• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Klocki i tarcze

Mam klocki ATE w beemce razem z tarczami Ori BMW (z przodu) - dobrze to hamuje, nie piszczy, ale... te klocki PYLĄ NIEMIŁOSIERNIE! Drugi raz ich nie kupię.

W 159 mam na tyle ATE Ceramic z tarczami Textar Pro. Nic nie piszczy i zero pylenia. Co do jakości hamowania to ciężko ocenić, bo to jednak tył...

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

bo ate ceramic maja nie pylic. mialem je wczesniej z ate power disc. ale lepsze jest brembo max i ds performance

Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka

jak ceramik hamuje na power diskach z dużych prędkości to idzie taki specyficzny dzwiek [ale nie piszczenie, cos jak hamowanie silnikiem elektrycznym w kolei] niektorym to nie lezy ale mi sie podobalo. wtedy wiesz ze mocno hamujesz

ds i brembo maxy cicho hamują choc przy mega hamowaniu troche bucza jak w/w zestaw ale to z hamiwania np 180 do kilkudziesieciu i za drugim razem mrukną

tylko ds pyli bo to sportowy klocek. ale auto dęba staje

Pelna zgoda ,ja akurat mam tarcze Ori i klocek ds i hamulec jest mega ostry i przy gladkiej tarczy w tym przypadku cicho.

Ceramiki zamówione, z resztą jeszcze może EBC wybiorę, do wtorku mam czas, ale szykują się ostre mody :D

a ATE vs EBC? roznica 120 PLN tarcze mam dobre stare ale klocki piszczą jak skurwy*** jakieś gówno założone
Obecne klocki też zakładałeś na używane tarcze?
Tak się często niestety dzieje w takim przypadku. A czasem to po prostu "zgrzyt" materiałów z jakich wykonane są klocek i tarcza (o ile system hamulcowy jest w pełni sprawny).
Nie zdziw się, jeśli ceramiczne klocki też będą piszczeć. Ale w takim wypadku problem rozwiązuje naklejenie nakładki antywibracyjnej na klocek (niektóre mają ją fabrycznie, np. Galfer Sport).

Nowe tarcze nie wiem i klocki daco bo takie mieli w hurtowni, z tym że hamują zajebiście, tylko przy lekkim hamowaniu pisk że głowa boli, mocniej się naciśnie jest ok.

Nowe tarcze nie wiem i klocki daco bo takie mieli w hurtowni, z tym że hamują zajebiście, tylko przy lekkim hamowaniu pisk że głowa boli, mocniej się naciśnie jest ok.
Skoro tak to ja bym nie eksperymentował, tylko użył najpierw naklejek antywibracyjnych.

jeszcze takie blaszki stabilizujace dodaja do dobrych klockow

Przeczytałem kilkadziesiąt stron i niestety nie mam pewności ale celuję w klocki ATE Ceramic (cel - brak pylenia). Mam duże Brembo.

Tarcze wystarczą takie:
https://www.czesciauto24.pl/ate/957776

?

Macie jakieś inne polecane zestawy niepylące a hamujące?

Rant na tarczach hamulcowych

Pacjent Alfa 159 1.9 8v postanowiłem zregenerować swój układ hamulcowy poprzez piaskowanie i malowanie zacisków, nowe klocki. Myślałem że za powstawanie rantów na tarczach, które wyglądają brzydko odpowiadają nie wyczyszczone zaciski i prowadnice. Ale kiedy przyłożyłem oryginalne klocki TRW do tarcz TRW okazuje się że są kilka milimetrów węższe od tych tarcz około w sumie 1cm, więc moja regeneracja zacisków nie poprawi wyglądu tarcz i nadal będą powstawać dość szerokie ranty. Czy ten model tak ma? A może zakładał ktoś szersze klocki do tych tarcz aby ścierały się na całej powierzchni? Może jakiś inny komplet nie TRW jest lepiej spasowany?
rant alfa 2 159.jpg
rant alfa 159.jpg
rant alfa 3 159.jpg

Dodam że w moim Hyunadi-u i30 tarcze ścierają się po całej powierzchni. A w Alfie zostaje szeroki rant:(

To jest właśnie TRW (czasem tarcze są ciut większe czasem ciut węższe wszystko zależy z jakiej fabryki??? Może made in China ???)
Dlatego lepiej jest kupić oryginał i zamontować oryginał i wszystko jest ok.
Ewentualnie oczywiście zamiennik ale z normalnego źródła , bo podróbek jest masa.

- - - Updated - - -

swoją drogą to są na pewno właściwe klocki ??? Coś za małe ??? No albo aż tyle za duże tarcze ???

Pacjent Alfa 159 1.9 8v postanowiłem zregenerować swój układ hamulcowy poprzez piaskowanie i malowanie zacisków, nowe klocki. Myślałem że za powstawanie rantów na tarczach, które wyglądają brzydko odpowiadają nie wyczyszczone zaciski i prowadnice. Ale kiedy przyłożyłem oryginalne klocki TRW do tarcz TRW okazuje się że są kilka milimetrów węższe od tych tarcz około w sumie 1cm, więc moja regeneracja zacisków nie poprawi wyglądu tarcz i nadal będą powstawać dość szerokie ranty. Czy ten model tak ma? A może zakładał ktoś szersze klocki do tych tarcz aby ścierały się na całej powierzchni? Może jakiś inny komplet nie TRW jest lepiej spasowany?
Pokaż załącznik 268749
Pokaż załącznik 268750
Pokaż załącznik 268751

Dodam że w moim Hyunadi-u i30 tarcze ścierają się po całej powierzchni. A w Alfie zostaje szeroki rant:(

Ale gdzie te ranty konkretnie powstają ?
To co pokazujesz na zdjęciach nie ma racji bytu.

Amortyzatory
Powrót