• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Klocki i tarcze

Powinien zejść bez problemu jeśli tarcza nie ma rantu ;)

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Zna ktoś ten sklep https://hamulcesklep.pl/, mają bardzo dobre ceny. Tylko jak ceny są za bardzo atrakcyjne to zaczynam mieć wątpliwości :-)

Mam też dylemat, czy wziąć cały komplet TEXTAR, czy ZIMMERMANN.
Zrobiłem sobie też takie zestawienie z tego sklepu. Najtaniej to by wyszło jakbym wziął tarcze Textara i kolcki Boscha, ale nie wiem czy to jest dobry pomysł.

Adnotacja 2020-03-16 105917.png

Ostatnia edycja:
ten sklep jest oficjalnym sprzedawcą Zimmermanna, brałem od niego 2xtarcze Zimmermanna, w zeszłym tygodniu zestaw Brembo do Mito i dziś zamawiam zestaw Brembo do tbi. Przy okazji mam pytanie, klocki brembo do tbi są w dwóch wersjach: "dla pojazdów bez pakietu sportowego, dla pojazdów z pakietem sportowym" i "dla pojazdów z pakietem sportowym". Ja mam wersję sport plus, czyli które będą właściwe?

Z pakietem sportowym to duże brembo. Bez to małe. Jeśli się nie mylę, to TBi miały tylko zaciski czterotloczkowe. (małe albo duże brembo). W dużych średnica tarczy to 330mm, małe 305mm.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Zna ktoś ten sklep https://hamulcesklep.pl/, mają bardzo dobre ceny. Tylko jak ceny są za bardzo atrakcyjne to zaczynam mieć wątpliwości :-)

Brałem u nich kompletny zestaw na przednią i tylną oś z Brembo, też ze względu na cene.
Obsługa i czas realizacji super! Na allegro nie mieli dla mnie zestawu, ale po przesłaniu VINu dodali ofertę. Całość przebiegła bez zarzutu, a na nowych tarczach i klockach jeżdzę od grudnia i na razie bez problemów ;)

Z pakietem sportowym to duże brembo. Bez to małe. Jeśli się nie mylę, to TBi miały tylko zaciski czterotloczkowe. (małe albo duże brembo). W dużych średnica tarczy to 330mm, małe 305mm.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

w TBI jest tylko duże brembo, co potwierdza dostępność tylko tarcz 330mm na stronie brembo. Klocki różnią się 2mm szerokości

Magil chyba pokazywał zabezpieczenie farbą aktykorozyjną Textary.
To zoabczcie tarcze ATE po roku, które też miały nałożoną farbę antykorozyjną.

110.jpg

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Textar wyglądały podobnie. Te które ostatnio wrzucałem to Brembo malowane czarną powłoką i mimo kilku lat wyglądają niebo lepiej. Textar czy Ate mają powłokę w kolorze stali.

To może też bym kupił Brembo, też są w dobrej cenie. Ale miejsce styku tarczy z felgą nie jest pomalowane?
W tarczach lakierowanych całościowo to był plus. Tak myślę.
I jeszcze jedno czy do tych Brembo brać też klocki Brembo czy inne?

Ostatnia edycja:
Ja założyłem i tarcze i klocki Brembo. Nie narzekam. Przejechałem już z 5 tys. km. Wszystko ok.

To może też bym kupił Brembo, też są w dobrej cenie. Ale miejsce styku tarczy z felgą nie jest pomalowane?
W tarczach lakierowanych całościowo to był plus. Tak myślę.
I jeszcze jedno czy do tych Brembo brać też klocki Brembo czy inne?
Miejsce styku nie jest malowane.
U mnie od stycznia leży zestaw Brembo na przednią oś :)
Najbezpieczniej zamawiać zestaw od jednego producenta, dopiero przy "wyższej" półce opłaca się wybrzydzać.

Szybkie pytanie warto EBC green? Czy lepiej TRW klocki lub ATE? Warto przepłacać?

Miejsce styku nie jest malowane.
U mnie od stycznia leży zestaw Brembo na przednią oś :)
Najbezpieczniej zamawiać zestaw od jednego producenta, dopiero przy "wyższej" półce opłaca się wybrzydzać.
niekoniecznie. mam brembo max z klockami ds performance . dziala bardzo wysmienicie:D

niekoniecznie. mam brembo max z klockami ds performance . dziala bardzo wysmienicie:D
Piszesz właśnie o wyższej półce :)

- - - Updated - - -

Szybkie pytanie warto EBC green? Czy lepiej TRW klocki lub ATE? Warto przepłacać?
Jeśli wybierasz między tymi trzema to zdecydowanie warto dopłacić, aby nie brać TRW. Chyba że ładujesz nowe klocki na stare tarcze.

wyzszej polce? wyższa polka to dba. to zwykle nacinane
kosztuja nieco więcej niz zwykle padlo. ebc green to wlasnie taki sam szajs jak wszystkie eko klocki

Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Akurat Brembo, mimo że tanie, to bardzo dobre tarcze. Nawet gładkie. O wyższej półce pisałem w kontekście Twoich klocków.

jedna polka powyzej eko szmelcu. kupiłem zwykle ferodo to zamiast puszczac cieplo do plynu to zatrzymywaly i felgi dotknac nie szli taka goraca. po zmianie na dsy od razu problem zniknal

Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka

a ATE vs EBC? roznica 120 PLN tarcze mam dobre stare ale klocki piszczą jak skurwy*** jakieś gówno założone

ATE za 221 PLN vs EBC green stuff za ok. 370pln, tarcze mam bez nacięć i nawierceń, zwykle gładkie tarcze

Amortyzatory
Powrót