• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Klocki i tarcze

Mam pytanie a raczej duużyyy problem - AR 159 2011 1750 TBi na oryginalnych tarczach i klockach zrobiłem ponad 100 tys.km i uznałem, że warto zmienić (nie wiem co mnie podkusiło bo nie było jeszcze potrzeby), mam już 3 zestaw Bosch/ATE/TRW góra 10 tys.km i są problemy, stylu jazdy nie zmieniłem (raczej delikatnie, nie ma zacięcia sportowego), każdy zestaw staram się przez 1 tys.km układać i nic nie jest w stanie wytrzymać (oczywiście łożyska są OK, zaciski dokładnie przejrzane, itp..). Pomyślałem, ze kupię oryginały w ASO ale cena mnie "lekko" zabiła.

Będę wdzięczny za jakąś wskazówkę

Ciekawe czy jest jakaś istotna różnica pomiędzy hp a gl jeśli chodzi o skuteczność. Ktoś może zakładał u siebie któreś ebc? z tego co widzę są skrajne opinie na ich temat
Mam tarczę ebc standard do tego klocki yellow stuff z przodu i z tylu. Wcześniej na tych samych tarczach miałem klocki gslfer sport 1055. Wytrzymały ponad 30 tys. Szczerze mówiąc moje subiektywne odczucia są na korzyść galfera. Lepsze czucie hamulca, siła hamowania podobna. Moim zdaniem do cywilnej jazdy yellow to przerost formy nad treścią. No i pylenie zdecydowanie większe na ebc. Do tego galfery tańsze. Wszystko w 159 2.0 jtdm po modzie na 200KM i ponad 400Nm, małe brembo, jazda raczej agresywna.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Mam pytanie a raczej duużyyy problem - AR 159 2011 1750 TBi na oryginalnych tarczach i klockach zrobiłem ponad 100 tys.km i uznałem, że warto zmienić (nie wiem co mnie podkusiło bo nie było jeszcze potrzeby), mam już 3 zestaw Bosch/ATE/TRW góra 10 tys.km i są problemy, stylu jazdy nie zmieniłem (raczej delikatnie, nie ma zacięcia sportowego), każdy zestaw staram się przez 1 tys.km układać i nic nie jest w stanie wytrzymać (oczywiście łożyska są OK, zaciski dokładnie przejrzane, itp..). Pomyślałem, ze kupię oryginały w ASO ale cena mnie "lekko" zabiła.

Jaki to problem?

jaki zestaw kupić ????

- - - Updated - - -

Może niezbyt precyzyjnie napisałem - na każdych z tych zestawów (Bosch/ATE/TRW) po góra 10 tys.km są drgania na kierownicy, tarcze całe porysowane jakbym jeździł na żużlu a klocki po ściągnięciu wyglądają jakby miały się rozlecieć

Oryginały w przystępnej cenie są dostępne w Autosklep24 ;)

jaki zestaw kupić ????

- - - Updated - - -

Może niezbyt precyzyjnie napisałem - na każdych z tych zestawów (Bosch/ATE/TRW) po góra 10 tys.km są drgania na kierownicy, tarcze całe porysowane jakbym jeździł na żużlu a klocki po ściągnięciu wyglądają jakby miały się rozlecieć
Skoro tak się dzieje za każdym zestawem to ja bym poszukał problemu gdzie indziej. To nie jest normalne.

jaki zestaw kupić ????

- - - Updated - - -

Mam identycznie u mnie po wymianie z ori na TRW. I nie ruszam już tego, dojeżdżę i może założę ori lub ewentualnie Textar'a.

No tak tylko już mi (a raczej mojemu mechanikowi) kończą się pomysły. Zawsze klocki, jak napisałem wcześniej, wyglądają masakrycznie a przy wymianach stosowałem zasadę "kompletu" (tarcze Bosch i klocki Bosch, tarcze ATE i klocki ATE, itd..) to myślałem czy nie kupić jakiś mocniejszych klocków (tylko jakich) ???

arhat ,

napisz do chłopaków z brakeparts.pl (szukaj ich strony) , cos doradzą.

w Twojej sytuacji: 1) zły montaż tarcz, albo 2) za słabe klocki,

rozwiazanie - nowe dobre gładkie tarcze, plus do tego (nie ma wyjścia ) MOCNE KLOCKI, Typu Ferodo DS Performance lub ds2500, Galfer Sport, EBC Yellow , Hawk cos tam coś ;)

niestety bez tego z dużą masą samochodu i dużą mocą ZAPOMNIJ o wszelkich zamiennikach klocków typu Bosch, trw, czy standowe ate !

niestety jest tak, że duża moc i duża masa auta wymaga mocnych klocków (tarcze zwykłe dają rade) , nie przeskoczysz tego standordowymi klockami boschami, które nadają się - z szacunkiem - do astry 1.4 ;) a nie do AR 159 TBi 200 KM

pozdro

Dają radę elegancko, sprawdzone.

Mam tarczę ebc standard do tego klocki yellow stuff z przodu i z tylu. Wcześniej na tych samych tarczach miałem klocki gslfer sport 1055. Wytrzymały ponad 30 tys. Szczerze mówiąc moje subiektywne odczucia są na korzyść galfera. Lepsze czucie hamulca, siła hamowania podobna. Moim zdaniem do cywilnej jazdy yellow to przerost formy nad treścią. No i pylenie zdecydowanie większe na ebc. Do tego galfery tańsze. Wszystko w 159 2.0 jtdm po modzie na 200KM i ponad 400Nm, małe brembo, jazda raczej agresywna.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Dzięki. A próbował ktoś może tarcz Ultimax albo Turbo Groove? Ciekawa jestem jak wypadłyby czerwone klocki w porównaniu z galferem

Miałem Rotinger high performance. Hamowanie bardzo super,klocki wytrzymały 12tys, felgi wiecznie brudne,ruda po trzech miesiącach. Ogólnie myślę że coś kosztem czegoś,swoją rolę spełniają ale czy warto ? to już indywidualna sprawa.

Miałeś HP-GL czy samo HP?

Tak informacyjnie Galfer wycofal serię Sport 1055 i zastąpił ją serią High Performance 1050. Z informacji od dystrybutora wynika, ze to niby ta sama mieszanka ale klocki posiadaja dodatkowo homologację, ktorej nie mialy sporty.

Co polecacie do małego brembo? Ma być tanio dobrze i nie piszczec.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Miałem textary przy bmce to strasznie felgi brudzily. Mikode ktoś testował?

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót