Wymieniłem komplet tarcz na
ATE gładkie – przód i tył. Do tego kupiłem komplet klocków
ATE Ceramic – przód i tył.
Z tyłu wszystko sprawuje się dobrze – hamulce są ciche, praktycznie nie pylą, jest ok.
Problem pojawił się z przodu. Początkowo, przez pierwsze kilka kilometrów delikatnej jazdy, wszystko wydawało się być w porządku. Po kilku/kilkunastu kilometrach z prawego przedniego zacisku podczas hamowania zaczęło jednak dochodzić
cykliczne pukanie, którego częstotliwość wyraźnie zależała od prędkości obrotowej koła.
Dodam, że montaż został wykonany bardzo starannie i zgodnie ze sztuką. Nie podejrzewam więc błędu montażowego.
Ostatecznie zdemontowałem klocki ATE Ceramic i zareklamowałem je. Co ciekawe,
reklamacja została uznana.
W ich miejsce założyłem zwykłe
Brembo P 23 185 – hamulce działają prawidłowo, nie ma tego cyklicznego pukania, ale pojawił się inny problem: podczas hamowania z zewnątrz słychać dość wyraźne
szuranie/szum tarcia klocka o tarczę. Nie jest to jakieś dramatyczne, ale jest na tyle słyszalne, że zaczyna mnie irytować, przejechałem już na tym zestawie ok. 2000km i wciąż jest tak samo.
I teraz mam dylemat, co z tym zrobić.
Czy
gładka tarcza ATE + Brembo P 23 185 to po prostu niezbyt szczęśliwe połączenie pod względem akustycznym? Czy może Brembo ma taką charakterystykę materiału ciernego i z tym zestawem trzeba się pogodzić?
Rozważam kilka opcji:
- Zostawić obecny zestaw ATE + Brembo P 23 185 i zaakceptować to szuranie.
- Kupić zwykłe klocki ATE (nie Ceramic) i sprawdzić, jak zachowają się z tarczami ATE.
- Wyrzucić cały obecny zestaw i wrócić do OEM tarcz i klocków.
I tutaj pojawia się kolejna kwestia – zauważyłem, że
obecnie oferowane OEM klocki do tych zacisków mają wyraźnie pomniejszoną powierzchnię okładziny ciernej w stosunku do starszej wersji. Kształt okładziny nie wypełnia już praktycznie całej powierzchni blachy nośnej tak jak wcześniej.
Czy ktoś z Was przerabiał podobny temat z
Giulią/Stelvio i przednimi hamulcami 330 mm?
Szczególnie interesuje mnie:
- jakie tarcze i klocki macie u siebie,
- czy przy ATE gładkich tarczach ktoś używa zwykłych klocków ATE,
- czy Brembo P 23 185 również u Was szurają/szumą podczas hamowania,
- oraz czy ktoś ma doświadczenia z nowszymi OEM klockami z tą zmniejszoną powierzchnią cierną.
Zależy mi przede wszystkim na
cichym i normalnie działającym zestawie, a nie na biciu rekordów na torze.
Będę wdzięczny za wszelkie doświadczenia i sugestie, bo trochę nie wiem, w którą stronę teraz pójść.