Klimatyzacja w Alfa Romeo 156 1.6 98r bez klimatyzacji

Z strony mechanicznej powinno być w miarę ok ale jak z elektroniką napewno nowe pokrętła
http://allegro.pl/pokretla-nawiewu-alfa-156-i1811839393.html
ciekawe czy wtyczka ta sama druga sprawa czy masz u siebie taką malutką krateczkę obok popielniczki która czyta temp? jeśli nie będzie climatronica czyli nie ustawisz np 22* i tryb auto tak przynajmniej mnie się wydaje że albo będzie kręcić na maksa albo tyle co nic. I jak z bezpiecznikami czy wszystkie są w wszystkich puszkach i chłodnica musi być przecież do wersji z klimą i trzeba zrobić żeby przecież wentylator się załączał żeby chłodzić tą chłodnicę od klimy. Jakby chodziło tylko o stronę mechaniczną to już bym w pierwszym poście wypisał wszystkie części po koleji ale tutaj jak dla mnie za dużo elektryki... :/ i dobry elektryk lubi zapach pieniędzy.

Pomarzyć dobra rzecz.
Kolego Dariusz ​podbiję stawkę cenową bo u mnie w warsztacie zamontuję taka klimę(robocizna+ części) za 1500zł i co teraz głupiego wniesiesz w temat ale zawsze morzesz sobie pomarzyć !!!!

---------- Post added at 16:20 ---------- Previous post was at 16:18 ----------

Jeśli to możliwe to poproszę w punktach mi napisać co muszę kupić aby mieć kompletną klimatyzację. 1. 2. itd...
Postaram Ci się wieczorem zrobić dokładna rozpiskę części.

Zasilanie do spręzarki od klimy, masz schowane pod tą górną plastikową osłonką silnika. Przy samej osłonie od rozrzadu jest ładnie schowany (zwinięty) kabelek.
Właśnie przerabiam ten temat, tyle że ja juz miałem alfe z klimą, ale zmieniam silniki, i w tym nowym nie było klimy. teraz się bawię jak to wszystko ładnie zgrać... Pozdrawiam i życzę wytrwałości i cierpliwości :)

Właśnie dlatego tak napisałem a nie inaczej :]

Zauważ że on ci napisał to 12 września a dziś mamy 14...
Prowadzę firmę i nie zawsze jestem wstanie pomóc ale przepraszam i nadrobię zaległość

---------- Post added at 19:26 ---------- Previous post was at 18:33 ----------

klimatyzacja:
1)Sprężarka (kompresor)
2)Skraplacz(chłodnica)+ewentualnie wentylator(pisałem wyżej nie wiem jak ma rozwiązaną sprawę alfa)
3)Osuszacz
4)Parownik
5)Zawór redukcyjny (rozprężny)
6)Przewody
7)Panel sterowania
Myślę że nic nie pominąłem ale jeżeli tak to proszę mnie poprawić. No i po raz kolejny proponuję koledze by jednak wymontował taką klimę z auta do rozbiórki co da gwarancję że nie pominie się jakiś części, a i cena jest bardziej atrakcyjna.
Pozdrawiam.

;) pięknie dziękuję. Jutro będę odbierał butle installki Vialle z legalizacji w Grębocinie a tam jest auto szrot to popytam. Tak jak piszesz, najlepiej kompletną klimatyzację wyrwać od razu.

Dzisiaj zauważyłem, że może być problem :/ ponieważ na drodze sprężarki stoi odlew bloku silnika gdzie pracuje rolka prowadząca pasek rozrządu. :/

Jeśli ktoś z szanownych kolegów posiada AR 156 1.6 16V 98r to prosiłbym o foto miejsca ze sprężarką. Jak to tam jest wykombinowane?

Ostatnia edycja:
Dzisiaj zauważyłem, że może być problem :/ ponieważ na drodze sprężarki stoi odlew bloku silnika gdzie pracuje rolka prowadząca pasek rozrządu. :/
Jeżeli dam radę to zerknę na rozwiązanie klimy w 1.6 16v, a najlepiej wrzuć zdjęcie tego miejsca będzie prościej.

Ok, zaraz znajdę na alledrogo jakiś silnik 1.6L

No chyba, że od sprężarki są dolne śruby, wówczas nie powinno być problemów z przykręceniem sprężarki . To zdjęcie jest z silnika mojej Alfy.

Załączniki

• Miejsce na sprężarkę.jpg
    Miejsce na sprężarkę.jpg
    70 KB · Wyświetleń: 223
Ostatnia edycja:
w 1.8 jest jeszcze specjalna podstawka pod tą sprężarkę, wtedy ta rolka Ci nie blokuje. Podstawkę (uchwyt) przykręca się do bloku silnika, a dopiero potem do tej podstawki przykręca się sprężarkę. w 2.0 tez tak jest, tylko jest troche inna ta podstawka bo tam wystaje jeszcze bardziej rolka od paska balansowego. Więc w 1.6 pewnie masz tak samo jak w 1.8.

starałem się ;) przekładam teraz klimę z silnika 1.8 do 2.0 więc chcąc nie chcąc coś tam się nauczyłem... :)

starałem się ;) przekładam teraz klimę z silnika 1.8 do 2.0 więc chcąc nie chcąc coś tam się nauczyłem... :)

Witam kolegę.

I jak poszła przekładka, wszystko w porządku?

Kupiłem właśnie kompletną klimatyzację dzisiaj lub jutro już będzie u mnie. Czy ma kolega lub mógłby zrobić zdjęcia gdzie są rozmieszczone wszystkie podzespoły klimy w komorze silnika? Nie ukrywam, że bardzo ułatwiło by mi to montaż.

Artur

To jest to co dzisiaj przyjechało do mnie. Co jeszcze potrzeba bo widzę, że czegoś jest brak.

2012-01-17 14.35.51.jpg 2012-01-17 14.36.14.jpg

1. Sprężarka + uchwyt jest.

2. Nagrzewnica kompletna jest.

3. Chłodnica klimatyzacji jest.

4. Pokrętła do regulacji są.

5. Przewody na płyn są (nie wiem czy wszystkie) ale chyba nie.

6. Skraplacz (czy jak go tam zwał) jest.

Amortyzatory
Powrót