[159] Klapy wirowe 2.0 JTDm

Klapy wycięte przy przebiegu 175 tys. km. Nie było żadnych błędów :)

Hm.. jaki przebieg auta? Ile zrobiłeś na programie i programowo wyłaczonych klapach? Jeśli było git, to dlaczego zdecydowałeś się jednak na fizyczne usunięcie klap?

Wywalało jakieś błędy skoro klapy sie nie ruszały? Przy jakim przebiegu był taki stan rzeczy?

Ogólnie wiem, że opcja 3 jest najbardziej bezpieczna, jednak koszt tej operacji to prawie 3k, a opcja 1 jest około połowe tańsza

Przy 194 kkm miałem urwane wszystkie 4 klapy - silnik wymagał generalnego remontu, wyszło około 10 kpln, więc myślę ,że warto usunąć i nie kaprysić co do kosztów ;)

Przy 194 kkm miałem urwane wszystkie 4 klapy - silnik wymagał generalnego remontu, wyszło około 10 kpln, więc myślę ,że warto usunąć i nie kaprysić co do kosztów ;)

Oczywiście wiem, że klapy mogą się zerwać. Równie dobrze mogło to pewnie się wydarzyć i przy 100kkm przebiegu czy nawet przy 50kkm, przy spełnieniu odpowiednich warunków.

Jednak z tego co przeczytałem, klapy zrywają się głównie przez zalegający nagar w kolektorze, a ten z kolei zbiera się tam przez zawór EGR.
W związku z tym, jeśli przy 120kkm przebiegu wyłącze programowo EGR oraz klapy (w pozycji otwartej) to szansa zerwania klap (których to [MENTION=17515]Tomek_KRK[/MENTION] nie mógł wyrwać kombinerkami) jest DUŻO mniejsza niż przy fabrycznych ustawieniach silnika, tak?
Wiem, że to oczywiście nie eliminuje całkowicie ryzyka, jednak wydaje mi się, że po tych zabiegach jest ono akceptowalne, a fizycznie klapy planuje wywalić przy kolejnej zmianie rozrządu, tj. za jakieś 60-80kkm.

Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu, jeśli wyciągnąłem jakieś złe wnioski.

A jeśli doszło do rozszczelnienia kolektora, dostaje się płyn chłodniczy lub wycieka, to pozostaje tylko wymiana, czy można jakoś to naprawić, uszczelnić, wymienić jakieś uszczelnienia?

Przy 194 kkm miałem urwane wszystkie 4 klapy - silnik wymagał generalnego remontu, wyszło około 10 kpln, więc myślę ,że warto usunąć i nie kaprysić co do kosztów

W 2.0 JTDM to się stało czy o 1.9 piszesz?:rolleyes:

To w takim razie pierwszy przypadek zgłoszony na forum w tym motorze. Możesz napisać coś więcej jak do tego mogło dojść skoro konstrukcja jest o wiele solidniejsza?

Coś podobnego napisałeś parę tygodni temu na forum Lancii odnośnie silnika 1.9 z postem bodaj numer 2 więc mam uzasadnione podejrzenie, że próbujesz sobie klientów nagonić zwyczajnie:cool:.

Ostatnia edycja:
To w takim razie pierwszy przypadek zgłoszony na forum w tym motorze. Możesz napisać coś więcej jak do tego mogło dojść skoro konstrukcja jest o wiele solidniejsza?

Coś podobnego napisałeś parę tygodni temu na forum Lancii odnośnie silnika 1.9 z postem bodaj numer 2 więc mam uzasadnione podejrzenie, że próbujesz sobie klientów nagonić zwyczajnie:cool:.

Delikatnie mówiąc, chyba głowa Cię boli ;) .

Lancie mieliśmy już takie 2 sztuki, z silnikami 1.9 TT , gdzie kolektor jest ten sam co w 2.0 JTDm. Jedna z tych Lancii jest autem mojej żony. Więcej takich przypadków mieliśmy w SAABach z tym silnikiem.
W 159 2.0 występuje to później, z racji niższego obciążenia w porównaniu z 1.9 TT., ale występuje. Pisał o tym Marcin z CINSOFTu, ale rozumiem, że takiej informacji nie znalazłeś.
Dla mnie możesz sobie nawet olej wymieniać wg. zaleceń producenta. Ja ze swojej strony chce tylko pomóc, wskazując na ewentualne możliwości awarii .

Też wymieniałem ubiegłej zimy rozrząd i nie uśmiecha mi się teraz wszystko jeszcze raz zrzucać. Czy wyłączenie EGR i pozostawienie klap w pozycji otwartej to dobre rozwiązanie czy też jeżeli turbina np. puszcza olej to też klapki mogą się zasyfić nagarem i z czasem urwać?

Też wymieniałem ubiegłej zimy rozrząd i nie uśmiecha mi się teraz wszystko jeszcze raz zrzucać. Czy wyłączenie EGR i pozostawienie klap w pozycji otwartej to dobre rozwiązanie czy też jeżeli turbina np. puszcza olej to też klapki mogą się zasyfić nagarem i z czasem urwać?

Tego nikt nie przewidzi co się stanie z klapką. Można gdybać. Na pewno lepiej jest usunąć.
Ja akurat mam EGR zaślepiony, a klapki otwarte. Od ponad 100kkm. Jeszcze jeździ. Ale jak wygląda kolektor, to nie wiem.

Koledzy takie pytanie. Jak odepnę wtyczkę od nastawnika klap wirowych to w jakiej pozycji zostaną klapy otwarte czy zamknięte? Silnik 2.0 jtdm.

Hej, to jak z tymi klapami w 2.0 jtdm? Dużo jest roboty przy ich demontażu? Rozumiem, że da się zablokować koło i wyjąć pompę CR bez zdejmowania rozrządu? Mógłby ktoś podpowiedzieć co trzeba zdemontować? Czym zaślepić?

Ostatnia edycja:
Hej, to jak z tymi klapami w 2.0 jtdm? Dużo jest roboty przy ich demontażu? Rozumiem, że da się zablokować koło i wyjąć pompę CR bez zdejmowania rozrządu? Mógłby ktoś podpowiedzieć co trzeba zdemontować? Czym zaślepić?
W 2.0 klapy zostaw w spokoju. To nie 1.9, a jak myślisz stroić to tuner będzie wiedział co robić.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

W 2.0 klapy zostaw w spokoju. To nie 1.9, a jak myślisz stroić to tuner będzie wiedział co robić.

No właśnie się zastanawiam co z tym zrobić. Mam w tej chwili 177 tys km. Zablokowany EGR, wyprogramowany. Program zrobiony w AT2000 w Rzeszowie na 192KM i 400Nm. Do klap nikt nigdy nie zaglądał. Nie wiem w jakim są stanie. Czy zostały odpowiednio ustawione - tego nie wiem. Wiem jedno, że auto jest mega-mułowate w zakresie do 2500. Gaz działa jakby z dużym opóźnieniem, ciężko się rusza, gaz jakby był na gumie z opóźnieniem. Ponad 2500 już jest lepiej, powyżej to już czuć moc (turbina pcha jak głupia - 1,6 bara). Ale...chciałbym aby od dołu silnik bardziej reagował na naciśnięcie gazu. Spalanie nienajgorsze.

Witam
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak usunąć klapy z kolektora aby wstawić zaślepki z oringiem ? Za cholerę nie mogę tego wyciągnąć. Wydarłem blaszkę, ośka wyszła sama. A reszta ? Przyklejona czy zgrzewana? Trzeba rozwiercać , frezować, czy podgrzewać gorącym powietrzem? Kolektor z mojej 2.0

Zamierzam sie zabrac za kolektor u siebie w 2.0 jtdm... powód: mega słaby dół ( od 850 - 1200, potem ok ) a górą auto dostaje troche zadyszkę, turbo dmucha pięknie, wtryski raczej ok, jedyne co mi się nasówa to właśnie zarośnięty kolektor + ewentualnie pochytane klapki.

Czy takie objawy mogą wskazywac na zarośnięty kolektor?

Amortyzatory
Powrót