• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Klapy wirowe 2.0 JTDm

Auto chwile wcześniej zabiło dpf. Miało dziurę 8 cm w wężu dolotowym. Paliło 15/100 i dymiło jak TDI. ASO stwierdziło że wszystko jest ok ponieważ komputer nie pokazuje błędów :) Więc ten cały nagar mógł się szybko pojawić. Na 1 cylindrze klapa musiała wpaść wcześniej.

123 tys to nie wielki przebieg jak na taką awarię.Potwierdzenie,że warto jak najszybciej usunąc programowo i zaślepić EGR.

ja poruszałem ten temat , ale była jakaś zwała forum i wcięło te tematy;

producentem kolektora jest magneti-marelli , i nie wiem czy w insigniach jest taki sam jak w fiatach , faktem jednak jest że użytkownikom opli zdarzają się urwane klapki w 2.0 , o czym informują na forach ;

ja w swoim bravo zaślepiłem profilaktycznie egr aby nie zasyfiać kolektora

Zgadza się, ale w Insigniach problem występował tylko w autach z pierwszych lat produkcji. Potem temat urywających się klap kolektora umarł. Co ciekawe - pomimo teoretycznie takiego samego wyglądu kolektorów zarówno w Lanciach z silnikiem Twin Turbo, Saabach 1.9 TTiD oraz 159-kach i Insigniach - w kolektorach z Lancii i Saaba klapki bez większego trudu można urwać kombinerkami. Tak, jakby były zrobione z cieńszej blachy, albo miały delikatnie inny otwór, którym są "nawleczone" na ośki. Te w 159 2.0 są praktycznie "niewyrywalne" - trzeba je zdjąć z osi, bo ukręcić tego się nijak nie da bez niebezpieczeństwa uszkodzenia samej osi. Co więcej - numery OE dla kolektorów Lancii i Alfy są różne - Lancia ma kolektor o numerze 55229190 lub 55243672, Alfa - 55229194, 55259081, 55231270 lub 55259081.

Tak dla przykładu, że nieurywalne klapy jednak się urywają. Wpadły 3 sztuki. Przebieg auta 122tys. km. Prawdziwe.

Tylko to nie jest kolektor ze 159-ki.

Dodano po 25 minutes:

123 tys to nie wielki przebieg jak na taką awarię.Potwierdzenie,że warto jak najszybciej usunąc programowo i zaślepić EGR.

Otwórz klapy na stałe, programowo lub jakkolwiek inaczej, zaślep EGR i będzie po problemie - w dodatku odczuwalna jest wyraźna poprawa "dołu" w aucie.

Ostatnia edycja:
Otwórz klapy na stałe, programowo lub jakkolwiek inaczej, zaślep EGR i będzie po problemie - w dodatku odczuwalna jest wyraźna poprawa "dołu" w aucie.
Nie zgodzę się niestety, ja tak zrobiłam i nie uniknęłam remontu silnika. Klapy pomimo tego i tak się później urwały. Przebieg 105 tysi.

Vanilia, jakim cudem urwały się klapy, które nie pracowały?

Nie zgodzę się niestety, ja tak zrobiłam i nie uniknęłam remontu silnika. Klapy pomimo tego i tak się później urwały. Przebieg 105 tysi.

W 159 2.0 JTDM??? Ten wątek dotyczy tylko i wyłącznie klap w 2.0 JTDm, a nie w 1.9...

Vanilia, jakim cudem urwały się klapy, które nie pracowały?

Bo to zapewne był silnik 1.9 z plastikowym kolektorem i wtedy masz klapy zgrzane punktowo w 2 miejscach z osią. Zgrzewy są tak słabe, że wcale bym się nie zdziwił gdyby klapa się urwała nawet pomimo ich wyłączenia.

Wszystko jasne, nie zauważyłem że koleżanka mówi o AR GT.

Tak to jest jak człowiek się wcina, nie zadając sobie trudu przeczytania całego wątku:) Macie rację, chodziło o silnik 1,9. Sorki:)

numery OE dla kolektorów Lancii i Alfy są różne - Lancia ma kolektor o numerze 55229190 lub 55243672, Alfa - 55229194, 55259081, 55231270 lub 55259081.

Mówiłeś o kolektorach z 2.0 jtd?
Z tego co pamiętam to kolektory 2.0 w Delcie i AR 159 mają ten sam numer. Z kolei Delta 1.9 ma odrębny numer kolektora, który nie jest zamienny z żadną Alfą.

Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a

Mówiłeś o kolektorach z 2.0 jtd?
Z tego co pamiętam to kolektory 2.0 w Delcie i AR 159 mają ten sam numer. Z kolei Delta 1.9 ma odrębny numer kolektora, który nie jest zamienny z żadną Alfą.

Pisałem w temacie urwanej klapy RZEKOMO z kolektora 2.0 JTDm - odnosząc się do wypowiedzi forumowicza 5turbo. Ten kolektor, którego zdjęcie zamieścił, pochodzi z Saaba 1.9 TTiD i nie jest tożsamy z kolektorem z 2.0 JTDm pomimo prawie identycznej budowy. W kolektorach Saab 1.9 TTiD oraz Lancii Delty 1.9 TwinTurbo dojść może do wyrwania klapek - chociaż na pierwszy rzut oka wyglądają tak, jak te ze 159 2.0. W kolektorach z 159 2.0 JTDm - do wyrwania klap nie dojdzie.

Panowie czy jest możliwe, żeby po zablokowaniu klap w kolektorze 2.0 JTDm zaczął on podciekać płynem chłodniczym? Czy jest tam doprowadzenie chłodziwa? Czy ewentualna naprawa wiąże się jedynie z wymianą takiego kolektora? Piszę na gorąco bo dzwonił do mnie mechanior, wieczorem będę miał foty tego miejsca podciekania.

Odświeże troche temat związany z klapami, występowały u kogoś problemy z nimi związane? Temat trochę ucichł. Tak profilaktycznie należy je usunąc? Istnieje wogóle taka opcja w 2.0? Czy samo zaślepienie egr wystarczy?

Usuwać nie trzeba, problemów jak dotąd brak. Wyczyść dolot jak jest brudny, wyłącz EGR i już.

ooo proszę, czyli coś się jednak dzieje. Uszkodzone czyli? Popękane czy niekompletne i kawałek gdzieś pofrunął? Gdzie cieknie, przy uszczelce?

Amortyzatory
Powrót