[Giulietta] Klapka wlewu paliwa

tom-wr

Nowy
Auto
Giulietta
Witam, kupiłem niedawno Giuliette i mam problem z klapką paliwa. Gdy zamykam samochód pilotem to nie blokuje mi się klapka wlewu paliwa. Muszę kilka razy zamknąć i otworzyć auto, aż klapka się zablokuje. Czy ktoś miał już podobny problem, bądz zna odpowiedz? Przeszukałem fora i nikt nie wspomina o takim przypadku.

z góry dziękuje za pomoc

Sworzeń blokujący może ci się przycierać. Możesz spróbować WD40 - jak nie pomoże to reklamuj

Dokładnie. Przesmaruj go, ale raczej smarem silikonowym.

Witam

U mnie klapka wlewu dostała duży luz na zawiasie.
Co z tym robić? Zna ktoś taki przypadek?

Duży luz to pewnie ja ktoś wyłamał za mocno otwierając albo chciał zamknąć jak był zamknięty samochód -wymiana wyleczy

Tak klapkę zniszczył nalewacz na stacji bo próbował zamknąć klapkę jak auto było zamknięte.

Nowy mechanizm już mam.

Potrzebuję instrukcję jak to się wymienia. Ktoś może takową ma?

Jeśli ktoś ma problemy z niedomykającą klapką wlewu paliwa radzę skontrolować ten zatrzask - wyciera się plastik :eek:

attachment.php

Załączniki

• 1-Alfa_Romeo_Giulietta_LPG_-_autogas_refill_valve_without_adapter_gno.jpg
    1-Alfa_Romeo_Giulietta_LPG_-_autogas_refill_valve_without_adapter_gno.jpg
    59.5 KB · Wyświetleń: 2,026
Wystarczy podpiłować prowadnice ( u mnie akurat dolna haczyła) drobnym pilniczkiem i po problemie.

Wczoraj temat przeczytałem dzisiaj Julka postanowiła zrobić psikusa i nie mogłem otworzyć klapki xd zrobiłem 3km i sie zorientowałem że jednak się otworzyła.. Ile kosztuje wymiana klapki?

Blokuje się ? Nie można jej otworzyć , a teraz nie mogłem jej zamknąć ? A można coś innego zrobić ?

Przecież kolega napisał:
Wystarczy podpiłować prowadnice ( u mnie akurat dolna haczyła) drobnym pilniczkiem i po problemie.
Dodatkowo przesmaruj rygiel blokujacy. Wymiana to zdaje się lakierowanie nowej...

Ostatnia edycja:
20160126_133434.jpg
Którą prowadnicę przypiłować ? Dzisiaj dobre 20 minut męczyłem się z otwarciem... Potem był problem z zamknięciem ... tak jakby się ten zamek nie chciał docisnąć i zablokować ... W końcu po kilku próbach, niecenzuralnych słowach, udało się to zamknąć ..

Swoją drogą, sznurek w bagażniku do awaryjnego otwierania nie działa ;p Dopiero porządne ostukaniu klapki, i jej okolic pomogło ..

366.jpg

Ostatnia edycja:
Na zdjęciu widać że masz nieźle przytarte pod tym bolcem zamykającym więc na pewno w klapce musisz podpiłować doł, górną krawędź też trochę możesz. Najlepiej piłuj aż będzie luźno chodzić patrząc która strona haczy

zgadza się, nic nie trzeba lakierować bo lakierowaną część klapki można przełożyć ale moim zdaniem nie ma sensu wymieniać nawet mocowania/zawiasu póki nie jest uszkodzony mechanicznie (urwany,złamany itp.)

Pytanie z drugiej strony, czy można gdzieś dostać tą żyłkę samodzielną do korka?
Mi sparciała i się rozerwała...

wg epera jest tylko w komplecie z korkiem a oglądając korek to też wygląda mi to na jedną całość, może by się dało z jakiegoś fiata coś pokombinować , no albo sobie przerobić ten pasek na skórę :D
U mnie tez jest lekko popękana ta guma ale prawdę mówiąc to ona mnie wkurza więc jak się rozleci to będzie okazja ją wywalić i płakać za nią nie będę - no może przynajmniej do czasu aż zgubię kiedyś korek ;)

Ostatnia edycja:
Wszystkie te elementy da się dokupić osobno - sworzeń, sprężynę, zawias, klapkę, gniazdo, wężyk - całość jest rozbieralna i nie trzeba kupować całego mechanizmu. Materiały z jakich wykonano zawias blokujący to tandeta masakryczna i tyle powiem, lepiej to nawet wygląda w Seicento i w tanich autach miejskich, za te pieniądze które to auto kosztuje powinni to wymieniać za darmo.

Panowie, a co się powinno stać w momencie zamknięcia auta pilotem? Ten sworzeń powinien się wysunąć/cofnąć? Pytam, ponieważ u mnie też nie blokuje się wlew paliwa jak zamykam auto z pilota.

Amortyzatory
Powrót