[Giulia] Klapa bagażnika opada szczególnie jak auto stoi pod górkę

Jakaś wcześniej mi to szczegolnie nie przeszkadzało, ale dziś przy wkładaniu zakupów razem z moja żona zostaliśmy zaatakowani przez klapę, która sie opuściła jak dmuchnął mocniejszy wiatr. Przygrzmocilem głowa aż mi sie biało zrobiło przed oczami... żona również doświadczyła strzała w czoło

U mnie po wymianie sprężyn kolejny miesiąc bez problemu, nawet po instalacji spoilera.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

Jakaś wcześniej mi to szczegolnie nie przeszkadzało, ale dziś przy wkładaniu zakupów razem z moja żona zostaliśmy zaatakowani przez klapę, która sie opuściła jak dmuchnął mocniejszy wiatr. Przygrzmocilem głowa aż mi sie biało zrobiło przed oczami... żona również doświadczyła strzała w czoło

o kurde...

czyli widac, ze jest to bardzo powszechny problem.. ;/ musze podjechac z tym tez do ASO (czyli będzie falująca maska do regulacji i klapa od bagażnika do naprawienia)

o kurde...

czyli widac, ze jest to bardzo powszechny problem.. ;/ musze podjechac z tym tez do ASO (czyli będzie falująca maska do regulacji i klapa od bagażnika do naprawienia)

Pisałeś o tym, że musisz mocniej "machnąć" żeby zamknąć klapę - to normalne.

Opadająca klapa już nie.

U mnie po wymianie sprężyn kolejny miesiąc bez problemu, nawet po instalacji spoilera.

Nie dobija na końcu ? U mnie przed wymiana delikatnie się otwierała a po wymianie jakby sprężyny były za mocne i dobija na końcu !!

Ostatnia edycja:
Nie dobija na końcu ? U mnie przed wymiana delikatnie się otwierała a po wymianie jakby sprężyny były za mocne i dobija na końcu !!
I mnie jakby pod koniec otwierania zwalnia i nie widzę efektu dobijania. Nie wiem, czy nie ma tam jakiegoś dodatkowego zabezpieczenia, które "zaskakuje" na koniec otwierania. Jak chce zamknąć klapę, to wyraźnie czuć, jakby coś "przeskoczyło" i później gładko się zamyka. Gdzieś na forum czytałem, że rozwiązaniem problemu są nowe sprężyny i jakiś ekstra plastikowy element. Może to ten element blokujący/ albo zmieniający geometrię dźwigni???

Hmm u mnie ten element dołożyli ale dobija strasznie. W zasadzie wyeliminowali jeden defekt ale dołożyli drugi.
Jak w usterce jedno zrobią drugie popsują

Wiem ze jest tam jeszcze amortyzator i może masz mocniejszy to on ogranicza ....

jestem po 2 przeglądzie, przy okazji dokańczali temat klapy z tego co wiem zmieniali te elementy: 50543486 i 50559309, może coś jeszcze, ciężko powiedzieć, te 2 wziąłem z forum (choć były literówki w numerach), ASO znalazło że to te które wymieniam w tym poście. Teraz klapa otwiera się dalej sprawnie, ale na końcu czuć że nie wali tak, tylko trochę zwalnia - ostatnie powiedzmy 10stopni ruchu klapy - porównałem z poliftową Veloce z salonu i działa tak samo teraz.

Dodam kompilację z innch wątków, niedawno koledze Wilq84 w KRK dali spręzyny od Q i nic to nie pomogło, porównywaliśmy i dałem mu numery. U mnie dali 2szt 50559376 to sprężyna do wersji bez spoilera, ale naprawdę działa w przeciwieństwie od tej z Q. To sprężyna z aut produkowanych gdzieś od ok 2019r gdzie problem już nie występuje. Ewentualnie można też spiąć kilka zwojów sprężyny mocnymi trytykami żeby lepiej działała.

Oprócz sprężyny u mnie wymienili 1szt amortyzator 50543486, 2szt wkładka elastyczna 50559309 - oryginalnie jak dali tylko sprężyny to zaś waliła klapa - ten nowszy amorek spowodował że już wyhamowuje.

Jeszcze jest inna opcja - teraz widzę w ePerze że jeszcze na liście możliwych sprężyn jest nowa do GTAm (monster adjustable spoiler), ale pytanie czy bez spoilera albo z małym to nie będzie przegięcie.

Wycenie komplet części i dam Wam znać za ile ja taki set mógłbym zainteresowanym dostarczyć

U mnie to samo, jeśli auto stoi na pochyłości, to klapa sama opada, dopiero jak ją mocno odchylę, to jest jako tako. Myślałem, że to z powodu spoilera na klapie, ale widzę, że to powszechny problem. Niestety auto z USA i aso pewnie nic z tym nie zrobi. Epsonix jaka jest cena sprężyn, które wymieniłeś?

piszcie z Shopefi.pl / [MENTION=6679]Teddy84[/MENTION], wiem że oferował zestawy

Amortyzatory
Powrót