• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Klamka zewnetrzna do alfy gt porada

• Autor wątku Autor wątku marekkoczta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przyszla pora na mnie. Nie udalo mi się wyjąć klamki, moze ktos mi poradzi jak to zrobić? Nawet po wyciągnięciu szyby nie udalo mi się...
Zamowilem zawias, ktory okazał się zły. Otwór na śrube jest pod kątem, a u mnie byl prosto. Z tego co widzę tu po zdjęciach, tez macie pod skosem, o co chodzi?
13009762_1117307588321639_560961459_o.jpg

Masz klamkę metalową ? Nie plastik w satynie ? Jeśli metal to nie pasuje zawias od fiata 500 tylko chyba od fiata bravo ale tego nie jestem pewny. DO wymiany zawiasu odkręcasz 1 nakrętke 10, którą już masz odkręconą skoro zawias na wierzchu, oraz 1 torxa widocznego na bocznej ścianie drzwi.

Masz klamkę metalową ? Nie plastik w satynie ? Jeśli metal to nie pasuje zawias od fiata 500 tylko chyba od fiata bravo ale tego nie jestem pewny. DO wymiany zawiasu odkręcasz 1 nakrętke 10, którą już masz odkręconą skoro zawias na wierzchu, oraz 1 torxa widocznego na bocznej ścianie drzwi.

i jak go wyjąć, miałem wyjete chyba wszystko, szyby itp.
Wymyśliłem, że po prostu zamienie te części niepasujące ze sobą, wybijając ten bolczyk i tyle, będzie najlepiej chyba

Masz klamkę metalową ? Nie plastik w satynie ? Jeśli metal to nie pasuje zawias od fiata 500 tylko chyba od fiata bravo ale tego nie jestem pewny.
Dokładnie z Fiata Marea - ale nie pasuje tak całkiem idealnie, bo klamka na tym zawiasie troszeczkę odstaje od drzwi. Poza tym malutkim defektem natury estetycznej jest ok.

i jak go wyjąć, miałem wyjete chyba wszystko, szyby itp.
Mi klamki też nie udało się wyjąć, ale udało mi się ją na tyle odchylić, że bez problemu zawiasik zamontowałem.

395.jpg

kilka minut na szlifierce stołowej i dostosujesz...
klamka jest wsuwana w drzwi to raz, dwa trzeba ją pociągnąć jak przy otwieraniu, pisałem kiedyś
dokładną instrukcję na forum

to kup nową klamkę do GT w ASO, będzie pasować bez kucia i szlifowania :D

nie występuje coś takiego jak zamienna część zawias do GT w oryginale, chce się nie wydać majątku na pierdołę w sumie - trzeba sobie radzić

Do gtka pasuje idealnie zawias z fiata 500tki za 35zł z aso. Ja tak zrobiłem i nie było problemu. Moja alfa jest poliftowa to jest jedyny warunek tak coś mi się kojarzy jak kiedyś szukałem informacji na ten temat

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Urwała się klamka od GT (rok 2008). Zawias plus cięgno (ten czarny plastikowy paluszek). Strona pasażera.
Zawias kupię od Fiata 500 albo GT.

Sama klamka - droga sprawa.
Czy da się jakoś wymienić to czarne cięgno lub zrobić cokolwiek innego, by nie kupować nowej klamki za prawie 300zł? Nawet używki są drogie.

da się ale wymaga zręczności
w kawałkach czarnego plastiku robisz rowki (np lutownicą), w oczyszczone rowki wkładasz drut z linki do wycinania szyb lub inny mocny stalowy bardzo cienki,
kleisz poxipolem dwuskładnikowym, czekasz dobę, szlifujesz nierówności
koszty niewielkie, działa

zawias - nowy kupisz od 500 bo od GT nie występuje jako część zamienna wg producenta

oczywiście boczek do zdjęcia, ja zdejmuję też szybę bo mi szybciej i wygodniej

jak naprawisz - nauka otwierania drzwi w GT czyli jak ciągnąć za klamkę aby żyła dłużej

Opozycjonista, dziękuję:)

Rozumiem, że wpierw muszę zdemontować całą klamkę z drzwi (mam wyrwany tylko uchwyt)? A potem już postępować zgodnie z Twoją instrukcją.

Znalazłem na olx nową oryginalną klamkę do GT za 215zł. Zapytałem sprzedawcę, czy klamka ma już zawias. Odpowiedział, że "nie rozumie, co to znaczy zawias". Z tego, co piszesz (że zawias "nie występuje jako część zamienna wg producenta") wynika, że zawias jest na wyposażeniu klamki. Czyli 215zł już z zawiasem może być do przełknięcia:unsure:. Jeśli sam sobie nie poradzę, wtedy kupię tę nową.

Pafka, opozycjonista zamieścił w bieżącym wątku ładny rysunek z instrukcją obsługi klamki. Kilka stron wcześniej:)

nowa klamka zawiera zawias
są dwie na OLX za 215zł, na zdjęciach widać że zawias jest na swoim miejscu

tak, najpierw zdjęcie boczka i całej klamki

otwierając zgodnie z moim dziełem w pancie wydłużysz życie klamki i to znacznie, rozkład sił

Dziękuję raz jeszcze.

W takim razie spróbuję pobawić się sam.
Złożyłem zamówienie na zawias w polecanym przez Ciebie sklepie internetowym.

takie pytanie trochę z innej beczki, ale nie mogę znaleźć pasującego wątku:
otóż czy da się, może ktoś próbował jakoś odświeżyć klamkę zewnętrzną? Tzn. jakaś polerka albo cuś?

zależy którą, przedzmianową tak - polerowanie (odlew) pozmianową nie (metalizacja po wierzchu)

coś polecasz? jakaś pasta albo papier? mam gt z początku 2005r

Amortyzatory
Powrót