• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Klamka zewnetrzna do alfy gt porada

• Autor wątku Autor wątku marekkoczta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dołączyłem do grona szczęśliwców...
Czy mi się wydaje czy ten element (LINK -> http://www.forum.alfaholicy.org/gt/69699-klamka_zewnetrzna_do_alfy_gt_porada.html#post977093) pochodzi z klamki do Fiata Marea? Może ktoś potwierdzić/zaprzeczyć? Byłoby to fajne rozwiązanie dla forum, bo nowa klamka do tego auta kosztuje kilkadziesiąt złotych.
Z tego co zdążyłem się zorientować prawdopodobnie pasuje jak pisano wczesniej zawias (na zdjęciach wygląda na to, że jest identyczny) z Fiata 500, nowy zamiennik 100 zł (cała klamka). Także nie ma potrzeby kupowania klamek po 300 zł czy to nowych czy używanych.

Ostatnia edycja:
O ciekawa koncepcja. Było by pięknie gdyby z Fiata 500 podeszła...

u mnie akurat uwalił się i zawias i cięgno więc interesowała by mnie ta z 500-setki kompletna :D

no i jak Panowie zagadka rozwiązana czy pasuje ten zawias z Marei ? Ja również dołączyłem do grona (nie)szczęśliwców... Jakiś miłośnik Alfy najwyraźniej wracając w nocy chciał w niej posiedzieć i urwał klamkę. I tak się zastanawiam dzwonić i pytać w ASO czy kombinować ?:)

koniec koniec końców kupiłem w ASO po rabacie za 250 złotych. a Tobie kolego kompot udała się adaptacja zawiasu z marei ?:>

Wygląda dość podobnie, ale dość to za mało chyba. Klamka pasuje w drzwiach na milimetry (ten kto rozbierał ja wie o czym mówię )i jeśli któryś z jej parametrów jest minimalnie inny to może być problem. Swoja droga z tego co widzę to z Fiata nie jest chromowana wiec -50 do lansu :D

Cała klamka z Marei w GT to byłby niezły absurd :) Chodzi i zawias. Nie zamierzam drutować, ale jeśli pasuje i nie widać, to czemu nie.
Niestety samej klamki jeszcze nie mam, zaliczyłem mijankę z listonoszem. W każdym razie dziś ją odbiorę i w tygodniu postaram się wymienić ten zawias w sprzyjających warunkach. Po wymianie na pewno dam znać, bo widzę, że wielu osobom się to przyda.

- - - Updated - - -

Mam klamkę, zawias identyczny jak tu http://www.forum.alfaholicy.org/att...mka_zewnetrzna_do_alfy_gt_porada-dsc00234.jpg
Z tym, że Slom pisał, że pasuje mu do GT 2004. Niedługo się okaże, czy jest różnica w polifcie.

Ok, jestem już po naprawie. Klamka zrobiona na części z Bravy, działa jak fabryczna, ale wymagało to pewnych ingerencji w budowę klamki i zawiasu (dotyczy poliftu). Miałem już wszystko rozebrane, pomysł na to no i dało się to zrobić porzadnie więc aż żal było składać z powrotem na starym zawiasie.

W przypadku klamki przedliftowej - metalowej, dostałem potwierdzenie od Sloma, że pasuje. Zresztą już po zdjęciu swojej klamki zrozumiałem dlaczego - w plastikowej są elementy, których w jednolitym metalowym odlewie nie musi być.

Tak więc zawias z Marei/Bravy pasuje do:
-przedliftowej klamki metalowej wg tego co mówi Slom i moich domyśleń;
-poliftowej klamki plastikowej po pewnych modyfikacjach klamki i zawiasu.

Do klamki poliftowej rozowiązaniem jest z tego co widzę i wyczytałem zawias z Fiata 500, gdzie cała klamka kosztuje 100 zł i na pewno za drugim razem zdecydowałbym się właśnie na to.

To tyle, pozdrawiam.

klamka do alft gt 2004r.

Ok, jestem już po naprawie. Klamka zrobiona na części z Bravy, działa jak fabryczna, ale wymagało to pewnych ingerencji w budowę klamki i zawiasu (dotyczy poliftu). Miałem już wszystko rozebrane, pomysł na to no i dało się to zrobić porzadnie więc aż żal było składać z powrotem na starym zawiasie.

W przypadku klamki przedliftowej - metalowej, dostałem potwierdzenie od Sloma, że pasuje. Zresztą już po zdjęciu swojej klamki zrozumiałem dlaczego - w plastikowej są elementy, których w jednolitym metalowym odlewie nie musi być.

Tak więc zawias z Marei/Bravy pasuje do:
-przedliftowej klamki metalowej wg tego co mówi Slom i moich domyśleń;
-poliftowej klamki plastikowej po pewnych modyfikacjach klamki i zawiasu.

Do klamki poliftowej rozowiązaniem jest z tego co widzę i wyczytałem zawias z Fiata 500, gdzie cała klamka kosztuje 100 zł i na pewno za drugim razem zdecydowałbym się właśnie na to.

To tyle, pozdrawiam.

Mam Alfe GT 2004r., 1,8 TS. Potrzebuję ten zawiasik od klamki zewnętrznej (lewa strona od kierowcy). Czy od dowolnego rocznika Bravy i Marei będzie pasować? Pomóżcie. kontakt: bsz72@o2.pl

- - - Updated - - -

Mam Alfe GT 2004r., 1,8 TS. Potrzebuję ten zawiasik od klamki zewnętrznej (lewa strona od kierowcy). Czy od dowolnego rocznika Bravy i Marei będzie pasować?
Pomóżcie. kontakt: bsz72@o2.pl

Chyba tak, skoro masz przedlifta, to chyba będzie pasowała bez przeróbek.

ALFA GT 1,8TS, 2004r.-zawiasik klamki zewnętrznej

Chyba tak, skoro masz przedlifta, to chyba będzie pasowała bez przeróbek.

Alfa GT 2004r., 1,8 TS - urwany zawiasik klamki zewnętrznej.
Urwał mi się zimą zawiasik od klamki zewnętrznej (lewa strona od kierowcy). Kupiłem od SLOMA zamiennik tego zawiasiku za 55 zł z przesyłką. Po rozebraniu całej tapicerki i wymontowaniu szyby założyli mi w serwisie. Wygląda nieco inaczej i jest nieco krótszy, ale PASUJE i wszystko jest ok. Polecam. Kontaktujcie się ze SLOMEM na PW, bo może jeszcze je mieć.
Ponoć pasują też od BRAVY/MAREI, bo właśnie mój zamiennik od SLOMA wygląda podobnie.
Po wymontowaniu mojego zepsutego, oryginalnego z GT, mogę stwierdzić, że tak samo wyglądają oryginalne zawiasiki w klamkach od 147. Tylko samego zawiasiku raczej się nie kupi, tylko z całą klamką (za min. 230 zł). Trzeba tylko zwracać uwagę na rocznik auta, tj. czy przed liftem czy po.

teraz to sie juz wkurzylem na max... wczesniej poszla mi klamka pasazera, (alfa jezdze w weekendy wiec sporadycznie) i nie przeszkadzalo mi to tak
ale wczoraj padla mi klamka kierowcy, zostala mi w rece

jak to teraz naprawiac

trzeba sam zawias kupic ?

mam ale 2006/12 i juz mam pokryta chromem z plastyku

mam do was pytanie
wiem ze potrzebny jest zawias
mi zostala ona w rece wiec musialo peknac cos jeszcze
to sie tez da naprawic ?

czy ta kompletna klamka

http://allegro.pl/fiat-500-klamka-lewa-prawa-nikiel-nowa-oryginal-i3912639800.html

bedzie pasowac ? kolega kompot pisal ze gdyby raz jeszcze mial przechodzic caly ten cyrk z drutowaniem to by taka zakupil

Ostatnia edycja:
mnie tez to spotkało przed weekendem, tyle że tylko przedni zawiasik pękł.
Prawdopodobnie kupię nówkę pod VIN i nie będę się przejmował.

Seba pokukaj czy od 500stki nie bede dobre

u Ciebie jedna i tylko przedni zawiasik a u mnie sa dwie oberwane :D i auta nie otworzysz inaczej jak przez bagaznik ;)

wku... jestem na max bo idiotyzmem jest wydawanie 500zl (po 250zl sztujka )na dwie durne klamki ,ktore pewnie po jakims czasie tez padna

sproboje moze zamowic te od 500setki

wszystko jest i tak niczym w porownaniu z ta aukcja http://allegro.pl/alfa-romeo-gt-klamka-zewnetrzna-lewa-i3985149755.html

jedna klamka 400zl ?

Ostatnia edycja:
Pewnie znajdzie jelenia. Jutro jadę zobaczyć klamki z brawo marei itd które stoją obok mnie na czesci ;) zobaczymy

Wydrapane kluczem na masce Twojej Alfy ;)

Amortyzatory
Powrót