• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kilka kosmetycznych pytan o 166

Konrado

Nowy
Auto
Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.
Witam mam kilka pytan, moze bedizecie potrafili pomoc.

1. Nie podswietla wszystkich zegarow. Jak wymienic zarowki w zegarach?
2. Jak ustawic godzine w ICS
3. Jak wyczyscic przyciski od ICS(nie wszystkie chca sie naciskac)
4. Jak uruchomic telefon(jakas przejsciowka czy cos?)
5. Posiada ktos instrukcje obslugi do ICS w jezyku polskim?
6. Jest problem ze wskaznikiem paliwa. Benzyna jest w baku, ale czasem sie zdarza tak, ze swieci sie rezerwa i wskazowka jest na samym dole, tak jak by bak byl pusty. Przy tym wyswietlaja sie bledne dane w ICS, jest przeklamana ilosc km pozostalych do przejechania na danym baku, pomimo iz dopiero co bylo auto tankowane. Po zrestartowaniu (odpiecu akumulatora) wszystko wraca do normy, i po jakims czasie znowu to sie dzieje.
7. Wystepuja delikatne drgania samochodu na biegu jalowym.(2.5 24v) Podczas jazdy tego nie ma. To normalne?
8. Nie dziala restartowanie kilometrow z przycisku przy zegarach. Dlaczego?:d
9. Jak ściagnac galke biegow z drazka?:)

Jak by ktos cos wiedzial to prosze pisac :D

Ad. 2 Jeżeli w samochodzie jest zainstalowana nawigacja, to trzeba do napędu włożyć plytkę z mapą i zegar powinien się sam zaktualizować (trzeba tylko wybrać strefę czasową), w tym wypadku innej metody nie ma. Jeżeli nie ma fabrycznej nawigacji to komputer może ustawić samoczynnie godzinę przy pomocy stacji radiowej z RDS (trzeba wybrać opcję w ustawieniach w trybie "TRIP" gdzieś w tych samych ustawieniach powinna być opcja nastawów ręcznych - ale tego pewien nie jestem)
Ad. 4 Jeżeli zgubił sięadapter do karty SIM , to trzeba się zaopatrzyć w kartę SIM starego formatu (wielkości karty kredytowej) i tam w otwór po właściwej karcie SIM próbować wcisnąć swoją.
Ad. 7 Delikatne drgania są sprawą raczej normalną (te silniki nie pracują idealnie równomiernie na biegu jałowym), jeżeli jednak czuć wibrację w kabinie to sprawdź elementy zawieszenia silnika, np. drążek reakcyjny na górze silnika nad rozrządem, jeżeli guma będzie wybita to masz odpowiedź...
Ad.1-3 Polecam zapoznac się z instrukcją serwisową

Jakby co pytaj, jak będę wiedział to pomogę

Pozdro
Jurek

Jurcio_8v napisał:
np. drążek reakcyjny na górze silnika nad rozrządem, jeżeli guma będzie wybita to masz odpowiedź...

Pozdro
Jurek

Jurku a orientujesz sie moze ile ten drazek moze kosztowac i czy jego wymiana jest bardzo skomplikowana??
Sorki ze wchodze w watek ale ja mam wlasnie ta gume wyrobiona w tym drazku i tez mam drgania w srodku, fakt minimalne ale sa i wkurzaja :mrgreen: :mrgreen:

Jurcio_8v napisał:
Ad. 2 Jeżeli w samochodzie jest zainstalowana nawigacja, to trzeba do napędu włożyć plytkę z mapą i zegar powinien się sam zaktualizować (trzeba tylko wybrać strefę czasową), w tym wypadku innej metody nie ma. Jeżeli nie ma fabrycznej nawigacji to komputer może ustawić samoczynnie godzinę przy pomocy stacji radiowej z RDS (trzeba wybrać opcję w ustawieniach w trybie "TRIP" gdzieś w tych samych ustawieniach powinna być opcja nastawów ręcznych - ale tego pewien nie jestem)

Zmieniarka jest wyciagnieta. Zostal sam cdrom i plytka chyba instalacyjna. Mapa mi sie nie wlacza, pisze ze CD shut down czy cos takiego. Z RDS nie moge ustawic, ta opcje mam nieaktywna.

Jurcio_8v napisał:
Ad.1-3 Polecam zapoznac się z instrukcją serwisową

No ale bym wolal zapytac kogos kto juz to robil, bo pewne przyciski sie nie naciskaja i chce dojsc dlaczego..

areks napisał:
Jurku a orientujesz sie moze ile ten drazek moze kosztowac i czy jego wymiana jest bardzo skomplikowana??

Jurek nie jestem, ale koszt tej gumy to ok 3zl

Areks - o ile dobrze namierzyłem tą gumkę w EPER-rze to koszt jest około 9 zeta, właśnie zauważyłem, że u mnie jedna z nich będzie do wymiany (ta nad rozrządem). Z wymianą większych problemów nie widzę; delikatnie podeprzeć silnik za miskę olejową, wykręcić śrubę i spróbować wybić tą gumę...

Konrado - a może spróbować odłączyć kable od czytnika cd i wtedy uaktywni opcję nastawiania zegara od RDS lub ręczną?

Panel ICS można wyjąć w 5 minut, ale opisać to uff.. :| w instrukcji serwisowej sa ilustracje i jest łatwiej (po polsku raczej jej nie znajdziesz). Coś mi mówi, że skoro przyciski się nie dają wciskać, to chyba już ktoś próbował je naprawiać. Z tego co pamiętam to przed brudem i kurzem ICS jest raczej dobrze chroniony

Hmm, odlaczyc kable :| sprobuje, chociaz watpie.

A co do ICS, to czego to mzoe byc przyczyna ze sie nie naciskaja??Moze polamane te nozki maja ;/ Chcial bym sie tam dostac, tak samo jak do zegarow i wymienic zarowki

Dzieki, sprobujemy. A te zaroweczki to jakie tam wchodza??

Nie dziala restartowanie kilometrow z przycisku przy zegarach. Dlaczego?:d
Jak ściagnac galke biegow z drazka?:)

Wg serwisówki gałkę ściąga się sciągaczem bezwładnościowym - jest po prostu nasadzona na lewarek.
Resetowanie - przycisk trzeba wcisnąć i przytrzymać chwilę, tak robisz?

Co do żarówek to nie mam pojęcia

Jurcio_8v napisał:
Areks - o ile dobrze namierzyłem tą gumkę w EPER-rze to koszt jest około 9 zeta, właśnie zauważyłem, że u mnie jedna z nich będzie do wymiany (ta nad rozrządem). Z wymianą większych problemów nie widzę; delikatnie podeprzeć silnik za miskę olejową, wykręcić śrubę i spróbować wybić tą gumę...

No wlasnie, u mnie ta sama jest wyrobiona...
Myslalem ze musze kupic caly ten drazek ale jesli widzisz mozliwosci wymiany samej gunki to super :mrgreen: :mrgreen:
Teraz tylko, gdzie ja kupie??Hehehehee

Jurcio_8v napisał:

Przecież w TRIP, potem w SETTINGS masz ręczne ustawianie wszystkiego, daty, zegara i całą resztę.

Sysio166 napisał:
Jurcio_8v napisał:

Przecież w TRIP, potem w SETTINGS masz ręczne ustawianie wszystkiego, daty, zegara i całą resztę.

Wiem ze jest. Teraz napisz jak ustawic godzine w tych opcjach ;]

Sysio166 napisał:
U mnie jedyną rzecz, którą da się ustawić ręcznie jest strefa czasowa, i dopiero po paru miesiącach gdy zorganizowałem sobie płytę z mapami do navi mogłem cieszyć się właściwą godziną i datą. Do tamtej pory kombinowałem na wszystkie sposoby i nie było możliwości...

Jurcio_8v napisał:
Resetowanie - przycisk trzeba wcisnąć i przytrzymać chwilę, tak robisz?
Ta robie i nie dziala :<

Jurcio a skad masz taka plytke?? Da sie ja po prostu nagrac?? Potrzebna jest zmieniarka do tej navi?? Mam ten CD-rom, ale zmieniarki nie mam

Mapy możesz ściągnąć z emula, tylko wcześniej sprawdź jaki system nawigacji masz a samochodzie G2 czy G3 ("w górę" systemy te nie są kompatybilne). Aby to sprawdzić naciśnij przycisk CLIMA, a później przez ponad 3 sek. trzymaj wciśnięte prawe pokrętło. Jeżeli wypisze: ARIExxx - to masz G2, jeżeli ARNAxxx - to jest G3. Zmieniarka służy tylko do odczytu płyt audio

Konrado napisał:

No wbijasz się w TRIP, wskakujesz na dół w SETTINGS i tam masz po kolei wszystkie opcje data, czas, jakieś te ograniczenia prędkości, miary prędkości, objętości itd. Chyba, że nie masz tego po angielskiemu, a po włoskiemu to musiałbym zajrzeć do instrukcji...a mam ją w samochodzie.

Jurcio, a te mapy z muła to sciągnąłeś te tradycyjne, bez pOLSKI??

Sysio166 napisał:
Konrado napisał:

No wbijasz się w TRIP, wskakujesz na dół w SETTINGS i tam masz po kolei wszystkie opcje data, czas, jakieś te ograniczenia prędkości, miary prędkości, objętości itd. Chyba, że nie masz tego po angielskiemu, a po włoskiemu to musiałbym zajrzeć do instrukcji...a mam ją w samochodzie.

Jurcio, a te mapy z muła to sciągnąłeś te tradycyjne, bez pOLSKI??

Sysio mam po angielsku. Wejdz w te ustawienia i sprobuj ustawic godzine i date. Jak Ci sie uda to napisz wtedy tutaj

Amortyzatory
Powrót