• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

kierownica

Ale klakson działa normalnie, chyba z siodełka. Po bokach są takie blaszki i jak się je zetknie to trąbią. Jak by ktoś podał mi linki aukcji co mam kupić aby działało z kierownicy radio pioneer. Wiem ,że musi być jeszcze jakaś przejściówka ale widze że muszę to od podstaw składać ;(

Ostatnia edycja:
19bcaf0dd9c2ecb6m.jpg

kier3.jpg

U Ciebie (górne zdjęcie) klakson jest podłączony prosto z "okienka" czyli od taśmy airbag.
Zdjęcie poniżej pokazuje że w multifunkcyjnej klakson jest podłączony kabelkami z siodełka które Ty masz ucięte.

witam kolego,dzieki za odpowiedz,a wiec pinow nie liczylem,ale jest cos takiego ze z tasmy mam te dwa kable jak napisales,oraz przy kierownicy ktora kupilem tez jest jeden wolny kabel,i jego zostawilem wolnego bo niemam gdzie go podlaczyc,i mam dwa wolne niebieskie wtyczki po kazdej ze stron ,wiec jakie jest rozwiazanie,dwie wtyczki a jedno wejscie,ktory kabel ma wlozyc?

Wklej zdjęcie.

Albo dolutować przewody do uciętych końcówek i wyprowadzić do klaksonu - albo kupić nowe siodełko
Bezwzględnie - inną taśmę airbag, taką na 8 pinów

Nie wiem czy masz kabel wyprowadzony do radia od kierownicy. Jeśli nie to dodatkowo:
Ten kabelek, oraz oczywiście:
adapter/interfejs/przejściówkę na radio pioneer - albo oryginalne radio

Z tego co wyczytałem mozna wymienic zwylka kierownice na multifunkcyjna ? Wystarczy kupic taka kierownice , tasme i wszystko bedzie dylac ? bez koniecznosci podpinania kompa itd ? a co z airbegem , jest taki sam w obu kierownicach ?

Ostatnia edycja:
panowie w gwoli ścisłości taśma airbag powinna być z czarna czy z białą wtyczka?

oraz w kierownicy multifunkcyjnej powinno byc siodelko w ktore podpiete sa niebieskie kable od sterowania, a jak to siodelko laczy sie z tasma airbag? (kierownicy jeszcze nie rozbieralem)wniskuje ze przewod z tasmy airbag wpina sie w siodelko a z siodelka idzie przewod od klaksonu i od multifunkcji?dobrze mysle...? jestem w fazie zakupow i nie chce czegos pominac....

a i ewentualnie gdzie mozna dostac kabel od radia do kierownicy? (jeszcze nie spr czy u mnie jest wyprowadzony)

Ostatnia edycja:
Kierownica za 260zł - woow.

Potrzebował będziesz jeszcze taśmę airbag posiadającą czarną kostkę 8 pinów.
276.jpg

No i jeśli nie masz to będziesz musiał pociągnąć kable z kostką od radia do kierownicy.

No i poszukać tematów o wymianie gdzie wszystko jest opisane: http://www.forum.alfaholicy.org/147/64549-wymiana_kierownicy_na_multifunkcyjna.html

Kierownice od 156 FL i 147 mimo że wyglądają tak samo, mają inny wieloklin. A przez to nie są zamienne.

Koledzy, a czy ktoś może wie, czy kierownica multifunkcyjna i ta taśma airbagu z przewodami odsterowania ze 156 po FL będzie pasowała do alfy 156 przed liftowej?? Choruję na taką u siebie i przymierzam się do montażu. Wiecie może czy jest różnica pomiędzy kierownicą z europejsciej wersji a z anglika??

i ja mam pytanko! alfa 147 lift 2008r, multi nie miala,bo nie ma podlaczenia, co zrobic wystarczy kupno tej tasmhy o ktorej mowa wyzej? jestem zielona na maksa, auto dzis bylo u jakiegos madrego elektryka, ktory powiedzial, ze sie nie da nic zrobic, bo nie ma podlaczenia :(

To niezbyt mądry ten elektryk.
Da się zrobić, trzeba pociągnąć przewody od kierownicy do radia i to wszystko.
airbag to osobna, istotna kwestia.

Amortyzatory
Powrót