[159] kąt pochylenia koła - regulacja

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Zmieniłem koła na zimowe i przy okazji pojechałem na zbieżność. Okazało się, że jest OK, ale jest niewłaściwy kąt pochylenia prawego przedniego koła. Mechanik zasugerował skrzywioną zwrotnicę, ale nie ma pewności, że to jest przyczyną.
Czy zatem istnieje jakiś sposób regulacji kąta pochylenia koła przedniego w 159?
Pozdrawiam.
- Rafał

mam tak samo.zbieżność cacy z wyjątkiem nachylenia właśnie prawego przedniego.sugerowali, że może walnięte było w koło, może jakaś dziura przy dużej prędkości (to już bardziej prawdopodobne, bo zdarzyło mi się tak ze dwa razy, a pobocza mamy nad wyraz urokliwe). Mi powiedzieli, że nie ma możliwości regulacji kąta pochylenia. Poważnie zastanawiam się nad wymianą prawej zwrotnicy (choć może dopiero po wykonaniu pomiaru zawieszenia), bo szkoda opon..

Dokladnie,zawiecha niby lepsza od 156.Aczkolwiek brak jest kata pochylenia kola.Ja na wszelki wypadek zalozylem rozporki-przod tyl:)

---------- Post added at 20:07 ---------- Previous post was at 20:06 ----------

a wiadomo polskie drogi,wiec wole nie ryzykowac,niskie kola,ciezki motor

Nie pamietam,nie jestem mechanikiem,tylko kierowca.No ale skoro jestes znawca zawiechy...mam pytanko.Wczoraj stracilem caly dzien na ustalenie...tarabanienia z prawego przedniego kola.Nadmieniam iz,bylem w ASO Fiata,Alfa byla testowana,wszystko TIP TOP.Amortyzatory,zbieznosc,wachacze.Wiec ???????
Jadac na wprost a szczegolnie po kostce jest to najbardziej odczowalne,tak jakby prawe przednie kolo podskakiwalo.Odczuwalne rowniez przy predkosci od 160 km h w gore ,do 230.Jakis pomysl ???

---------- Post added at 20:37 ---------- Previous post was at 20:29 ----------

Jeszcze zapomnialem dodac kola rowniez swiezutko wywazone,w kolach Azot,aby lepiej pracowaly.Niestety wobec posiadania wersji Q4 brak mozliwosci dowazania kol na samochodzie.

Nie pamietam,nie jestem mechanikiem,tylko kierowca.No ale skoro jestes znawca zawiechy...mam pytanko.Wczoraj stracilem caly dzien na ustalenie...tarabanienia z prawego przedniego kola.Nadmieniam iz,bylem w ASO Fiata,Alfa byla testowana,wszystko TIP TOP.Amortyzatory,zbieznosc,wachacze.Wiec ???????
Jadac na wprost a szczegolnie po kostce jest to najbardziej odczowalne,tak jakby prawe przednie kolo podskakiwalo.Odczuwalne rowniez przy predkosci od 160 km h w gore ,do 230.Jakis pomysl ???

Jeszcze zapomnialem dodac kola rowniez swiezutko wywazone,w kolach Azot,aby lepiej pracowaly.Niestety wobec posiadania wersji Q4 brak mozliwosci dowazania kol na samochodzie.
Proponuję sprawdzić maglownicę. Mam taki sam przypadek, co prawda w Stilo żony i wyszło, że maglownica ma luz.
Pozdrawiam
Radek

Fak t o rowniez bylo brane pod uwage.Mechanik sprawdzal ale podobno jest ,jak to okreslil DOBRZE.Tylko ze dla mnie jest zle..:mad:.A wymieniac w ciemno ???

Poczekaj, u mnie też było Ok, w Stilo z czasem zaczęło bardziej stukać, szczególnie na dziurach w śniegu lub wybiegu dla koni gdzie jest mnóstwo wgnieceń po końskich kopytach(nie śmiać się, pojechałem z familią do Janowa Podlaskiego na coroczną licytację koni, oczywiście jako obserwator:)). Po 3 latach odezwała się maglownica-diagnoza: drążek kierowniczy,wymieniłem i dalej stuka, pozostała tylko ona-maglownica, reszta zawieszenia Ok.
Ps. Konie to piękne zwierzęta.
Pozdrawiam
Radek

A jest jakis 100 procentowo pewny sposob ,aby sprawdzic w jakim stanie jest maglownica ?

---------- Post added at 21:21 ---------- Previous post was at 21:18 ----------

No ale pewnie polskie drogi mi pomogly.Kola 19,255,35,u siebie tylko prekosc patrolowa:),do tego rozporki...tarka

A jest jakis 100 procentowo pewny sposob ,aby sprawdzic w jakim stanie jest maglownica ?

---------- Post added at 21:21 ---------- Previous post was at 21:18 ----------

No ale pewnie polskie drogi mi pomogly.Kola 19,255,35,u siebie tylko prekosc patrolowa:),do tego rozporki...tarka
Nie bardzo, ale pewny nie jestem, jak pisałem u mnie po 3 latach zaczęła stukać maglownica przy kręceniu na postoju kołami, przy prędkości 150 jest bicie odczuwalne na kole kierownicy. Też sprawdzałem zawieszenie na wszystkie możliwe sposoby, byłem nawet na szarpakach dla autobusów w stacji diagnostycznej i wyszło, że tylko guma na tylnej belce lekko popękana,wymieniłem dla spokoju i dalej to samo, ale po 3 latach znalazła się winowajczyni- to ona maglownica, żeby było śmiesznie nie ma zestawów naprawczych, tylko cała nowa 1000 złociszy lub regeneracja pićset.
Pozdrawiam
Radek

Ostatnia edycja:
Jadac na wprost a szczegolnie po kostce jest to najbardziej odczowalne,tak jakby prawe przednie kolo podskakiwalo.Odczuwalne rowniez przy predkosci od 160 km h w gore ,do 230.Jakis pomysl ???\

Może amortyzator stukać. Będzie sprawny, ale będzie stukał. Trzeba zrobić tak - pobujać autem na boki. Jedna osoba siedzi "w kanale" i nasłuchuje i ogląda, a druga buja autem na boki, stojąc z boku i pchając samochód w okolicach dachu (np. można otworzyć sobie okna, żeby uchwycić za ramki drzwi). Tak się często sprawdza stan stabilizatora oraz właśnie stuki w amorach.

Jeszcze zapomnialem dodac kola rowniez swiezutko wywazone,w kolach Azot,aby lepiej pracowaly.Niestety wobec posiadania wersji Q4 brak mozliwosci dowazania kol na samochodzie.[/QUOTE]

Na MPK tez mnie poslali na stacje diagnostyczna.Diagnosta tylko spojrzal na auto ...Panie nieda rady,brak sprzetu takie kola,a jak tam wsadzic reke :)

---------- Post added at 21:38 ---------- Previous post was at 21:37 ----------

Moje auto sie nie buja Tomaszku :P

Na MPK tez mnie poslali na stacje diagnostyczna.Diagnosta tylko spojrzal na auto ...Panie nieda rady,brak sprzetu takie kola,a jak tam wsadzic reke :)

---------- Post added at 21:38 ---------- Previous post was at 21:37 ----------

Moje auto sie nie buja Tomaszku :P
Mam Stilo obniżone tak, że geometria tylko na płytach bo "lasery" się nie widzą i u mnie dali radę, no ale to kolega z podstawówki jest diagnostą a także litr swojskiej. Dał radę to i tamci powinni naprężyć się. Myślę, że za ładny masz samochód, no i za duże koła. Powinieneś rzucić im na butelkę czegoś bezalkoholowego, to Ci pomogą i to pewnie jeszcze jak.:D

We Fiacie dal rade i nawet nie chcial pieniedza,spoko gosc...pozdrawiam.Pogledzialismy sobie.Mowi do mnie ,panie pan kocha to auto i wszystko musi byc na 200 procent normy,wiec jak ja moglbym wziazc od pana pieniadze.A ja mu na to-panie,a co ja poradze,ze ja mam taka mala rodzine-ja i moj samochod:cool:.W sumie pozytywnych komentarzy oddnosnie auta zebralem sporo.Nawet wczoraj siedze sobie w i zajadam szaszlyka,wchodzi gosciu i -A to pana taka piekna Alfa Romeo,a ja-no mi tez sie podoba:P

Nie no, panowie...
Ja tu zakładam temat o kącie pochylenia koła i chcę się dowiedzieć co może być przyczyną, że jest niewłaściwy i jak go ustawić, ewentualnie co wymienić, a Wy tu o relingach prawicie...
Może by ktoś w międzyczasie o tym kącie coś powiedział? ;)
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie no, panowie...
Ja tu zakładam temat o kącie pochylenia koła i chcę się dowiedzieć co może być przyczyną, że jest niewłaściwy i jak go ustawić, ewentualnie co wymienić, a Wy tu o relingach prawicie...
Może by ktoś w międzyczasie o tym kącie coś powiedział? ;)
Pozdrawiam.
- Rafał

a jakie masz wartości tych kątów?
jeśli odchylenia są małe ale jednak Cię to niepokoi to dla świętego spokoju sprawdź u innego mechanika, z doświadczenia wiem że różnice mogą być znaczne. Poza tym, czy auto było właściwie obciążone przed pomiarem?

a jakie masz wartości tych kątów?
jeśli odchylenia są małe ale jednak Cię to niepokoi to dla świętego spokoju sprawdź u innego mechanika, z doświadczenia wiem że różnice mogą być znaczne. Poza tym, czy auto było właściwie obciążone przed pomiarem?
Nie pamiętam dokładnie wartości, ale prawe koło jest delikatnie pochylone. Geometria była sprawdzana bez obciążenia pojazdu. Byłem w sprawdzonym warsztacie, więc jest to fakt. Poza tym niestety widać to po oponach...
Wiem, że w przypadku kolumny McPhersona możliwa jest "regulacja" poprzez rozwiercenie mocowania amortyzatora... Jednak w przypadku 159 nie ma McPhersona, więc muszę szukać innego rozwiązania, a przynajmniej potwierdzić, że skrzywiona jest zwrotnica, by niepotrzebnie nie wymieniać pół zawieszenia szukając przyczyny...
Bardzo będę wdzięczny za wszystkie wskazówki dot tego problemu.

Nie pamiętam dokładnie wartości, ale prawe koło jest delikatnie pochylone. Geometria była sprawdzana bez obciążenia pojazdu. Byłem w sprawdzonym warsztacie, więc jest to fakt. Poza tym niestety widać to po oponach...
Wiem, że w przypadku kolumny McPhersona możliwa jest "regulacja" poprzez rozwiercenie mocowania amortyzatora... Jednak w przypadku 159 nie ma McPhersona, więc muszę szukać innego rozwiązania, a przynajmniej potwierdzić, że skrzywiona jest zwrotnica, by niepotrzebnie nie wymieniać pół zawieszenia szukając przyczyny...
Bardzo będę wdzięczny za wszystkie wskazówki dot tego problemu.

Powiem Ci tak - w większości 159-ek po 4-5 latach eksploatacji dochodzi do przekroczenia norm pochyleń kół przednich. Jest to spowodowane zużywaniem się górnych poduszek amorów. Natomiast najczęściej te odchylenia na tyle nieznacznie odstają od normy, że można ten fakt spokojnie zignorować.

Powiem Ci tak - w większości 159-ek po 4-5 latach eksploatacji dochodzi do przekroczenia norm pochyleń kół przednich. Jest to spowodowane zużywaniem się górnych poduszek amorów. Natomiast najczęściej te odchylenia na tyle nieznacznie odstają od normy, że można ten fakt spokojnie zignorować.
Hm... pewnie bym go i zignorował, ale niestety o ile lewe koło trzyma "pion" o tyle prawe przekracza normy, co objawia się niestety nierównomiernym zużyciem opon...
Sugerujesz, że może to być poduszka? Zastanawiam się od czego zacząć by rozwiązać problem, a przy tym nie wymieniając pół zawieszenia...
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót