• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kapryśny centralny

piotr_c

Nowy
Auto
Stelvio & Stelvio
2,4 JTDm, 2005.

Przy próbie zamknięcia drzwi z pilota, słychać że alarm się uzbraja natomiast zamki się nie zamykają.
Po przekręceniu kluczyka w zamku na chwilę zamykają się drzwi kierowcy ale od razu znów się otwierają.
Przy próbie zamknięcia auta poprzez wciskanie kolejnych "grzybków" w drzwiach, te od razu odskakują do pozycji otwarte.

Zamki kolejno sprawdzone - są OK.
Połączenia do sterownika (ten z prawej w bagażniku) są OK.
Płytka scalona sterownika też wygląda OK.

Elektryk radzi żeby wymienić cały scalak, ale koszty :(

Ktoś miał taką przypadłość, jakieś sugestie?

któryś z siłowników jest uszkodzony ... wystarczy jeden niedomykający i drzwi będą się otwierać ponownie...

Dokładnie jak mówi Mr Black - prawdopodobnie uszkodzony jeden (lub więcej) z siłowników. 3 razy tak miałem i we wszystkich przypadkach był to siłownik. Chociaż uszkodzony na amen był tylko w jednym przypadku. W dwóch pozostałych coś go blokowało.

Trochę niejasny opis, ale obstawiam siłownik od pasażera. Zasadniczo winien jest ten, który się nie chowa nawet na chwilę podczas próby zamknięcia np. z kluczyka :).

Podczas próby zamknięcia nie chowa się ani jeden. Nawet na moment.
A przy użyciu kluczyka na chwilę reaguje wyłącznie zamek kierowcy ale po sekundzie i tak odbija z powrotem :(

Podczas próby zamknięcia nie chowa się ani jeden. Nawet na moment. A przy użyciu kluczyka na chwilę reaguje wyłącznie zamek kierowcy ale po sekundzie i tak odbija z powrotem

Przy próbie zamknięcia kluczykiem z obu stron reaguje tak samo? Przy zamku pasażera też?

nie, reaguje tylko i wyłącznie zamek kierowcy, chociaz jak już wspomniałem, tylko na sekundkę.

No to obstawiam siłownik od pasażera - jeśli jesteś w stanie kluczykiem zamknąć drzwi od strony pasażera i:
- albo zamyka tylko pasażera (coś ogólnie z połączeniem siłownika, centralka nie dostaje info o stanie zamka i nie wie że jest zamykany)
- albo poprawnie zamyka wszystkie drzwi (wtedy albo mechanicznie siłownik się zblokował, albo jego zasilanie coś padło).

Generalnie rozebrałbym boczek drzwi pasażera i oblukał, rozruszał siłownik, pomierzył napięcia...

Miałem podobny problem w swojej Belli.

---------- Post added at 14:49 ---------- Previous post was at 14:44 ----------

Sorrki pomyliłem guziki.ups!!!U mnie szwankował zamek w drzwiach tylnych strona kier.Raz sie zamykały raz nie. Ale od jakiegoś miesiąca jest już ok.Samo się naprawiło,ale nawyk sprawdzania tych drzwi po zamknięciu został!

U mnie szwankował zamek w drzwiach tylnych strona kier.Raz sie zamykały raz nie. Ale od jakiegoś miesiąca jest już ok.Samo się naprawiło,ale nawyk sprawdzania tych drzwi po zamknięciu został!

Też tak miałem - raz zamykał a raz nie.
Wymiana zamka załatwiła sprawę.
Koszty - 150zł.

Amortyzatory
Powrót