255500 tys km
Mam takie małe marzenie, żeby moje dwie Alfy przez przynajmniej rok nie stanowiły dla mnie jakiegoś większego obciążenia finansowego, zaczynam rozumieć że to chyba charakterystyka tej marki, choć w sumie chyba nie mogę mieć pretensji do pietnasto letnich aut

Choć tragedii nie ma, średnio koszt utrzymania jednej wychodzi mnie 5tys rocznie, ale to też pewnie przez mój (nie aż tak mocny jak kilka lat temu) pedantyzm
1. Swap zacisków, jak zwykle (NIESTETY) nie możemy wiedzieć o wszystkim. Po mimo głębokiego reasachu, nie byłem w stanie przewidzieć wszystkiego. Dla tych co się za to chcą zabrać.
a) jeśli masz niemalowane aluminiowe zaciski, to jest ryzyko, że podczas malowania proszkowego wyjdą wam na nich purchle, u mnie (znowu) niestety wyszły, na pocieszenie, jeśli takowe wychodzą to firma malowanie liczy jako gratis i po założeniu felgi o rozmiarze 17' prawie nie widać tych artefaktów.
b)Trzeba wymienić zwrotnice od wersji 2.4, pamiętajcie żeby zwrotnice były w 100% kompletne (wraz z wszystkimi zaczepami) ja dostałem zregenerowane ale gołe zwrotnice, spowodowało to to, że na poszukiwanie zaczepów do przewodów hamulcowych spędziłem z mechanikiem 2tyg
c) Warto wymienić przy okazji, łączniki stabilizatorów, łożyska i przeguby zewnętrzne (u mnie akurat przeguby zewnętrzne były ok więc Kotowicz je zostawił)
Na koniec kilka zdjęć żeby nie było tak nudno ;-)
I. Starte klocki, starte do granic możliwości, a ja się zastanawiałem dlaczego tak biły ?
II. Chwile przed swapem, zestaw o wartości 3tys ;-)
III. PO swapie, mmm poezja nie mogę się teraz napatrzeć na te zaciski. Zastanawiałem się jaki napis zostawić ? poszedłem w stronę niekonwencjonalną i zamiast wklejać kolejny napis Alfa Romeo, postawiłem na Brembo
To jest chyba najlepsza decyzja jaką do tej pory podjąłem, zaciski cztero-tłoczkowe hamują jak żylety
2. Kilka miesięcy po wymianie progów, dokładki zaczęły się odklejać .... .... ... ....
Jestem już zmęczony tymi blacharzami i lakiernikami w Poznaniu... .... .... nie mam siły na dyskusję z nimi .... już nawet nie chodzi o te pieniądze, ale ile można jeździ na te poprawki i naprawy ???!!!!@@%%#$%#@$
Sprawa w toku...
3. Cały czas mnie męczy czujnik paliwa, będę musiał chyba wymienić go na kolejny, może wiązkę trzeba wymienić, nie wiem? pracuje nad tym.
4. Spider jak i 159 zostały poddane próbie 3tys km, trasa Poznań - Billudn/Legoland, Billund/Legoland - Trójmiasto, Trójmiasto - Poznań została przebyta prze 159 bez najmniejszych problemów, cały czas doglądałem stanu wszystkich płynów, nic przez ten czas nie ubyło. Z racji tego że 159 jechała moja siostra z dwójką dzieci i moją mamą, to Alfa potrzebuje teraz naprawdę porządnego spa!
Spalanie 1.9 zrobiło na mnie wrażenie, Siostrze udało się zrobić 1000km na pełnym baku
5. Prawa tylna szyba znowu zmieliła mechanizm podnoszenia szyby, w sumie mnie to nie dziwi, bo kupiłem mechanizm nieoryginalny, gdzie linka była troszkę dłuższa niż w oryginale, katastrofa była kwestią czasu, teraz kupie używaną ale oryginalną.
6. Kilka rzeczy o których pisałem wcześniej zeszły na późniejszy plan, z tego powodu, że zwyczajnie nie miałem na to czasu i przy okazji wyszły bardziej poważne problemy.
7. Na koniec sesja od siostry, dwie włoskie piękności ;-)

Cdn.