[Giulia] Kamera przednia za co odpowiada

marekkoczta

Aktywny
Auto
alfa romeo
Na przedniej szybie każdy ma zamontowana kamerę i czujnik deszczu za co kamera ta odpowiada.
Na manetce lewej nie mam przycisku do utrzymania sie w pasie ruchu wiec gdzie radar od tego ustrojstwa jest zamontowany.

Na przedniej szybie każdy ma zamontowana kamerę i czujnik deszczu za co kamera ta odpowiada.
Na manetce lewej nie mam przycisku do utrzymania sie w pasie ruchu wiec gdzie radar od tego ustrojstwa jest zamontowany.

LDW nie jest na radarze (niemożliwe do zrobienia), tylko właśnie na kamerze.
Kamery używa również system zapobiegania kolizji (wspólnie z radarem) i wykrywania pieszych.

JEŚLI KAMERA JEST WSPÓLNA to dołożenie manetki i zakodowanie powinna mi dojść opcja utrzymania pasa ruchu.
Idąc tym tropem można dołożyć w kierownicy przycisk i mieć tempomat aktywny.

W Giulii nie ma systemu utrzymania się w pasie ruchu tzn. system nie skręca kierownicą ale tylko i wyłącznie ostrzega poprzez głośniki.
W sumie trochę mnie to dziwi, bo FCA ma taką technologię jest dostępna w Jeepie (kierownica skręca samoistnie aby utrzymać się w ramach pasa).

BTW Czy kolega aby nie udzielał się na autokacik.pl chyba na forum Stilo? Bo nick i styl pisania kogoś mi przypomina ;)

FCA ma taką technologię jest dostępna w Jeepie (kierownica skręca samoistnie aby utrzymać się w ramach pasa).

FCA ma dużo fajnych systemów np w fiatach. Kiedyś jak inni oferowali zegarki elektroniczne w opcji to w fiatach było czytanie SMS i rozpoznawanie mowy z nawigacją.
Nie wiem dlaczego Alfa jednak jest (i zawsze była) taka uboga w multimedia.

JEŚLI KAMERA JEST WSPÓLNA to dołożenie manetki i zakodowanie powinna mi dojść opcja utrzymania pasa ruchu.
Idąc tym tropem można dołożyć w kierownicy przycisk i mieć tempomat aktywny.
No mam taka.nadzieje ze ktoś to rozgryzie bo chętnie dolozylbym adaptacyjny tempomat:) bralem z wyprzedazy rocznika i nie dało się domówić

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Porównuje do swego forda kierownica wibruje i pomaga trochę.
Tak miałem stilo jeździ nią brat nadal kącik stilo żyje jeszcze.

Porównuje do swego forda kierownica wibruje i pomaga trochę.
Tak miałem stilo jeździ nią brat nadal kącik stilo żyje jeszcze.

W Giulii system monitorujący pas ruchu nie wpływa na kierownicę. Z głośników wydobywa się dźwięk imitujący najechanie na pas pomalowany farbą która wywołuje dodatkowy szum opon.

No to się znamy z dawnych lat kolego ;)

Mam dwie delty z 2011 roku i utrymanie pasa ruchu koryguje tor jazdy. to co jest w giulii to dla mnie niepotrzebna pierdoła.

Aktywnego tempomatu - bez radaru nie dołożycie z tego co mi się wydaje...a mająć radar zawsze macie aktywny tempomat.

Ponoć radar ten co sam zatrzymuje auto jak ktoś ci wyskoczy przed maskę to standard. To ten sam radar w zderzaku czy nie,,,,,,,,,,,,,,,, do aktywnego tempomatu

Radar jest jeden i ten sam i jest w każdej Giulii. Tak samo jak kamera, która spełnia kilka funkcji. LDW i ACC to są tylko dodatki to tego sprzętu, wszystko wskazuje na to, że retrofit powinien być możliwy - jeśli Giulia jest nie za nowa i nie ma security gateway.

to nałopatki czekam niecierpliwie, bo tez mam ochote. Tempomat aktywnny w alfie działa przy małych prędkościach? do zatrzymania? Jak testowałem mazde 6, to w korku sama zatrzymywala sie i uszala- swietny patent.

Ktoś orientował się, na ile jest wyceniane jest dołożenie aktywnego tempomatu?

Witam.
Można podłączyć używaną kamerę przednią do Giuli MY22, czy musi być nowa?

Amortyzatory
Powrót