• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Julki na tor

abnuk

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA TCT
W następną sobotę (15.08) wybieram się na tor Jastrząb pojeździć swoją Julką - http://www.torjastrzab.pl/trening-auto,ww,81.
Kolega, który będzie jechał Mazdą MX-5, powiedział, że będzie większa reprezentacja z ich społeczności. Może zrobimy im konkurencję Julkowo/Mitową(/Giuliową?:) i zjedziemy się większą grupą? :)

benzyna droga, zanieczyszczenie powietrza okrutne, elektrownie mocy nie podają bo rzeki schną ..... a ten se na tor jadzie???

Ani ilościowo (jedno miejsce zostało), ani torowo tym MX5 to nie zrobicie najmniejszej konkurencji z Julkami :) (niestety...)

Oj, będą szydzić z Alf, będą ;)
(ale jedźcie, zabawa i tak fajna!)

Gdyby nie wymiana wahacza i paru pierdół to bym się poważnie zastanawiał. :/

Ajjjjj... Teraz dopiero przeczytałem temat, jakby co to zawsze na Poznań chętny jestem :). Wczoraj widziałem, że była 147 GTA na TPTD, czas nawet w moim zasięgu na nowych oponach :D (2:07).

Nie ten tor, kolega pisze o jastrzębiu. Na poznań chętnie się z tobą ustawie wybieram się GT już rok i dojechać nie mogę.

Wiem, że nie ten tor (poza tym prawie 400 km z domu, trochę dużo), ale gdyby się ktoś pisał na TPTD, to zawsze się można dogadać. Pewnie jeden sobie w tym roku zafunduję, jak się nieco chłodniej zrobi.

To pamiętaj o mnie i daj cynk na priv, tylko żebym zdążył się zapisać ;)
Sorki za prywatę w temacie.

Wczoraj widziałem, że była 147 GTA na TPTD, czas nawet w moim zasięgu na nowych oponach :D (2:07).

Coś słaby ten czas jak na tyle koni. Mój przyjaciel maluchem 2:07,545 i to 650 z div 1. 2:01,994 maluch z div 2. Jeżdżone na normalnej pętli?

Może tą GTA był pierwszy raz czy co, nie każdy jest mistrzem od razu. ;) Niektóre eMki czy porsze jeżdżą czasem po 2:10.

Ostatnia edycja:
Faktycznie patrząc na te czasy TD szału tam nikt nie robi. Ciekawe z czego to wynika. Poznań ma w sumie ze 4 takie mega trudne prędkościowo zakręty. Na prostych te auta powinny nadrabiać sporo. Ale może mamy wycięte pewne części mózgu dlatego nie hamujemy :)

To jest impreza amatorska. Zdarzają się ludzie, którzy widać, że są oderwani od korpo biurka i chcą zobaczyć, jak się jeździ ich nowym BMW, przyjeżdżają ludzie vanami albo kombi... Jak dla mnie o to chodzi w takiej zabawie, a nie o kręcenie czasów.
I tak jest mało samochodów "cywilnych" a poniżej 200KM głupio się powoli pokazywać...

To jest impreza amatorska. Zdarzają się ludzie, którzy widać, że są oderwani od korpo biurka i chcą zobaczyć, jak się jeździ ich nowym BMW, przyjeżdżają ludzie vanami albo kombi... Jak dla mnie o to chodzi w takiej zabawie, a nie o kręcenie czasów.
I tak jest mało samochodów "cywilnych" a poniżej 200KM głupio się powoli pokazywać...
Dokładnie tak! Może nie było "eko", ale zabawna była świetna. Raczej nikt się z Alfy nie śmiał, choć miałem jedno z wolniejszych aut (no i kompletny brak umiejętności torowych). Pojechałem dla funu sprawdzić jak się jeździ Julką w bardziej wymagających warunkach. Na pewno to powtórzę.
Najśmieszniejsze jest jednak to, że auto mi zaczęło mniej palić po wyprawie. Także może trochę "eko" było ;)

Przepaliłeś to co się zebrało przez mulastą miastową jazdę i tyle. :D

Pojechałem dla funu sprawdzić jak się jeździ Julką w bardziej wymagających warunkach. Na pewno to powtórzę.
Najśmieszniejsze jest jednak to, że auto mi zaczęło mniej palić po wyprawie. Także może trochę "eko" było ;)
Jesteś już którąś osobą z kolei u której mniej zaczęła palić Julka jak dostała trochę w palnik. Mam pytanie, jaki masz zawias?

napisz coś więcej jak się zachowuje ten zawias na torze , nie za miękki jeszcze jest w stosunku możliwości reszty autka?? Nie miałem okazji się nigdy przejechać taką z pakietem sport żeby porównać ale na pewno standardowy seryjny jest zdecydowanie za miękki nawet do szybszej jazdy po ulicach a co dopiero w jeździe torowej, dlatego mimo chęci na te chwilę nie było sensu abym się tam wybierał .....

Szczerze mówiąc nie mam doświadczenia i porównania. Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy, to trochę rozczarowały mnie dwie rzeczy:
- miałem problem z wyczuciem układu kierowniczego - nie dawał mi takiej pewności w zakrętach, żebym zawsze wiedział jak się auto zachowa i jak pokonać zakręt. Może to być też kwestia zawieszenia.
- seryjne hamulce niestety okazały się zbyt słabe. Żałuję, że nie wziąłem Brembo i zastanawiam się nad dołożeniem teraz. No i jeszcze mały wstydliwy detal - włączanie się świateł awaryjnych przy mocniejszym hamowaniu :)) W tych jazdach treningowych oznaczało to jedno - "wyprzedzajcie mnie" :)
Nie brakowało mi natomiast mocy, bo to jest dosyć wolny tor - raczej dla amatorów.
Bardzo podobał mi się też właściwie brak podsterowności. Pewnie to kwestia elektronicznej szpery, ale bardzo podoba mi się jej zachowanie, bo wcześniej myślałem, że jest to tryb działania ESP, ale w jeździe ESP włączało się dużo później niż szpera.

BAS niestety strasznie wkurza i jest moim zdaniem zbyt czuło ustawiony - dlatego ja od dawna jeżdże bez tego ustrojstwa bo włączało się zbyt wcześnie i często jadący za mną zastanawiali się o co mi chodzi że mrugam :). Zastanawiam się nad wymianą sprężyn na te z pakietu sport bo ile się nie nie mylę tylko sprężyny są twardsze a amorki chyba są te same? Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Mam też nadzieję że wysokosć auta się nie zmieni? Obniżać na pewno nie chcę

Amortyzatory
Powrót