Drodzy Alfoholicy, proszę o porady i może pomoc.
Opiszę historię szczerze, choć mam świadomość, że w przyszłości może być różnie. Otóż na serwisie sprawdzającym po wizycie w ASO Auto Plus w MM Serwis u Pana Michała, okazało się, że jest gruba nieścisłość w przebiegu auta.
Auto zakupione z tego ogłoszenia
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-distrinctive-ID6yzSUW.html
W zegarach przebieg 114 tyś km, sterownik ABS pokazuje ten sam przebieg, tymczasem sterownik silnika i sterownik wspomagania pokazują ponad 221/227 tyś KM. Dzisiaj zleciłem w ASO Auto Plus zweryfikowanie i wydrukowanie wszystkich danych ze sterowników i niestety potwierdziła się wcześniejsza diagnoza, czyli auto ma przebieg 221 tyś, ostatnia ingerencja w przebieg to cofniecie o 43 tyś km.
W między czasie zrobiłem małe dochodzenie, wcześniej nie wiedziałem o tych możliwościach, szkoda, że tak późno.
Podam suche fakty to co ustaliłem i na co mam dokumenty:
1. Auto zarejestrowane w Holandii 1.2.2011 do 15.1.2013 - leasing prywatny - źródło autodna
2. Wizyta w serwisie Holandia 15.8.2011 - przebieg 45,5 tyś km - źródło ASO
3. Wizyta w serwisie Holandia 24.8.2011 - przebieg 51,6 tyś km (obie wizyty związane z Multiair - na tym koniec wpisów w systemie widocznych w ASO w Polsce) - źródło ASO
4. Zmiana właściciela na firmę 15.1.2011 do 24.1.2011 - źródło autodna
5. Auto wystawione 20.1.2011 na sprzedaż system aukcji pojazdów poleasingowych (wraz ze zdjęciami auta, licznika, vin) - przebieg 143,8 tyś km (źródło autodna)
6. Rejestracja auta w Polsce (jeden prywatny właściciel) 1.2.2013
7. Wizyta w ASO Wrocław 17.3.2013 - wymiana rozrządu - przebieg 81,8 tyś km (źródło ASO)
8. Wizyta w ASO Wrocław 10.5.2013 - sprzęgło i koło zamachowe - 84,3 tyś km (źródło ASO)
Po tym czasie nie ma żadnych wpisów w systemie ASO, auto serwisowane poza ASO
9. Przegląd auta 23.2.2015 - przebieg 132,2 tyś km (źródło - historiapojazdu.gov.pl)
10. Przegląd auta 20.2.2016 - przebieg 98,1 tyś km (źródło - historiapojazdu.gov.pl)
11. Auto wystawione na otomoto 18.10.2016 - przebieg 110 tyś km (źródło - autodna)
12. Auto wystawione na otomoto 12.11.2016 - przebieg 111 tyś km (źródło - autodna)
13. 26.11.2016 auto kupione od pierwszego prywatnego właściciela przebieg 113 tyś km
14. Przegląd ASO Gdańsk 21.12.2016 - przegląd na 120 tyś - przebieg 113,8 tyś (źródło ASO)
15. Weryfikacja przebiegu - sterownik ABS i licznik 114 tyś - sterownik silnika 221 tyś km (nadpisana wartość licznika kilometrów w ostatnie pamięci programu 43,6 tyś km), sterownik wspomagania 227 tyś km
Podaje VIN: ZAR94000007052951
Może ktoś jest w stanie pomóc w ustaleniu przebiegów i serwisów w Holandii? Może ktoś jest w stanie polecić kogoś do dokładnych odczytów z komputera auta, ASO więcej nie może wyciągnąć. O tyle fajnie, że ASO dzisiaj zrobiło usługę i wydruki za free.
Hipotezy są dwie. Auto w drodze z Holandii do Polski miało cofnięty licznik 2 krotnie, przed wystawienie na aukcję i po aukcji. Nie zgadza mi się tylko tutaj liczba kilometrów. Łącznie to niemal 110 tyś km. cofnięte, tymczasem z 143 tyś km do 81 tyś to ponad 60 tyś, a ostatni wpis w komputerze sterownika silnika mówi o ingerencji na 43 tyś km. Druga hipoteza auto raz cofnięty licznik z Holandii do Polski i drugi raz cofnięty licznik o te 43 tyś między 2.2015 a 2.2016. Właściciel w Polsce zapewnia, że jest uczciwy i nic nie robił z przebiegiem.
Auto jest naprawdę zadbane, nie uwierzyłbym, że ma 221 tyś przebiegu. O jednej nieścisłości wiedziałem przed zakupem, niezgodność w przebiegu 132 tyś a 98 tyś km w przeglądach, jednak po kontakcie z ASO we Wrocławiu i konsultacji pojawiła się hipoteza że to pomyłka stacji kontroli pojazdów, sam właściciel był w szoku, że takie dane się pojawiły i zapewniał, że nie było ingerencji w przebieg. Auto kupione od zwykłej rodziny z dziećmi, 2 auta w rodzinie, tym jeździła kobieta. Zaufałem właścicielom, sprawdziłem tylko dane w ASO i zrobiłem przegląd na stacji kontroli pojazdów (auto bez zarzutów). Teraz widzę, ze to mega błąd, bez podpięcia komputera, bez kompleksowego przeglądu w ASO.
Wszelka pomoc mile widziana. Zastanawiam się co dalej. Jestem mega zły na siebie, mam już trochę doświadczenie z autami, ale niestety zaufanie i wiara w ludzi mnie zawiodła.