JTS

• Autor wątku Autor wątku Emenems
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emenems

Guest
Muszę was zapytać bo mnie to dręczy.
Chodzi mi o silnik 2.0 JTS który jest montowany po 2002 roku w AR 156 oraz AR 159.
Wiem że jest to przerobiony 2.0 T.SPARK z bezpośrednim wtryskiem benzyny.
Ale nigdzie się nie mogę dowiedzieć ile świec przypada na cylinder. Czy dwie jak w klasycznym TS czy tylko jedna? W żadnej publikacji sie o tym nie wspomina, a zdjęcia silnika sugerują że jest tylko jedna na cylinder. Tak w ogóle co oznacza dokładne skrót JTS ?

W silnikach JTS (Jet Thrust Stoichometric - bezpośredni wtrysk benzyny z wykorzystaniem ubogiej mieszanki w częściowym zakresie obrotów) 2.0, które napędzały 156, jak i w silnikach 1.9 i 2.2 (ze stajni Opla) montowanych w 159, jest tylko jedna świeca na cylinder. Miejsce drugiej zajał wtryskiwacz.

na cuoresportivo jest temat poswiecony JTS, bezposredni wtrysk robi swoje niestety 8) fakt faktem ze te silniki potrzebuja wysokiej klasy paliw o niskiej zawartosci siarki..

marcins737 a jak z wlasciwosciami słuchowymi?? tez tak fajnie slychac w kabinie silnik przy wyzszych obrotach jak TS??

Moim zdaniem JTS jest trochę mułowaty :) W sensie reakcja na gaz jest jakaś masakryczna, ale to pewnie przez tą elektroniczną przepustnicę, i dzwiękowo fiatowy TS mi bardziej pasi. Aha nie wiem czy JTS ma coś wspólego z fiacinowymi TSami? Wydawało mi się, że to już jest na podzespołach GM.

PietereQ napisał:
Moim zdaniem JTS jest trochę mułowaty :) W sensie reakcja na gaz jest jakaś masakryczna, ale to pewnie przez tą elektroniczną przepustnicę, i dzwiękowo fiatowy TS mi bardziej pasi. Aha nie wiem czy JTS ma coś wspólego z fiacinowymi TSami? Wydawało mi się, że to już jest na podzespołach GM.

Fiatowy 2.0 TS i 2.0 JTS to praktycznie te same silniki, różnią się tylko głowicami, no i oczywiście układem zasilającym i zapłonowym.

szanowni przedmowcy czy mogłby mi ktorys napisac co ma wspolnego TS do jednostek fiata?? np w odniesieniu do 2,0 16v fiata/lanci?? :roll:

Fiatowy 2.0 TS i 2.0 JTS to praktycznie te same silniki, różnią się tylko głowicami, no i oczywiście układem zasilającym i zapłonowym

blok jest tylko ten sam, pozatem oba motory dzieli wszystko :wink:

Alfista napisał:
blok jest tylko ten sam, pozatym oba motory dzieli wszystko :wink:

Nie zgodzę się, zgadzam się z Domino. Sporo na ten temat materiałów przerobiłem.

PietreQ 2.0 JTS to ostatni typowo Alfikowy (lub jak nazywasz Fiatowski) silnik. Silniki 1.9 JTS i 2.2 JTS (o V6 nie wspomnę) to już zupełnie inna bajka ze stajni GM. Trochę szkoda, bo zabiera to AR całkiem sporo indywidualizmu. No ale jest nadzieja, w końcu GM zerwał współprace z Fiatem, więc za jakiś czas pewnie wszystko wróci do normy.

Jakiś czas temu czytałe, że inżynierowie pracują nad przystosowaniem starych dobrych V6 Alfy do normy emisji spalin Euro5. Zanosi się więc na wielki "come back". Ktoś może to potwierdzić?

Emenems napisał:
PietreQ 2.0 JTS to ostatni typowo Alfikowy (lub jak nazywasz Fiatowski) silnik. Silniki 1.9 JTS i 2.2 JTS (o V6 nie wspomnę) to już zupełnie inna bajka ze stajni GM. Trochę szkoda, bo zabiera to AR całkiem sporo indywidualizmu. No ale jest nadzieja, w końcu GM zerwał współprace z Fiatem, więc za jakiś czas pewnie wszystko wróci do normy.

Ostatnim typowo alfowym silnikiem jeżeli chodzi o R4 był TS na łańcuchu, w którym dwie świece miały polepszać osiągi a nie jak w późniejszych fiatowych konstrukcjach, dbać o zmniejszenie emisji spalin.

Domino, nic o tym nie słyszałem, ale szczerzę wątpię żeby alfa jeszcze kiedykolwiek wypuściła jakąś swoją całkowicie autonomiczną technologię, za to kochamy globalizację...

PietereQ napisał:
Ostatnim typowo alfowym silnikiem jeżeli chodzi o R4 był TS na łańcuchu, w którym dwie świece miały polepszać osiągi a nie jak w późniejszych fiatowych konstrukcjach, dbać o zmniejszenie emisji spalin.

Twin Spark zapewnia obie rzeczy jednocześnie. Pełne spalanie w komorze przy agresywniejszych fazach rozrządu. Gdyby chodziło tylko o emisję spalin zainstalowaliby klasycznego Lamprediego.

Pozdrawiam, d.

Digit napisał:
PietereQ napisał:

Twin Spark zapewnia obie rzeczy jednocześnie. Pełne spalanie w komorze przy agresywniejszych fazach rozrządu. Gdyby chodziło tylko o emisję spalin zainstalowaliby klasycznego Lamprediego.

Pozdrawiam, d.

Nie wiem do którego TSa się odnosisz w swej wypowiedzi. W fiatowych ts-ach druga swieca strzela później aby dopalić mieszankę => zmniejszanie emisji. Zo oryginalnym ts-em ma niewiele wspólnego. I o co chodzi z tym Lamperdim :?: Wątpię żeby ktokolwiek przjmował się emisjami projektując ten nomen genialny silnik.

PietereQ napisał:
Nie wiem do którego TSa się odnosisz w swej wypowiedzi. W fiatowych ts-ach druga swieca strzela później aby dopalić mieszankę => zmniejszanie emisji.
Tak, to jest szczegół techniczny, który różni aluminiowego TSa od wersji fiatowskiej. W tym drugim mniejsze świece dopalają mieszanke później.

Jednak nie masz racji twierdząc, że dwie świece w ogólności nie nastawiają silnika na osiągi, czyżby był słabszy od poprzednika? Nie. Pozwalają, jak już napisałem, na zachowanie ostrych faz rozrządu i jednocześnie rozsądnej emisji spalin.

PietereQ napisał:
Zo oryginalnym ts-em ma niewiele wspólnego. I o co chodzi z tym Lamperdim :?: Wątpię żeby ktokolwiek przjmował się emisjami projektując ten nomen genialny silnik.

Dokładnie tyle, że Fiatowski TS to Lampredi przystosowany do szesnastozaworowej głowicy i dwóch świec na cylinder.

Pozdrawiam, d.

ale dlaczego TS 16v nazywacie fiatowskimi, co one maja wspolnego z fiatami?? no dobra powiem.. fiatowski DOHC tez mają ten rewelacyjny dzwiek przy wyzszych obrotach :roll:
TS 16v maja doskonale osiagi jak na wolnossaki i czego wiecej oczekiwac :wink: do tego cerwone pole od 7tys gdzie 8v moze tylko pomarzyc

co do nowych JTS to nie rozumiem Was.. chcielibyscie zeby alfa produkowala jakies silniki 8v sprzed 20 lat?? technologia sie zmienia i bezposredni wtrysk jest niewatpliwa zaleta nowych silnikow.. co z tego ze bloki sa robione w GM?? przeciez głowice są nadal alfowskie..

Alfista napisał:
ale dlaczego TS 16v nazywacie fiatowskimi, co one maja wspolnego z fiatami?? no dobra powiem.. fiatowski DOHC tez mają ten rewelacyjny dzwiek przy wyzszych obrotach :roll:

Fiatowski DOHC to właśnie Lampredi o którym pisałem wyżej.

Alfista napisał:
co do nowych JTS to nie rozumiem Was.. chcielibyscie zeby alfa produkowala jakies silniki 8v sprzed 20 lat?? technologia sie zmienia i bezposredni wtrysk jest niewatpliwa zaleta nowych silnikow.. co z tego ze bloki sa robione w GM?? przeciez głowice są nadal alfowskie..

Komory spalania, wymiary i skok tłoka, nie mają włoskiego charakteru ;->>>>

Digit napisał:
Alfista napisał:

Alfista napisał:

no komora musi byc inna bo to przeciez bezposredni wtrysk, inne denko tłoka, uboga mieszanka itd

gdzies nawet czytałem ze bezposredni wtrysk umozliwia roruch silnika bez rozrusznika w odpowiednim zatrzymaniu tłoka.. ale narazie podajze VW testuje takie rozwiazanie..

Może zabrzmię jak Lamer, ale najbardziej mi brakuje tych dwóch świec na cylinder, które były jak znak szczególny AR. A teraz ??
Wiem wiem, przecież 1.6 i 1.8 T.S. jest ciągle stosowany w 147 ale nie da się ukryć że to technologia która wychodzi z użycia.

Alfista napisał:
Digit napisał:
Alfista napisał:

Alfista napisał:

no komora musi byc inna bo to przeciez bezposredni wtrysk, inne denko tłoka, uboga mieszanka itd
I to właśnie psuje charakter silnika. Silniki w 159/Brera poprostu się nie chcą kręcić!

Amortyzatory
Powrót