JTD, nowy program diagnostyczny tylko do obsługi JTD.

to skoro wiesz że jest coś nie tak to po co pytasz czy 9l to OK. a myślisz ze to 175KM jest z powietrza? moc wynika z wartości opałowej paliwa, strat czyli sprawnosci itd... fizyki nie oszukasz. no ale Ty wiesz lepiej.

1 l ON to około 10,27 kWh czyli około 14 KMh

6 l mozna na trasie mieć przy emeryt mode...

pytanie czy kolega podawał wartośc realną zmierzoną czy wg kompa? a że komp wiarygodny nie jest to mógł mu podawać 6... mnie podaje zawsze poniżej 6 ;) ostatnio 5,4l/100 :rofl:

co do FES to nie wiem czy można dobrze diagnozować wtryski czy nie... nie wiem czy mm3 przelewu to duzo czy mało.

Ostatnia edycja:
OK kończąc naszą bezsensowną dyskusję czy ktoś woli jak mu pali 9 czy 7 zaznaczę że spalanie było jedną z dwóch przyczyn napisania wątku "2) Dziwne przyspieszanie - Niekiedy zwłaszcza po redukcji i szybkim wciśnięciu gazu autko troszku muli zanim dostanie "kopa"" - Może też masz wtryski do roboty ? :-) Jak przerobię ten temat to się odezwę. Pozdr.

panowie kupuje 156 z 2004 roku silnik 2,4 jtd 170 koni ,czy jest jakis program abym mogl sie podlaczyc sam pod komputer,mam juz kabelek niebieski najprostrzy chyba kkl obd2 ,prosze o szybka odpowiedz,gdyz jutro mam sie udac po nia le chcialbym sprawdzic bledy,nic nie mam zamiaru kombinowac czy zustawaic,program do ewentualnego oskasowania bledow ,prosze o pomoc,jak trzeba zaplace jak ktos ma i przesle nawet emailem,gg 964368,pozdr

Witam, rozpoczynam właśnie walkę z dużym spalaniem mojej belli. Na początek wykonałem test "Korekta paliwa" na wszystkich cylindrach (wklejam poniżej link) - silnik nie był w pełni rozgrzany, ale na zależność która mnie zaniepokoiła chyba nie powinno to mieć wpływu. Czy macie sugestie dlaczego zachowanie odczytów z cylindra 4 jest przeciwne do tych z pozostałych cylindrów? Jestem laikiem, ale wydaje mi się że wszystkie cylindry powinny zachowywać się podobnie, ewentualnie symetrycznie. Mogę prosić o sugestie jakie ewentualnie testy jeszcze wykonać i przy jakim stylu jazdy, na zimnym czy rozgrzanym silniku? Wybaczcie jeśli zadaję głupie pytania - przeczytałem ten wątek do połowy i wszystkie informacje zaczęły mi się mieszać, dlatego najlepiej chyba nauczę się na konkretnych przykładach.

http://img33.imageshack.us/img33/9854/korektapaliwa20100302.jpg

Ostatnia edycja:
A ja się tak trochę wetnę w temat. Mianowicie poszukuję możliwie najwyższej wersji FES'a wraz z załączoną witaminką :) Jeśli ktoś posiada to będę wdzięczny :) Może być priv
Pozdrawiam!

P.S.
LUKI83, wielkie dzięki za PDF'a, wczoraj zakupiłem pakiet od viakena i dopiero staram się ogarnąć temat softu do tych interfejsów :)

Panowie mam 2 pytania

1 mam kebelk od Viakena ten niebieski KKL 0bd2 i oprocz pin na airbag, engine i abs mam jeszcze pin 12/13 do czego on sluzy ??

2 Po zainstalowaniu softu od viakena a menadzerze po podlaczeniu kabla mam napisane " VIAKEN FiatScan USB intenference" tez tak macie ?? Mam pytanie do tego bo jak wlaczam VAGa to mi wogole nie wykrywa interfejsu

problem z ponownym podlaczeniem sie do ECu

jakis czas temu udalo mi sie podlaczyc FES 2.5 przy pomocy kabelka K-Line/Vagcom, probowales wczoraj i dostaje komunikat 'no ecu response'..
system wykrywa kabel jako com2(tak jak wczesniej) w ustawieniach FES tez com2, wszystko wg instrukcji od viakena i nic, probowalem tez zmiany pinow na samej wtyczce,
mialem rozladowany aku niedawno ale naladowalem prostownikiem, co moze byc przyczyna ?

Po zainstalowaniu softu od viakena a menadzerze po podlaczeniu kabla mam napisane " VIAKEN FiatScan USB intenference" tez tak macie ??
Ja nie mam softu od viakena, instalowałem tylko sterowniki FTDI i w menadżerze mam "USB Serial Port". Spróbuj wywalić ten soft i zainstaluj same stery.

hiacynto
Dzisiaj miałem dokładnie taką samą sytuację. Po kilkukrotnym usuwaniu i instalowaniu na nowo sterownika oraz zmienianiu portów usb zadziałało.

u ustawiacie odpowiednie prędkości w menedżeże urządzeń ORAZ w programie? I czy wybieracie w ustawieniach programu odpowiedni interfejs?

u ustawiacie odpowiednie prędkości w menedżeże urządzeń ORAZ w programie? I czy wybieracie w ustawieniach programu odpowiedni interfejs?

tak, oczywiscie, pomogla za to rada o odinstalowaniu portu com w menedzerze urzadzen i ponowne zainstalowanie sterownikow, uzywam FES 2.5 PL, czy ktos ma moze wyzsza wersje FESa z patchem i wersje PL ?

przy okazji wyrzycilo mi blad P0504 - switch pedalu hamulca (Brake switch A/B match), to podobno jest jakis czujnik pod pedalem hamulca?
czy to ma zwiazek niedzialajacym jednym z swiatel przeciwmgielnych, mialem kiedys break light failure mimow ze swiatla stopu dzialaly, tempomat kiedys tez odmowil posluszenstwa po restarcie dzialal bez problemu, ?

przy okazji wyrzycilo mi blad P0504 - switch pedalu hamulca (Brake switch A/B match), to podobno jest jakis czujnik pod pedalem hamulca?
czy to ma zwiazek niedzialajacym jednym z swiatel przeciwmgielnych, mialem kiedys break light failure mimow ze swiatla stopu dzialaly, tempomat kiedys tez odmowil posluszenstwa po restarcie dzialal bez problemu, ?

http://www.forum.alfaholicy.org/147/31597-falowanie_przy_2_2_5_tys_obrotow_16v_jtdm.html#post395880 - tu opisuje ten błąd

Może mieć związek z niedziałającym przeciwmgielnym, zwłaszcza jeśli chodzi o tylne.
Tempomat nie będzie działał jeśli czujnik pod pedałem będzie wyrzucał błąd.
ABS/VDC działa u Ciebie?

Ostatnia edycja:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/31597-falowanie_przy_2_2_5_tys_obrotow_16v_jtdm.html#post395880 - tu opisuje ten błąd

Może mieć związek z niedziałającym przeciwmgielnym, zwłaszcza jeśli chodzi o tylne.
Tempomat nie będzie działał jeśli czujnik pod pedałem będzie wyrzucał błąd.
ABS/VDC działa u Ciebie?

jedno ze swiatel przeciwmgielnych nie dziala mimo wymiany zarowki, tempomat dziala ok, ze dwa razy byl tylko z nim problem, ABS dziala, VDC-nie mam
nie zauwazylem zadnego dlawienia sie silnika przy dodawaniu gazu, moze na biegu jalowym czasem odnosze wrazenie jakby silnik nie pracowal idealnie rowno..

Z tyłu jest tylko jedne przeciwmgielne więc jak może Ci jedno działać a drugie nie? Oczywiście mówimy o 147.
Szukaj bezpieczników od tego światła. Mi raz wywaliło błąd P504 jak spalił się bezpiecznik od świateł cofania.
A czujnik był sprawny, tylko wystarczyło bezpiecznik wymienić.

Z tyłu jest tylko jedne przeciwmgielne więc jak może Ci jedno działać a drugie nie? Oczywiście mówimy o 147.
Szukaj bezpieczników od tego światła. Mi raz wywaliło błąd P504 jak spalił się bezpiecznik od świateł cofania.
A czujnik był sprawny, tylko wystarczyło bezpiecznik wymienić.

to moglo byc jednak swiatlo cofania, sprawdze to jeszcze raz, wg instrukcji odpowiedzialny bezpiecznik to F35 pod kierownica, zalaczylem tez screena z epera ten czujnik(wylacznik) to nr 19czujnik.JPG

Ostatnia edycja:
Tak, to nr 19. Tylko pamiętaj że są ich dwa rodzaje. 4-pinowe i 2-pinowe. Cztery piny mają te auta w których jest tempomat lub VDC lub jedno i drugie.
Sprawdź ten bezpiecznik od cofania. Jest to 7,5 A. Tak na szybko możesz odmontować taki sam od selespeed (w instrukcji znajdziesz który) tylko że wtedy zniknie Ci podświetlenie przycisków w kierownicy o ile je masz. Do póki nie zrobisz światła cofania, być może nie usuniesz P0504

Czy ktoś może ma pojęcie dla czego mam taką odpowiedź podczas próby testowania czujnika przechylenia, syreny ? Dodam, że syrena nie działa i próbuję dojść dla czego.
niemozna640.jpg

Amortyzatory
Powrót