• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

JTD, nowy program diagnostyczny tylko do obsługi JTD.

to skoro wiesz że jest coś nie tak to po co pytasz czy 9l to OK. a myślisz ze to 175KM jest z powietrza? moc wynika z wartości opałowej paliwa, strat czyli sprawnosci itd... fizyki nie oszukasz. no ale Ty wiesz lepiej.

1 l ON to około 10,27 kWh czyli około 14 KMh

6 l mozna na trasie mieć przy emeryt mode...

pytanie czy kolega podawał wartośc realną zmierzoną czy wg kompa? a że komp wiarygodny nie jest to mógł mu podawać 6... mnie podaje zawsze poniżej 6 ;) ostatnio 5,4l/100 :rofl:

co do FES to nie wiem czy można dobrze diagnozować wtryski czy nie... nie wiem czy mm3 przelewu to duzo czy mało.

Ostatnia edycja:
OK kończąc naszą bezsensowną dyskusję czy ktoś woli jak mu pali 9 czy 7 zaznaczę że spalanie było jedną z dwóch przyczyn napisania wątku "2) Dziwne przyspieszanie - Niekiedy zwłaszcza po redukcji i szybkim wciśnięciu gazu autko troszku muli zanim dostanie "kopa"" - Może też masz wtryski do roboty ? :-) Jak przerobię ten temat to się odezwę. Pozdr.

panowie kupuje 156 z 2004 roku silnik 2,4 jtd 170 koni ,czy jest jakis program abym mogl sie podlaczyc sam pod komputer,mam juz kabelek niebieski najprostrzy chyba kkl obd2 ,prosze o szybka odpowiedz,gdyz jutro mam sie udac po nia le chcialbym sprawdzic bledy,nic nie mam zamiaru kombinowac czy zustawaic,program do ewentualnego oskasowania bledow ,prosze o pomoc,jak trzeba zaplace jak ktos ma i przesle nawet emailem,gg 964368,pozdr

Witam, rozpoczynam właśnie walkę z dużym spalaniem mojej belli. Na początek wykonałem test "Korekta paliwa" na wszystkich cylindrach (wklejam poniżej link) - silnik nie był w pełni rozgrzany, ale na zależność która mnie zaniepokoiła chyba nie powinno to mieć wpływu. Czy macie sugestie dlaczego zachowanie odczytów z cylindra 4 jest przeciwne do tych z pozostałych cylindrów? Jestem laikiem, ale wydaje mi się że wszystkie cylindry powinny zachowywać się podobnie, ewentualnie symetrycznie. Mogę prosić o sugestie jakie ewentualnie testy jeszcze wykonać i przy jakim stylu jazdy, na zimnym czy rozgrzanym silniku? Wybaczcie jeśli zadaję głupie pytania - przeczytałem ten wątek do połowy i wszystkie informacje zaczęły mi się mieszać, dlatego najlepiej chyba nauczę się na konkretnych przykładach.

http://img33.imageshack.us/img33/9854/korektapaliwa20100302.jpg

Ostatnia edycja:
A ja się tak trochę wetnę w temat. Mianowicie poszukuję możliwie najwyższej wersji FES'a wraz z załączoną witaminką :) Jeśli ktoś posiada to będę wdzięczny :) Może być priv
Pozdrawiam!

P.S.
LUKI83, wielkie dzięki za PDF'a, wczoraj zakupiłem pakiet od viakena i dopiero staram się ogarnąć temat softu do tych interfejsów :)

Panowie mam 2 pytania

1 mam kebelk od Viakena ten niebieski KKL 0bd2 i oprocz pin na airbag, engine i abs mam jeszcze pin 12/13 do czego on sluzy ??

2 Po zainstalowaniu softu od viakena a menadzerze po podlaczeniu kabla mam napisane " VIAKEN FiatScan USB intenference" tez tak macie ?? Mam pytanie do tego bo jak wlaczam VAGa to mi wogole nie wykrywa interfejsu

problem z ponownym podlaczeniem sie do ECu

jakis czas temu udalo mi sie podlaczyc FES 2.5 przy pomocy kabelka K-Line/Vagcom, probowales wczoraj i dostaje komunikat 'no ecu response'..
system wykrywa kabel jako com2(tak jak wczesniej) w ustawieniach FES tez com2, wszystko wg instrukcji od viakena i nic, probowalem tez zmiany pinow na samej wtyczce,
mialem rozladowany aku niedawno ale naladowalem prostownikiem, co moze byc przyczyna ?

Po zainstalowaniu softu od viakena a menadzerze po podlaczeniu kabla mam napisane " VIAKEN FiatScan USB intenference" tez tak macie ??
Ja nie mam softu od viakena, instalowałem tylko sterowniki FTDI i w menadżerze mam "USB Serial Port". Spróbuj wywalić ten soft i zainstaluj same stery.

hiacynto
Dzisiaj miałem dokładnie taką samą sytuację. Po kilkukrotnym usuwaniu i instalowaniu na nowo sterownika oraz zmienianiu portów usb zadziałało.

u ustawiacie odpowiednie prędkości w menedżeże urządzeń ORAZ w programie? I czy wybieracie w ustawieniach programu odpowiedni interfejs?

u ustawiacie odpowiednie prędkości w menedżeże urządzeń ORAZ w programie? I czy wybieracie w ustawieniach programu odpowiedni interfejs?

tak, oczywiscie, pomogla za to rada o odinstalowaniu portu com w menedzerze urzadzen i ponowne zainstalowanie sterownikow, uzywam FES 2.5 PL, czy ktos ma moze wyzsza wersje FESa z patchem i wersje PL ?

przy okazji wyrzycilo mi blad P0504 - switch pedalu hamulca (Brake switch A/B match), to podobno jest jakis czujnik pod pedalem hamulca?
czy to ma zwiazek niedzialajacym jednym z swiatel przeciwmgielnych, mialem kiedys break light failure mimow ze swiatla stopu dzialaly, tempomat kiedys tez odmowil posluszenstwa po restarcie dzialal bez problemu, ?

przy okazji wyrzycilo mi blad P0504 - switch pedalu hamulca (Brake switch A/B match), to podobno jest jakis czujnik pod pedalem hamulca?
czy to ma zwiazek niedzialajacym jednym z swiatel przeciwmgielnych, mialem kiedys break light failure mimow ze swiatla stopu dzialaly, tempomat kiedys tez odmowil posluszenstwa po restarcie dzialal bez problemu, ?

http://www.forum.alfaholicy.org/147/31597-falowanie_przy_2_2_5_tys_obrotow_16v_jtdm.html#post395880 - tu opisuje ten błąd

Może mieć związek z niedziałającym przeciwmgielnym, zwłaszcza jeśli chodzi o tylne.
Tempomat nie będzie działał jeśli czujnik pod pedałem będzie wyrzucał błąd.
ABS/VDC działa u Ciebie?

Ostatnia edycja:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/31597-falowanie_przy_2_2_5_tys_obrotow_16v_jtdm.html#post395880 - tu opisuje ten błąd

Może mieć związek z niedziałającym przeciwmgielnym, zwłaszcza jeśli chodzi o tylne.
Tempomat nie będzie działał jeśli czujnik pod pedałem będzie wyrzucał błąd.
ABS/VDC działa u Ciebie?

jedno ze swiatel przeciwmgielnych nie dziala mimo wymiany zarowki, tempomat dziala ok, ze dwa razy byl tylko z nim problem, ABS dziala, VDC-nie mam
nie zauwazylem zadnego dlawienia sie silnika przy dodawaniu gazu, moze na biegu jalowym czasem odnosze wrazenie jakby silnik nie pracowal idealnie rowno..

Z tyłu jest tylko jedne przeciwmgielne więc jak może Ci jedno działać a drugie nie? Oczywiście mówimy o 147.
Szukaj bezpieczników od tego światła. Mi raz wywaliło błąd P504 jak spalił się bezpiecznik od świateł cofania.
A czujnik był sprawny, tylko wystarczyło bezpiecznik wymienić.

Z tyłu jest tylko jedne przeciwmgielne więc jak może Ci jedno działać a drugie nie? Oczywiście mówimy o 147.
Szukaj bezpieczników od tego światła. Mi raz wywaliło błąd P504 jak spalił się bezpiecznik od świateł cofania.
A czujnik był sprawny, tylko wystarczyło bezpiecznik wymienić.

to moglo byc jednak swiatlo cofania, sprawdze to jeszcze raz, wg instrukcji odpowiedzialny bezpiecznik to F35 pod kierownica, zalaczylem tez screena z epera ten czujnik(wylacznik) to nr 19czujnik.JPG

Ostatnia edycja:
Tak, to nr 19. Tylko pamiętaj że są ich dwa rodzaje. 4-pinowe i 2-pinowe. Cztery piny mają te auta w których jest tempomat lub VDC lub jedno i drugie.
Sprawdź ten bezpiecznik od cofania. Jest to 7,5 A. Tak na szybko możesz odmontować taki sam od selespeed (w instrukcji znajdziesz który) tylko że wtedy zniknie Ci podświetlenie przycisków w kierownicy o ile je masz. Do póki nie zrobisz światła cofania, być może nie usuniesz P0504

Czy ktoś może ma pojęcie dla czego mam taką odpowiedź podczas próby testowania czujnika przechylenia, syreny ? Dodam, że syrena nie działa i próbuję dojść dla czego.
niemozna640.jpg

Amortyzatory
Powrót