• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie tuleje do tylnego zawieszenia ??

na wahacze mam poliuretany, szukam na zwrotnice, wolę kupić w sklepie, mieli dwie tylko która na wahacz a która na zwrotnice- niewiadomo ;/ mieli Lemfordera o nr. 201 352 0027 i nie wiem czy to jest właśnie ta na zwrotnice ;/

Znalazłem to właśnie ta, TRW ma nr. TRW JBU167- zgodnie z tym linkiem (zmiennik Lemfordera), który wysłałeś. Dzięki :)

Ostatnia edycja:
poliuretany tylny dolny wachacz

Nie chce sie wypowiadac bo nie mialem. Po prostu bardziej mnie przekonuje metal z guma niz tworzywo. Ale jest na pewno ktos na forum co ma wszedzie PU juz dluzszy czas i sobie chwali.Nie chce sie wypowiadac bo nie mialem. Po prostu bardziej mnie przekonuje metal z guma niz tworzywo. Ale jest na pewno ktos na forum co ma wszedzie PU juz dluzszy czas i sobie chwali.

pierwsze wytrzymały jakieś dwa lata, około 80 tys. km, zakładam drugie trochę twardsze. skrzypienia żadnego nie było podczas eksploatacji. wahliwy lemforder wytrzymał tyle samo

Tuleja zwrotnicy taka jak w linku, są różne firmy, ale zawsze fi45mm:
http://autosklep24.pl/pl/p/Tuleja-plywajaca-zwrotnicy-tyl-AR-166/11061

Dodatkowo dwie tuleje na wahacz: jedna również pływająca, ale fi52mm i jedna sztywna fi52mm.

jeden ze sprzedawców na allegro oferuje/ma w opisie fi 53. o co tu chodzi?
Skoro mają takie same fi, to czy w miejsce pływającej nie można wprasować tej sztywnej???
Pytam albowiem nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych wymiarów.

W poprzednim aucie - Nubira - problem tulei też występował. (jedna sztywna, druga pływająca)
Rozwiązaniem było wprasowanie sztywnej w zewnętrzny pierścień tej pływającej. ( ponieważ nominalnie miały inną średnicę)
czy ktoś z was ma możliwość mierzenia innych tulei? " lepszych" producentów.
Myślę tu o mniejszej średnicy i dopasowaniu u tokarza tulejki redukującej.

jeden ze sprzedawców na allegro oferuje/ma w opisie fi 53. o co tu chodzi?
Skoro mają takie same fi, to czy w miejsce pływającej nie można wprasować tej sztywnej???
Pytam albowiem nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych wymiarów.

W poprzednim aucie - Nubira - problem tulei też występował. (jedna sztywna, druga pływająca)
Rozwiązaniem było wprasowanie sztywnej w zewnętrzny pierścień tej pływającej. ( ponieważ nominalnie miały inną średnicę)
czy ktoś z was ma możliwość mierzenia innych tulei? " lepszych" producentów.
Myślę tu o mniejszej średnicy i dopasowaniu u tokarza tulejki redukującej.

Mam tuleje na magazynie. Którą zmierzyć ?
Zamiast pływającej wstawiać sztywna bym nie radził.

Odgrzewam troszkę.

Mianowicie. Tuleje do tylnych dolnych wahaczy, jak się zdążyłem zorientować, skazany jestem na TEDGUMa. teraz pytanie, jakich dokładnie tulei potrzebuję?

TEDGUM 00026622 - 2szt.
TEDGUM 00027989 - 2szt.
TEDGUM 00025903 - 2szt.

Dobrze myślę?

dolny tylny wahacz ma 2 tuleje na strone. Jedna jest plywajaca, druga stała. Najczesciej padaja te plywajace i jedyna alternatywą jest tedgum ( srednio chwalona trwałość) lub poliuretan.
Jezeli chcesz zrobic tak jak fabryka to musisz zanabyc tedguma.
Z tego co wiem to wystepuja tuleje plywajace o dwóch rożnych srednicach zewnetrznych- zaleznieod produkcji auta.
Musisz zmierzyc stara tuleje i zamowic nową znajac jej wymiar.

http://allegro.pl/tuleja-dolna-wahacza-tylnego-tyl-alfa-romeo-166-i5352423324.html

http://allegro.pl/alfa-166-tuleja-wahacza-tyl-przednia-zewnetrzna-52-i5224807340.html

do trego dochodzi Ci 3 tuleja plywajaca. Ale ona jest do zwrotnicy. Generalnie zamocowana ona jest w zwrotnice(element do ktorego przykrecona jest piasta koła). Niektorzy mysla ze to 3 tuleja wahacza. POLECAM CI TRWJBU167.

http://allegro.pl/alfa-romeo-166-tuleja-plywajaca-zwrotnicy-tyl-trw-i5668305740.html

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem to wystepuja tuleje plywajace o dwóch rożnych srednicach zewnetrznych- zaleznieod produkcji auta.
Musisz zmierzyc stara tuleje i zamowic nową znajac jej wymiar.

Nigdy nie było żadnych różnic, tuleje mają tą samą średnice, bez względu na rocznik.

No wiadomo, że jedna jest w zwrotnicy, po prostu podałem te 3szt, jako komplet na dole przy wymianie.

Coś mi nie pasuje, bo tuleja TRW (po nr który podałeś, pochodząca z MB) ma 40mm średnicy, natomiast TEDGUM dedykowana do Alfy 45mm. Coś tu nie halo?

Może Masa coś źle wpisał te cyferki;) Chociaż nie bierz tego tedguma na zwrotnice tylko TRW takie jak masz podane w linku na Allegro.

No tylko ja z allegro nie chcę, w IC mam takie zniżki, że żadne allegro tego nie pobije, dlatego chciałbym konkretny numer części ;) I potwierdzenie czy te numery TEDGUMa które wyżej podałem, to są te których potrzebuję.

Czyli kolega wychodzi z założenia że "byle co byle tanio". jak chcesz tedgumy do zwrotnicy pakować gdzie masz super trw i lemdordery dostepne to ją już nie
Mam pytań. Nie zrozum mnie źle ale tedgum to szajs. Od wieków szukamy patentów żeby te tedgumy wyeliminować z pływaka na wahaczu. No ale jak uważasz kolego. Tylko się potem nie wkurrzaj że zawias nietrwaly:)
Co do numerów nie pomogę bo nikt tu tedgumow do zwrotnicy nie kładł . Przynajmniej nie kojarze żeby pisał o tym. Tylko trw, lem lub pu:beer:
wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Ta...
Czytanie ze zrozumieniem się kłania ;)
TEDGUM owszem ale do wahacza, gdzie wyboru nie ma.
Do zwrotnicy coś z wyższej półki, tylko potrzebuję numer konkretny żeby to w katalogu IC wyszukać, a nie kupować z allegro...

16 razy w tym temacie bylo pisane - Trw jbu167. Nie tylko ją mam problemy z czytaniem że zrozumieniem

wysłane z WC

Ponownie, jak wcześniej napisałem TRW JBU167 dedykowana jest Mercedesowi i ma inne wymiary, niż tedgum dedykowany Alfie. Dlatego chcę się upewnić, czy to na pewno to. Czy po prostu nie ma TRW czy Lemfordera dedykowanego Alfie i trzeba kombinować z pasowaniem z innych aut.

Nie ma dedykowanych tulei do 166 trw. To są tuleje do merca. Sam mam takie u siebie stąd pisze Ci ten symbol. Kupowałem u tanifiat i takie mi przysylal. Jbu167. Pasują idealnie bez kombiniwania kolego. Wybijasz stara nabijasz ta jbu i smigasz

wysłane z WC

Kolego Kecaj, ja bez zniżek w katalogu IC widzę te tuleje więc nie rozumiem dlaczego sam tego nie możesz zrobić. Jest tego pełno ale spokojnie potrafisz porównać wymiary. To nie wyprowadzenie całki..... Jednostek przeliczać też nie musisz. Masz tam podane wymiary i zastosowanie. Koledzy pierdylion razy podawali jakie skąd i za ile. Tak trudno wziąć porównać jedno z drugim i wytypować odpowiednik z IC? Trzeba jak dziecku palcem pokazywać? Nie przypominam sobie żeby ktoś z IC kupował więc nie czekałbym nie wiadomo ile aż się taki znajdzie i Ci numer z FV poda.

Ostatnia edycja:
Tuleja JBU167 od TRW owszem jest, ale ma 40mm zewnętrznej średnicy, podczas gdy dedykowana Alfie 45mm. 5mm to sporo różnicy. Wewnętrzna średnica też różna TRW 14,1mm, a ted dla alfy 12mm.
Dlatego też tak dopytuję, bo skoro to robiliście już to macie o tym większe pojęcie.

Nie oczekiwałem indeksu z IC, tylko numer części tak jak w przypadku TRW - JBU167.
Ale jeśli twierdzicie, że macie JBU167 wpasowaną w zwrotnicę i pasuje bez przeróbek to ok, widać jakiś błąd w katalogu jest.

Czyli tuleję zwrotnicy mamy rozwiązaną, a reszta wymiarami się zgadza?
Tj. tuleja przednia - 52mm po zewnątrz, a wahliwa 52,8mm ?

Z góry dzięki za pomoc ;)

Dziękuję Ci bardzo! ;) Już zamawiam ;)

Jest rozwiązanie na tuleję pływająca na krótkie ramię wahacza. Sam je wprowadziłem w życie i sprawdza się doskonale. I nie lipny TedGum, tylko tuleja od BMW E60 Lemfordera pływająca. Opisywałem w jednym z tematów kilka tyg temu. Wystarczy poszukać ;)

Amortyzatory
Powrót