• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie tuleje do tylnego zawieszenia ??

To spoko. Tylko pamiętaj że tulei sam nie wymienisz. Tzn. potrzebujesz prasę i dorobione tulejki metalowe żeby wprasować nowe tuleje. Po operacji obowiązkowo kłania się zbieżność.

Daj sobie spokój z tedgumem. To moi byli sąsiedzi, więc poznałem firmę dobrze. Chętni do pomocy, zrobią każde dziwactwo, ale jakoś jest beznadziejna, a niestandardowe zamówienia piekielnie drogie.

Marku wiem kumpel na warsztacie ma prase wiec mi to zrobi no a zbierznosc to wiadomo ale dzieki że są ludzie chętni do pomocy , :) premek dobrze ze ostrzegasz przed takimi firmami :)

A tak w ogole jest manual wymiany tulejek wachaczy w 166.

Marku wiem kumpel na warsztacie ma prase wiec mi to zrobi no a zbierznosc to wiadomo ale dzieki że są ludzie chętni do pomocy , :) premek dobrze ze ostrzegasz przed takimi firmami :)

Żeby było jasne - nie wieszam na nich psów. Mają swoje zalety, ale ich wyroby przeciętnie nadają się do normalnego użytku po naszych drogach do tego w tak ciężkim aucie jak 166. Już lepiej pojeździć dodatkowy miesiąc ze stukającym zawiasem i kupić coś bardziej trwałego.

nie ma nic innego na krotkie ramie wahacza jak tylko tedgum, wiec nie ma wyboru trzeba je kupić

na pocieszenie tedgum je wzmocnił (wygladają zupelnie inaczej niz te pierwsze) i moze troche dłuzej bedą słuzyć

na zwrotnice lemforder

do wlozenia nowej tuleji mozna uzyc starego tedguma (jak ktos juz kiedys zmieniał), wystarczy wybebeszyć jej środek i juz moze słuzyc za piękną tulejke do wbicia nowej.. pisze oczywiscie o tej wiekszej pływajacej bo tą przy zwrotnicy to smiech wymienić.. ogolnie bez praski tez mozna sobie poradzić bo łatwo wchodzą tylko trzeba wbijać ostrożnie przez tulejke po zewnetrzej sciance i troche naoliwić

Ostatnia edycja:
Panowie, ktoś wyżej pisał, że w zetkach też można wymieniać same tuleje. Wrzućcie jakiegoś linka. bo nie mogę znaleźć takich elementów.

Z tego co mi wiadomo to tylko poliuretan tam idzie. Ja nie widzialem tulei metalowo gumowych na wymiane. Ale sama zetka kosztuje smiech - 80zl. Chce Ci sie rzezbic??? Daj spokoj, kup nowy.

Z tego co mi wiadomo to tylko poliuretan tam idzie. Ja nie widzialem tulei metalowo gumowych na wymiane. Ale sama zetka kosztuje smiech - 80zl. Chce Ci sie rzezbic??? Daj spokoj, kup nowy.

Tak też myślałem. Poliuretanu nie chcę. Te zetki, które widziałem były droższe, ale 8 dych to rzeczywiście szkoda roboty.
Dzięki.

Nie mam naprowadzajacej :D
kup te z aukcji nr 1750616205

Są zwolennicy i przeciwnicy poliuretanów. Ale do zwrotnicy i tak musisz kupić pływającą. Jak dobrze pamiętam to z 60-70zł/szt. Naprawdę już taka susza w portfelu że szukasz oszczędności na kilkanaście złotych (no może ciut więcej) ???

Do zwrotnicy kupie lemfordera tą firmową co polecacie . Możesz Ty lub ktoś inny coś więcej powiedzieć na temat tych poliuretanów bo nie spotkałem się nigdy z tym czy to jest lepsze rozwiązanie czy gorsze ?? Niby dają na swoje wyroby 2 lata gwarancji co jest zadko spotykane

Jest szansa że będzie Ci to najzwyczajniej w świecie piszczeć.

Nie chce sie wypowiadac bo nie mialem. Po prostu bardziej mnie przekonuje metal z guma niz tworzywo. Ale jest na pewno ktos na forum co ma wszedzie PU juz dluzszy czas i sobie chwali.Nie chce sie wypowiadac bo nie mialem. Po prostu bardziej mnie przekonuje metal z guma niz tworzywo. Ale jest na pewno ktos na forum co ma wszedzie PU juz dluzszy czas i sobie chwali.

Mógłby ktoś podać numer wahliwej tulei zwrotnicy? Podobno są jakieś dwa rodzaje, jedną mają drugą nie.

Amortyzatory
Powrót