• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie świece żarowe

po pierwsze widać jak przygasają kontrolki podczas odpalania. Druga sprawa jakby pierwsze obroty korby były ciężkie. Tzn rozrusznik bym sprawdził i przewody do niego i masy na aucie plus naładował akumulator / sprawdził napięcie na alternatorze. Gdyby któraś świeca była uwalona to po odpalaniu nierówno by pracował.

I tak w ogóle JTDm to common rail wiec nie ma tak jak w silnika TDI że dotkniesz kluczyka i on odpala. Tutaj musi zakręcić żeby nabić ciśnienia do railu wiec silniki JTDM w ogóle kręcą trochę dłużej.

Ale u Ciebie jak pisałem. Świece nie maja nic do tego.
Jak temp zejdzie w okolice 0 to na pewno zauważysz ze reszta kontrolek gaśnie a ta od swiec jeszcze świeci.

Oto filmik z odpalania:

No właśnie się zastanawiam nad tym też, bo na dwóch wtryskach mam korekty bliskie 2.0.

Najpierw się zastanów nad akumulatorem lub klemami, dostaje lekkiego muła słabszy prąd rozruchowy. A korekty to inna bajka i do kultury zapalania ich nie mieszaj.

Akumulator napięcie w miarę trzyma.

Może to kwestia prądu rozruchowego, bo ma 680A.

Taki problem; błąd p0683, także wiadomo miganie spiralki i informacja że podgrzewanie niedostępne. Zrobiłem test przekaźnika w AlfaOBD i odpowiada tzn. cyka więc chyba jest w porządku? Co to może być? Któraś z świec?
Tak to wygląda dokładnie:
Screenshot_2016.jpg
Dodam jeszcze że po gdy silnik już pracuje i w trakcie jego pracy błąd skasuję to po kilku/kilkunastu sekundach pojawia się ponownie.

Ostatnia edycja:
Czy możecie polecić jakiegoś pewnego sprzedawcę świec żarowych Beru? Ktoś spotkał się w ogóle z podróbkami świec żarowych?

ja zamawiałem z autosklep24.pl, fajna cena i rabat na hasło alfaholicy :)

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Panowie a co mi poradzicie na wyskakujący problem swiec żarowych - plus info by udać się do serwisu, lecz u mnie Bella kompletnie nie odpala, nawet nie próbuje. Oddaje kluczyk po trzymaniu startu. Aku na noc wziąłem do domu, postawiłem przy grzejniku, klemy oraz bolce na aku przeczyszczone, niestety dziś dalej ten sam problem. Stała dosyć sporo na mrozie, ale odpaliła we wtorek przy -15, a wczoraj przy -7 kaput. Jakieś sugestie? Kabel od masy czyszczony dwie zimy temu.

Do kompa się podepnij, bo inaczej to będziemy wróżyć.

Ja miałem błąd P0683 przy spalonej całkowicie świecy. Dodatkowo podczas odpalania miałem komunikat o treści "CHECK GLOW PLUGS". Kontrolka świec znikała po kilkunastu sekundach. Sprawdziłem miernikiem poszczególne piny na wtyczce wypiętej z przekaźnika świec i namierzyłem konkretnie przepaloną świecę na IV cyl. Wymieniłem komplet. Kosztowało mnie to 300 zł ze świecami. Gdzieś czytałem, że jeśli kontrolka świec nie znika podczas jazdy, to winna jest centralka/przekaźnik świec. Nie wiem czy jest to informacja sprawdzona.

Załóż Boscha albo Beru. Maxgear to chińczyk i loteria z jakością.

Witam. Podpinam się pod temat. Wymienione świece cztery, bo pojawiła mi się marchewka (błąd P0683) wieć uznałem, że trzeba świece wymienić.... Po dłuższym postoju podczas uruchamiania sinika marchewka pojawia się i gasnie po uruchomieniu auta jakieś 10 sekund... jakieś pomysły ? Dalej wywala błąd P0683. Jakie sa objawy walniętego sterownika(przekaźnika) świecżarowych ?

Witam.. Co do 8v musisz pamiętać by miała 109mm długości. Przerabialem temat zeszlej zimy-ciężki rozruch. W katalogach jest błąd co do 8v. Wynika że świeca Powinna mieć 104mm. Po wymianie na 109mm beru gn097 bodajże - problem ciężkiego palenia ustąpił.

Czy sterownik jest padnięty - można zrobić krótki test. Mianowicie odpinamy wtyczki świec i robimy sobie probowke czyli żarówka i dwa kabelki do niej. Jeden kabelek do masy a drugi do kapturka świecy i po kolei sprawdzamy czy się świeci żarówka. Czy na dworze plus czy minus - świece się zawsze grzeją jakieś 20sekund - nawet po uruchomieniu silnika

Amortyzatory
Powrót