• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie świece żarowe

przekaźnik sprawny, świece wymieniłem na nowe chciaz wcześniejsze były ok, ale problem pozostal... może jakieś kable? macie jakieś pomysły?
ciągle pokazuje się błąd p0683 sygnał niski krytyczny.

Nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie, zobacz czy bezpiecznik od centralki w skrzynce na aku nie jest przepalony. W tej instrukcji masz rysunek na stronie 213 (numeracja Adobe Readera) - bezpiecznik F73.

http://dukiewicz.pl/src/instrukcje/alfa_romeo/159.pdf

Kable oczywiście też warto sprawdzić.

no właśnie też myślałem o tym bezpieczniku, a jak sprawdzić czy jest ok? miernikiem czy da jakoś rade inaczej?

U siebie sprawdzałem miernikiem :)

Mnie też ostatnio zaczął się pokazywać problem ze świecami - P0683 - Preheating control unit (feedback)
Dokładnie tak samo jak u kolegów powyżej, tylko gdy auto dłużej stoi (>2h).
Bezpiecznik sprawdzony - wszystko ok
Akumulator - nowy

uploadfromtaptalk1424901318286.jpg

W skrzynce bezpieczników na aku ;-)

Generalnie celując w Boscha można trafić w podróbkę. Bierz Beru albo NGK, będziesz zadowolony.

Ja na Beru też złego słowa nie mogę powiedzieć. Zima przejeżdżona i wszystko ok :). Wyciągnięte stare świece jeszcze montowane oryginalnie też były Beru.

W jakiej temperaturze zaczynają grzać świece żarowe?

Bo moja bella cienko pali na zimno, a kontrolka świec w ogóle się nie pali - to znaczy gaśnie razem ze wszystkimi.

co masz na myśli pisząc cieńko pali ? długo kręci i wali białym dymem ?

Zrobił bym test przelewowy wtryskiwaczy. Jeżeli któryś wtrysk jest niesprawny i przy kręceniu rozrusznikiem puszcza paliwo na przelew, aby uzyskać właściwe do rozruchu silnika ciś. paliwa trzeba chwilę pokręcić.

Oto filmik z odpalania:

No właśnie się zastanawiam nad tym też, bo na dwóch wtryskach mam korekty bliskie 2.0.

Amortyzatory
Powrót