Jakie silniki są mniej awaryjne w 156 lub ogólnie roczniki?

Murray

Nowy
Auto
...Na zawsze Mazda 323 F BP i kiedyś Alfa Romeo159 JTD lub MPI...
Witam.Interesuje mnie jakie silnik alf 156 są namniej awaryjne??Lub też ogólnie wypusty roczne po 2003 lift??

uważa sie że najmniej awaryjne są V6, ale za to jak sie zepsuje to części są droższe.

tez tak slyszalam...V-ki maja psuc sie mniej,czesci moga przyprawic o zawrot glowy np oryginalny przeplywomierz w serwisie kosztuje 1038 zl...z boscha...to 4x drozej niz do TSa
podobnie jest z rozrzadem i innymi duperelami,no ale z kosztami trzeba liczyc sie zawsze...haha przynajmniej wariator nie terkocze bo go nie ma :P

Każemu kto chce miec 156 polecam Vkę. Biorąc pod uwagę historię, legendę i niezawodnośc. Można w trasie zejśc poniżej 10 litrów zużycia, ale jeśli ktoś kupuje auto o pojemnosci powyzej 2 litrów to o spalaniu nie dyskutuje z zasady. Po za tym gentelmani o pieniądzach nie rozmawiają.

fiergloo napisał:
Można w trasie zejśc poniżej 10 litrów zużycia

tu racja bo mozna zmiescic sie w 9 litrach...wiec spalanie mozna smialo porownac do TSa, o kasie sie nie dyskutuje...czesc kosztow ponosze ja a czesc kosztow moj Piotrek...to chyba dobrze swiadczy...mimo ze jej nie lubi bo za mala... :mrgreen:

Murray napisał:
Interesuje mnie jakie silnik alf 156 są namniej awaryjne??
JTD :lol: (pomijam kłopoty z osprzętem, np. przepływomierz, czujnik ciśnienia doładowania, zawór EGR...)

lepiej nie pytac tylko oblukac forum, czym mniej problemow z silnikiem tym lepszy. Wiadomo ilu wlascicieli tyle opini a wybrac trzeba samemu :P

bija22 napisał:
fiergloo napisał:
Można w trasie zejśc poniżej 10 litrów zużycia

tu racja bo mozna zmiescic sie w 9 litrach...wiec spalanie mozna smialo porownac do TSa(...)
To chyba zależy do jakiego TS'a się porównujesz ;) mój jeszcze nie przekroczył nigdy 10L/100km a zrobiłem właśnie 3000km w 30 dni i jak wiecie ciepło za oknem nie jest, więc latem wyjdzie jeszcze mniej (teraz przy w miarę dynamicznej jeździe mieszanej: 9L/100km). Ale ja dbam o swoje autko jak wariat i wszystko chodzi jak w zegarku. Więc ja nie wiem do jakich TS'ów się porównujesz.

A najmniej awaryjne silniki? Po 2003 roku? Przecież nie ma czegoś takiego.
Czasy bezawaryjnych silników minęły. I im więcej się dowiaduję z tego forum i innych,
to dochodzę do wniosku że teraz nie produkuje się trwałych samochodów.

3.0 V6 12v nie przekraczał 200KM i jest nie do zajeżdżenia jeśli wymieniasz oleje w terminie i pasek rozrządu. Ale tego silnika nie ma w 156- jest w GTV/Spider.

Re: Jakie silniki są mniej awaryjne w 156 lub ogólnie roczni

Murray napisał:
Witam.Interesuje mnie jakie silnik alf 156 są namniej awaryjne??Lub też ogólnie wypusty roczne po 2003 lift??

najlepiej kupować auta z końca produkcji , są już dość dopracowane , a i pracownicy w fabryce nareszcie potrafią je złożyć

miałem Bravę z końca produkcji i się nie psuło nic , tylko eksploatacja : klocki , tarcze, oleje , itp

zaszalałem z postami :lol:

ozzy napisał:
mój jeszcze nie przekroczył nigdy 10L/100km

ozzy napisał:
(teraz przy w miarę dynamicznej jeździe mieszanej: 9L/100km).

no wlasnie mam porownanie bo przy dynamicznej jezdzie moja V-ka wyrabia sie w 9 litrach...bywa i tak ze spali do 11 litrow...wiec uwazam ze porownac moge, jak sie myle to zwracam honor :wink:

3.0 v6 12v potwierdzam nie do zajechania jesli wlasciciel wie co ten silnik potrzebuje

nie napiszę nic oryginalnego bo to co cała ekipa wyżej , V6 to dobry silnik pięknie brzmi ma swoją historie moc wciska w fotel aaa nie wydajesz pieniędzy na radio bo po co :) V6 tak brzmi że można słuchać i słuchać , osobiście posiadam TS te silniki mają makamenty wariatorów dobrego poziomu olejów itd ale jak się dba o dobrą kondycję TS to też nie zawiedzie

Amortyzatory
Powrót