- po lifcie zegary z inną czcionką i biało-czerwone podświetlenie zamiast w całości baiłego (na pierścieniu "aluminiowym" dookoła dodatkowe wyżłobienia) - wyglada na to, że te poliftowe mają po prostu zegary z TI i takie już zostały
Nie wiem co masz na myśli z biało-czerwonym podświetlaniem, do tego TI (i potem Sport Plus) miały czerwony pasek na tarczy do okoła a inne srebrny.
- kierownica zwykła ma część perforowaną w miejscu najczęstszego trzymania rąk (ale to chyba nie do końca bo widziałem też już przed lifty z taką kierownicą)
Każdy polift jakiego widziałem miał perforowaną tą część koła kierownicy - nie wiem, może w wersjach bez kierownicy multifunkcjyjnej było inaczej, albo te które widziałeś bez były po jakiś podmianach (powypadkowe, uszkodzone, zmienione na jakieś używki)
- po lifcie inaczej wyprofilowane siedzisko tylnej kanapy (po lifie dużo gorzej
Może sprawia bardziej prymitywne wrażenie, ale jakoś mam wrażenie że po lifcie jest wygoniej (może więcej miejsca?)
)
No i zmiany mechaniczne:
- lepsza maglownica
- niby lepsze klapki kolektora (ale podobno jest jeszcze gorzej)
Piszemy o 1.9JTDM16V tylko. Jest gorzej bo mogą się oderwać i wpaść do cylindra.
- większe hamulce z 2.4 w serii (ktoś tak napisał na forum)
nie prawda, w 2.4, 3.2 i 1.75TBI i wszystkich TI zawsz były duże Brembo. Natomiast po lifcie inne wersje zyskały małe Brembo - lepsze zaciski 4-o tłoczkowe (zamiast 1o tłoczkowych)
- ogólnie auto dostało jakąś kurację odchudzającą ok. 60 kg
chyba 40kg o ile dobrze pamiętam
Czy ktoś coś jeszcze doda? Jeśli tak to proszę przekopiować moje podpunkty z myślnikami i dodać swoje uwagi.
Dodam matowe klamki wewnętrzne po lifcie, zamiast srebrnych błyszczących.
DO tego nowa Navi.
Nie da się domknąć szyb z kluczyka (normy EU czy coś zabraniało), tylko otwieranie.
Sygnalizacja awaryjnymi gwałtownego hamowania.
W pewnym momencie były też zmiany kształtu foteli przednich, nie jestem jednak pewien czy to zrobił od razu lift z 2008 czy było to trochę pózniej (2009?). Siedzi się trochę wyżej niż w starszym modelu (porównywałem odczucie pomiędzy moją starszą alfa (ale skóry) z nowszą (alfatex) przesiadając się z jednej do drugiej.
A tak w ogóle to był jeszcze jeden lift pod koniec 2010r - zobacz w ePerze, jest model X3 2005-2008, X9 2008-20010 i X8 2010-2011.
ten ostatni lift wprowadził ciemne konsole (plastik/alu lub carbon), czerwone obwódki zegarów chyba zawsze (przynajmniej rynek polski gdzie były już tylko modele Sport i Sport Plus ew z dodatkiem pakietu TI). Na niektórych rynkach było bardziej klasycznie, ciągle wersje Progression i Distinctive, w pierwszym fotele z tkaniny "plaster miodu", w drugim fotele skóra na bokach, łączona z tkaniną na siedzisku i oparciu w standardzie. W Ti nowe fotele alcantara+skóra.
Mniej więcej to tak, ale to z głowy piszę, już trochę mogłem pozapominać bo dawno w to patrzyłem i stąd może są jakieś nieścisłości.
- - - Updated - - -
epsonix podłokietnik przesuwa się zawsze, tylko jak nie było to używane ileś lat to się zacina. Różni ludzie z poliftową 159'tką odkrywali tą opcję "na siłę" bo też myśleli że nie mają. U mnie też (przedlift) on nie chciał się ruszyć, ale jak raz się ruszył to działa. Gdzieś jest wątek o tym co kto "odkrył" w aucie
Miałem 159 z 2005 r w której dopiero w 2015 odkryłem przesuwany podłokietnik - było ciężko go pierwszy raz ruszyć. W swojej nowej (2010 Distinctive) i w kumpla (2011 Sport Plus, wersja z pełnym wypasem ponad standard), dałbym sobie rękę uciąć że nie ma przesuwania.