• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie opony zimowe kupić?

• Autor wątku Autor wątku nicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Yyyy sorry Kolego, ale już chuba wolał bym kupić ma raty przez allezło Dębicę. Jak pchasz samochód to nie czujesz różnicy. Ja mam teraz bieżnikowane opony całoroczne ( niestety kupione razem z samochodem - jazda powoli z duszą na ramieniu) i gdyby nie 1 Komunia córki w maju to już bym miał np. Nokiany WR D4.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Proszę Cię opony na raty :D akurat pieniądze nie miały tu żadnego znaczenia ,mogłem kupić równie dobrze nokiany jak i pirelki ,kolega polecił mi te profile bo sam na nich śmiga ,mówię a co tam kupię . Reasumując polecam kupić opony Profila i tylko Profila jeśli chodzi o nalewki a później pierdzielic kocopoły ;) czy to 120 w zakręcie czy 220 na autostradzie nie czuje dyskomfortu jazdy ,o dziwo abolutnie nie miałem z nimi żadnego problemu jeśli chodzi o poślizg czy awaryjne hamowanie ,jedyna wada to to ,ze na 2 z pedałem w podłogę potrafią lekko zgubić trakcje i kontrola zaczyna latać ;) A u mnie na tych oponkach śmiga ojciec w c5 II i kolega 220km a4 każdy zadowolony , tym samym powtarzam kup Profile i tylko Profile a nie nalewki innych firm jak margum czy inne .

Proszę Cię opony na raty :D akurat pieniądze nie miały tu żadnego znaczenia ,mogłem kupić równie dobrze nokiany jak i pirelki ,kolega polecił mi te profile bo sam na nich śmiga ,mówię a co tam kupię . Reasumując polecam kupić opony Profila i tylko Profila jeśli chodzi o nalewki a później pierdzielic kocopoły ;) czy to 120 w zakręcie czy 220 na autostradzie nie czuje dyskomfortu jazdy ,o dziwo abolutnie nie miałem z nimi żadnego problemu jeśli chodzi o poślizg czy awaryjne hamowanie ,jedyna wada to to ,ze na 2 z pedałem w podłogę potrafią lekko zgubić trakcje i kontrola zaczyna latać ;) A u mnie na tych oponkach śmiga ojciec w c5 II i kolega 220km a4 każdy zadowolony , tym samym powtarzam kup Profile i tylko Profile a nie nalewki innych firm jak margum czy inne .

Sokojnie spokojnie, obierze Ci bierznik to zmienisz zdanie, a prędzej czy później obierze... :D a jeśli jeździsz 220km/h na Profilach to gratuluję......

akurat pieniądze nie miały tu żadnego znaczenia ,mogłem kupić równie dobrze nokiany jak i pirelki
Pieniądze nie miały znaczenia i kupiłeś megatanie opony bieżnikowane zamiast choćby wspomnianych Nokianów? Gratulacje.

Naprawdę dziwny kraj. Rząd, zamiast zajmować się poważnymi sprawami i zakazać sprzedaży takich opon, zajmuje się pierdołami.
Mało mnie obchodzi jeśli ktoś się rozwali na takich oponach, bo nagle bieżnik stwierdzi, że nie chce dalej jechać. Ale słyszałem w tamtym roku o dwóch przypadkach, gdzie kierujący autem z takimi oponami spowodował bardzo poważny wypadek z udziałem osób trzecich.

Ostatnia edycja:
220 na nalewce? Ja balbym sie tyle jechac na HP2 homologowanej na 240, a co dopiero na nalewne z nieznanym indeksem. Głupota ludzka nie zna granic...

Ja kupiłem nowe figo hp2 homologowane do 210. Narazie przy 200 nic się nie dzieje. Z indeksem V bardzo ciężko miałem znaleźć w rozmiarze 225/45/17 wiec badło na indeks H

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja mogę szczerze polecić http://www.oponeo.pl/dane-opony/kormoran-snowpro-b2-225-50-r17-98-v-xl jeżdżę drugą zimę i nie mam na co narzekać, za komplet mnie wyszło w zeszłym roku coś koło +/- 1100zł, (ważne ! kupowałem na oponeo nie w biedronce :D)
Opony ciche, dobrze się trzymają nawierzchni, dobrze hamują na śniegu, i z ruszaniem pod górę też nie mam problemów a mam podjazd na wzniesieniu, gdzie reszta rodziny ma problemy u mnie brak. Z innej beczki, nie ma problemu przy jeździe z prędkością +200 sprawdzałem niejednokrotnie.

Ja mogę szczerze polecić http://www.oponeo.pl/dane-opony/kormoran-snowpro-b2-225-50-r17-98-v-xl jeżdżę drugą zimę i nie mam na co narzekać, za komplet mnie wyszło w zeszłym roku coś koło +/- 1100zł, (ważne ! kupowałem na oponeo nie w biedronce :D)
Opony ciche, dobrze się trzymają nawierzchni, dobrze hamują na śniegu, i z ruszaniem pod górę też nie mam problemów a mam podjazd na wzniesieniu, gdzie reszta rodziny ma problemy u mnie brak. Z innej beczki, nie ma problemu przy jeździe z prędkością +200 sprawdzałem niejednokrotnie.

Są tutaj inne opinie o tych gumach, 1100 to chyba w sezonie bo przed komplet kosztował 850. mamy to w pandzie służbowej i raczej mam negatywne wrażenia.

A mogę wiedzieć co się dzieje z waszymi ? może uniknę nieprzyjemności, kupowane w tamtym sezonie bo mnie zima zaskoczyła jak drogowców :D

Nalewki to już trochę przesada, bo technologicznie nie jest możliwa jakakolwiek powtarzalność (ze względu na obróbkę opony używanej, nie wiadomo jak zużytej, itp.), ale tanie nowe opony nie są wcale niebezpieczne. Oczywiście należy pamiętać, że nie poradzą sobie tak dobrze jak opony premium, jeżeli ktoś jeździ bardzo dynamicznie to po prostu się nie sprawdzą. Ale niech między bajki wtedy włoży bezpieczeństwo, kupuje wtedy te opony po to aby zapieprzać. Wycieranie sobie gęby bezpieczeństwem, gdy ktoś lata 180 km/h albo i lepiej po naszych drogach jest słabe. Ale marketingowcy z tego korzystają, dlatego pod pozorami bezpieczeństwa wciskają drogie opony niekoniecznie tym, którzy tego potrzebują. Każdy powinien po prostu dobrać oponę do swoich potrzeb. Nie dajcie się zwariować.

będę się powtarzał, ale pierwszym i najważniejszym czynnikiem przy wyborze opony powinna być droga hamowania. Wystarczy przemyśleć - wolę zatrzymać się przed przejściem dla pieszych czy parę metrów za. Nie każdy jeździ szybko, dynamicznie. Ale każdemu zdarzają się sytuacje awaryjnego hamowania wywołane przez innych uczestników ruchu.

I to jest kwestia do poprawy, aby te sytuacje się nie zdarzały. Trzeba przewidywać co się dzieje na drodze, a nie jechać 5m za zderzakiem i dziwić się, że zdarzają się awaryjne hamowania.

Pieniądze nie miały znaczenia i kupiłeś megatanie opony bieżnikowane zamiast choćby wspomnianych Nokianów? Gratulacje.

Naprawdę dziwny kraj. Rząd, zamiast zajmować się poważnymi sprawami i zakazać sprzedaży takich opon, zajmuje się pierdołami.
Mało mnie obchodzi jeśli ktoś się rozwali na takich oponach, bo nagle bieżnik stwierdzi, że nie chce dalej jechać. Ale słyszałem w tamtym roku o dwóch przypadkach, gdzie kierujący autem z takimi oponami spowodował bardzo poważny wypadek z udziałem osób trzecich.

Czyli nokian zagwarantuje mi przyczepność na każdej nawierzchni i ochroni moje życie ? Nie No bo jak tak to bez kitu zaraz zamawiam

Czyli nokian zagwarantuje mi przyczepność na każdej nawierzchni i ochroni moje życie ? Nie No bo jak tak to bez kitu zaraz zamawiam

Zagwarantować bezpieczeństwo oprócz opon może tylko rozum kierowcy. Niestety jest to cześć nie występującą u osób które jeżdżą 200 na nadlewkach.

Zagwarantować bezpieczeństwo oprócz opon może tylko rozum kierowcy. Niestety jest to cześć nie występującą u osób które jeżdżą 200 na nadlewkach.

Widzę po po stylu myślenia ,ze jeżeli spadnie tylko lekki śnieg to właśnie ty jesteś osoba ,które powodują paraliż miasta ... Dlaczego mam nie jeździć 200 jak ich indeks to 210?

Widzę po po stylu myślenia ,ze jeżeli spadnie tylko lekki śnieg to właśnie ty jesteś osoba ,które powodują paraliż miasta ... Dlaczego mam nie jeździć 200 jak ich indeks to 210?
a pokaż mi drogi publiczne, na których mozna 200km/h ?? na moich oponach mam indeks do 270 tzn , ze tyle mam jeździć ??

Tyle wynosi indeks nalewki czy może tej starej zużytej opony na którą została guma nalana? Pomijam już fakt, ze stronę wcześniej pisałeś o jeździe 220,a teraz piszesz o indeksie 210 ;]

Szkoda gadać, kolega ma kase ale nią nie szasta - kupuje nadlewki, i pewnie tankuje olej opałowy do baku bo po co przepłacać. :D

Pływak to indeks nalewki .

Tak jest Pawel i mieszkam w Krakowie i pale śmieciami bo żal mi na eko groszek bądź węgiel ;) ogólnie to opał tez lekko rozcieńczam bo drogi jest a wiadomo trzeba oszczędzać :D

Amortyzatory
Powrót