• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie opony zimowe kupić?

• Autor wątku Autor wątku nicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wygoogluj sobie policyjną Alfę

Takie

Załączniki

• g206przodprawyc.JPG
    g206przodprawyc.JPG
    280 KB · Wyświetleń: 33
  • 237217d1509726133-jakie_opony_zimowe_kupic_-g206przodprawyc.jpg
    237217d1509726133-jakie_opony_zimowe_kupic_-g206przodprawyc.jpg
    129.5 KB · Wyświetleń: 21
Jakie to są?
Sent from my E6633 using Tapatalk
takie jak na zdjeciu w moim podpisie bo to z tego auta zostaly, wczoraj auto brat sprzedal, ale klient chcial budzetowo i wzial tylko z zimowymi 16, a te zostaly

Dzięki. Czyli zwykłe z Lusso. Skąd nazwa "policyjne" się wzięła? [emoji848]
21.jpg

Bo policyjne 159 jeżdżą na takich?
Jak i wiele innych nie policyjnych 159 gdzie zostały założone 17" których zapewne jest więcej niż policyjnych 159...

Skąd ten sarkazm?
Byłem przekonany że wygląd felgi "policyjnej" o której jest mowa, to jakaś opcja, a nie standartowa felga 17" dla 159.

Ale to nie była standardowa felga dla 159, chyba że w ostatnich latach produkcji.
Nazwa "policyjne" wzięła się właśnie od tego, że Policja dostała auta na tych felgach. Dzięki temu każdy wie o co chodzi.

Na posniegowej autostradzie auto jak przyklejone. Po głębokich śniegach nie jeździłem nigdy na nich. Letnie mam Michelin Sport 4S które są rewelacyjne jak dla mnie - spalanie spadło w porównaniu z Pirelli.

Minusy 19" na zimę, to cena 19" (mały wybór producentów w tym rozmiarze) oraz - Felga dostaje po brzegach podczas ciąglego przekładania. (no chyba że ma się drugi komplet 19" Alu, ja nie mam)
- Łatwiej też zimą przyrysowac o krawężniki, więc szkoda felg.

Przy czym ja głównie po autostradzie i za miasto jeżdżę [notranslate]Alfa[/notranslate]. Po mieście, do sklepu jest Seicento [emoji39]

Przy czym w tym sezonie zdecydowałem się być oszczędny i kupiłem 17" na zimę i do tego felgi co nie będę płakał że przyrysowane czy sól mi zjada Alu.

nie no wszystko się rozchodzi o to ze jest jeden komplet Alu a na drugi z oponami już chyba nie wystarczy aczkolwiek fakt cena za 19 opony niska nie jest ;)

Dzięki. Czyli zwykłe z Lusso. Skąd nazwa "policyjne" się wzięła? [emoji848]
21.jpg

wielu na forum tak wlasnie nazywa ten wzor. latwiej skojarzyć niz 55E czy 20 szprych, dla mnie to bardziej 10 smuklych parabol.
okreslenia typu lusso to juz w ogole nie dziala bo jest z innego rynku pewnie. nazewnictwo felg w ar czesto wlasnie zalezy od rynku,chocby w giuli 18 ten sam wzor, na jednym rynku sport, na innym potenza a jeszcze inny po prostu 5 otworowe.

- - - Updated - - -

Ale to nie była standardowa felga dla 159, chyba że w ostatnich latach produkcji.
Nazwa "policyjne" wzięła się właśnie od tego, że Policja dostała auta na tych felgach. Dzięki temu każdy wie o co chodzi.
gdzies od 2009r byla standardowa do distinctiva, i szla chyba tez domyslnie na duze brembo jak ktos nie wybieral wersji ti, wiec niby powinno byc tego troche na rynku, ale w praktyce jakos nie ma raczej zbyt wielu ofert sprzedazy

Mieliście doświadczenie z oponami Nexen Winguard Sport 2 225/50 R17 98 V XL? Zastanawiam się jeszcze nad Dębicą/Sava HP2 ale ceny od zeszłego roku poszły w górę.

Poszły bo jak się okazało jednak nie były takim badziewiem jaki tu niektórzy nazywali Dębice rok temu ;) W październiku ceny byly jeszcze akceptowalne sam swoje HP2 sprzedalem razem z felgami 17" za 2k zł bo w nowym aucie muszę mieć minium 18". Tym razem padło na Dunlopa Winter Sport 5 :)

No właśnie moje dwie opony Dunlop Winter Sport 5 dokonały żywota. Ponadto w momencie zakupu auta, sprzedający uszczęśliwił mnie kilkumiesiecznym kompletem Kormoranów na lato oraz dwiema nowymi oponami tej samej marki na zimę. Zatem muszę zimowe ogumienie zmienić na coś budżetowego, zaś letnie zastąpić przy okazji dokupienia i zmiany felg na 18-tki. Niby to tylko Kormoran, ale zawsze jakoś żal dla portfela pozbywać się względnie nowych opon.

Czyli rozumiem że masz teraz 2 kormorany snowpro b2 (foto) i nie wiesz czy kupić 4 nowe klasy wyższej czy dokupić tylko 2. I teraz jak dwie to czy kormorany snowpro b2 żeby mieć komplet czy inne;) No zagwostka jest.

Kormorany nic nie urywają tym bardziej że na etykiecie mają zazwyczaj ocenę "E" jak nie "F" w hamowaniu na mokrym. Ja założyłbym je na przód a na tył kupił Dunlopy winter sport 5 o których wspomniałeś (bo rozumiem że byłeś z nich zadowolony?). A ty [MENTION=71863]Nikt[/MENTION] jaki masz plan?

jednak nie były takim badziewiem

Pływak, jakie doświadczenie z tych Dębic masz? Zamówiłem na zimę je. Do tej pory jeździłem na 19" Continental Winter i Michelin Alpin 4
Na autostradzie dadzą radę?

Raczej nie ta klasa opon, ale też dadzą radę. W zimie na autostradzie z reguły prędkości rozwijane są niższe. Na śniegu czy błocie bdb, na mokrym też nie miałem niespodzianek. Przejeździłem na nich poprzedni sezon. 225/50R17.

A ty [MENTION=71863]Nikt[/MENTION] jaki masz plan?

Plany mam jak zawsze ambitne, a mianowicie kupić Dunlopy Winter Sport 5 z kolejną AR159 z 1.75 TBi :D W rzeczywistości pewnie tej zimy wypróbuje HP2 i pomęcze te Kormorany. W kolejnym sezonie zobaczę co dalej robić z ogumieniem zimowym.

Na HP2 zrobilem jakoes 10k km. Opona jak za te kasę byla super, a za 17" placilem mniej jak 300zl sztuka i raczej do 400zl ciezko wtedy bylo o coś lepszego. Zarowno na autostradzie jak i będąc w gorach na nartach sprawowaly sie przyzwoicie. Miałem kupować w tym roku tez HP2 do nowego auta ale minimalny rozmiar felgi to 18" a Sava czy Debica w tym rozmiarze to kolo 1500zl za komplet gdzie udalo mi się za niewiele wiecej dorwac Dunlopa Winter Sport 5

No to rzeczywiście grzechem byłoby nie skorzystać z okazji. Niestety aktualnie różnica cenowa na jednej oponie HP2 vs Dunlop to około 200zł. Oczywiście to porównanie jest wyłącznie na mój użytek i dotyczy jedynie ceny. Mam świadomość różnicy klas i możliwości tych opon, które nie powinny ze sobą stawać w szranki.

Z doświadczenia podpowiem, ze warto szukac na allegro i ceneo ja na komplecie Dunlopa zaoszczedzilem 550zl w stosunku do ceny na najopularniejszym portalu oponiarskim.

Jak najbardziej zgadzam się z Tobą. Ceny na owym portalu znacznie odbiegają od średniej rynkowej. Niemniej jednak widzę, iż oferta pozostałych sklepów jest zbliżona. Niestety zima tuż tuż i nie mam czasu wyczekiwac mega okazji.
Zdecydowałem się na HP2. Zobaczę jak będzie sprawować się ta opona.

Amortyzatory
Powrót