• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie opony zimowe kupić?

• Autor wątku Autor wątku nicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja mam zamiar kupić Nokiany WR D4 z tym, że różnica między kompletami 205/60/16, a 215/60/16 to jakieś 300 ziko dlatego pytam czy gra jest warta świeczki ;)

A powiedzcie mi co polecicie Michelin Pilot Alpin PA4 czy Hankook Winter i*cept evo2 235/45/18 :) ?

Polecam kleber krisalp hp3. W najnowszym tescie adac jednej z 3 polecanych. Mam je od tamtego roku na przedniej osi.

Ja w tym roku właśnie będę testować Alpin 4 na 18". Na 16" MS 77 i TS850 sprawowaly sie świetnie u mnie w górach

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Nie pogniewaja nie pogniewaja ;-)
Biala jest moja i polec
am 215/60/16 na zime ,zwlaszcza przy obnizonym zawieszeniu.

Dzięki m.in. Twoim fotkom też się zdecydowałem na ten rozmiar opony ;) Wrzucę też swoje foty jak będzie już setup zimowy wsadzony ;) Pozdr

Ja kupiłem na zimę zestaw opon Dębica Frigo HP2 215/55 R16 Przekonało mnie m.in. wcześniejsze użytkowanie serii "Frigo", jak również stosunek ceny do szumu i przyczepności. Wielokrotnie miałem okazję jeździć na "Frigo" różnymi samochodami, zarówno w miejskiej chlapie jak i w śnieżne góry.

Bo Dębica Frigo HP2 to całkiem przyzwoity sprzęt, jak na budżetowe opony. Chociaż z drugiej strony już nie takie budżetowe, bo ich cena trochę poszła w górę. Nieznacznie, ale poszła. Z innych budżetowych całkiem dobrze prezentują się Nexen Winguard Sport. Patrząc na specyfikację: https://www.oponeo.pl/model-opony/nexen-winguard-sport łatwo dojść do wniosku, że prezentują się bardzo podobnie do Dębicy. Dębica lekko przewyższa w indeksie prędkości - ale 190 km/h jakie oferuje Nexen w stosunku do 210 km/h jakie oferuje Dębica nie robi chyba aż tak dużej różnicy.

Zakładacie już zimówki?
Bardzo ciepło jest a chcę uniknąć kolejek u wulkanizatora na początku listopada...

Nie ma co czekać. Ja już mam u siebie zimówki... rok temu czekałem do pierwszych mrozów i skończyło się to tygodniowym oczekiwaniem na wymiane

Raz stałem w kolejce u wulkanizatora :(
Po tym doświadczeniu od razu kupiłem sobie drugi komplet felg...

A patrząc na pogodę i gdybym mógł cofnąć czas, to bym chyba spróbował całorocznych Michelin...

Ja zawsze dzwonię do wulkanizatora i umawiam się telefonicznie na datę i godzinę, jak tylko w prognozach pogody zaczną straszyć ochłodzeniem lub śniegiem. Dzięki temu unikam kolejek.

Ja zaryzykowałem i od wczoraj jeżdżę na całorocznych Michelin CC+. Niestety nie mam jeszcze zdania na temat ich właściwości, ale niebawem na pewno postaram się z Wami nimi podzielić. Teraz sezonowe kolejki do wulkanizatora mnie nie interesują.

Koledzy, powiedzcie proszę do sądzicie o Kleberach Krisalpach HP3?
Celuję zmieścić się w 1600zł z oponami zimowymi dla swojego Sportwagona i chciałbym wybrać jak najlepiej.

Ja zaryzykowałem i od wczoraj jeżdżę na całorocznych Michelin CC+
W sensie CrossClimate+? Jeżeli chodzi o lato to bardzo ładnie sobie radzą na mokrym. Co do zimy to jeszcze nikt nic nie wie, bo to świeża opona (poprawka CrossClimate, który słynął z utraty parametrów jak się trochę zdarł bieżnik)

Dokładnie na tych. Co do sławy standardowych CC to pierwsze słyszę, jak pytałem tu o opinie o nich zbierały same dobre oceny od tych, którzy je ujeżdżają :) CC+ jest wersją poprawioną szczególnie właśnie pod kątem szybkości zużycia.

To nie jest opona na cały sezon w naszym klimacie. Zresztą można znaleźć sporo opinii w necie.

Chyba że do miejskiego kompaktu.

Amortyzatory
Powrót