• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie opony zimowe kupić?

• Autor wątku Autor wątku nicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Już w tym temacie wyraziłem swoją opinię na temat sottozero 2.
Ale żeby pomóc, to w skrócie.
Opony na śniegu rewelka, w świeżym alfa zachowuje się jak czołg. Ruszasz i jedziesz tam gdzie chcesz.
Na mokrym, suchym bez najmniejszych problemów. Zużycie, zrobiłem w zeszłym roku na nich bez mała 20 kkm, minimalne.
Ogólnie polecam.

W 156 miałem pierwszą edycję SottoZero - wrażenia z jazdy identyczne, do 159 pewnie też się zdecyduję :)

a co myślicie o Nokian WR D3 ? czy do poruszania się w mieście wystarczy ?

a co myślicie o Nokian WR D3 ? czy do poruszania się w mieście wystarczy ?
Znajomy jeździł przez kilka lat na Nokianach H i był bardzo zadowolony. Podczas wspólnych wypadach w góry nie widziałem, żeby miał jakieś problemy. WR D3 to z kolei nowość z półki premium Nokiana, więc z pewnością nada się nie tylko do miasta.

Miałem w Mercedesie na silniku 3.2 w benzynie. Jak była prawdziwa zima, nie dawały rady. Odp. dotyczy Yokohamy, pisze z tel. i dlatego są trochę cyrki...

A czy 98V nie wystarczy do 3.2 SW? Zastanawiałem się z kolei nad sensownością zakupu XL-ek, bo jak rozumiem nie wszystkie modele o indeksie 98 i większym muszą być wzmacniane...
Ogólnie index max prędkości V czy W to już kwestia drugorzędna.. lipa jest w tym, że rzadko które opony są robione w indeksie nośności 98.. a np. jak szukałem 19" to nie znalazłem 98-mek.. dlatego też zapewne fabrycznie do 2,4 czy 3,2 TI szły 19-calówki w indeksie 96..

Taaaa, dostawczak załadowany po brzegi i na 3.2 benzynie, chłopie ogarnij się. Widziałeś taki silnik w dostawczaku z MB? Pomijam szczepany.

A co do tematu. Ruszyć na tych oponach - masakra. Jak pojechaliśmy w lekkie górki, wsadzałem dwie dziewczyny do bagażnika (swoją i od kolegi z Peugeota pożyczałem...). Zimą jezdziłem z ciężarami ze sztangi w bagażniku (wiadomo, MB lekki tył i RWD), ale to i tak nie pomagało. Na asfalcie z błotem pośniegowym stawiało mnie w poprzek na łukach, podczas gdy np. gość paskiem B na pasie obok poszedł bez problemu - nie dawałem ostro gazu - uprzedzając pytania. Namówił mnie znajomy, co siedzi w Nissanach, bo te opony kiedyś były w tych autach w standardzie i się sprawdzały. Ale model o którym mowa IMO jest nieudany.

A, auto to kupeja z E klasy.

Ostatnia edycja:
Sorry, jesli bylo... Czy felgi oryginaly ze 156stki pasuja do 159 ? (szukam 16stek na zime)

panowie co powiecie na takie tańsze oponki
Frigo 2
Kleber Krisalp HP2
Barum Polaris 3

A mógłby ktoś wypowiedzieć się na temat nalewanych?

Sporo mam wydatków teraz i nie bardzo pasuje mi ładować pieniążki w jakieś markowe Pirelki czy Micheliny.

Może któraś z tych trzech na przód i jakieś dobre nalewki na tył?

panowie co powiecie na takie tańsze oponki
Frigo 2
Kleber Krisalp HP2
Barum Polaris 3

A mógłby ktoś wypowiedzieć się na temat nalewanych?

Sporo mam wydatków teraz i nie bardzo pasuje mi ładować pieniążki w jakieś markowe Pirelki czy Micheliny.

Dębice Frigo2 polecam jak najbardziej. A co do nalewajek jest obszerny temat na forum o tych oponkach.

Szczerze powiem miałem kiedyś frigo 1 rok później barum polaris 2 i w moim odczuciu nasza dębica była lepsza

a co z tym kleberem?? miał ktoś może??

jeśli o nalewajki to chodzi mi o jakiegoś prducenta co robi dobre, słyszałem, że niezłe są firmy PROFIL

Frigo 2 jak najbardziej dobre ale na świeży śnieg. Nie było zaspy, przez którą bym nie przejechał. No chyba, że brzuchem się zawiesiłem. Ale już na mokry śnieg czy lód nie są takie dobre. Jeśli jeździsz mało to takie opony są dobrym wyborem, natomiast w przypadku większych przebiegów myślę, że bardziej opłaca się kupić coś lepszego.

Gorsze lepiej na przód załóż. Chyba, że masz dobre AC.

Przypomina mi się powiedzonko:
"Nie stać mnie na tanie rzeczy"

Co do nalewek... Dawno temu w studenckich czasach, kiedy to gotówka była przydatna do innych rzeczy ;), sprawiłem sobie w moim Golfie I rocznik 1978 nalewki. Latem (było gorąco) w trakcie jazdy nalana warstwa się odlepiła... Błogosławię traktor, który jechał wtedy przede mną bo zwolniłem do jakiś 40km/h... Szarpnięcie było takie, że prawie w rowie wyladowałem. Od tego czasu nigdy żadnych nalewek. Obojetnie czy to w letnich czy zimowych.

Amortyzatory
Powrót