• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie opony zimowe kupić?

• Autor wątku Autor wątku nicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witajcie :)

Czy taki zestaw, bedzie pasowal do 159 SW?

MICHELIN PRIMACY PA3 i WINTERSTAR POINT S 205/55/16 91H DOT 2807,2809

2 x 8 i 2 x 5,5 mm

Felgi : 7 x 16 ET 35 ; KBA 45985- 2007R.

Pozdrawiam
Adrian

Nie znam tych opon, ale jeśli się zdecydujesz, to przy tak dużej różnicy grubości bieżnika nie zapomnij założyć lepszych na tył.

Point S to chyba opony sprzedawane w punktach serwisowych. Coś takiego jak ma Norauto, w każdym razie moim zdaniem mniej niż dobre.

Wineterstary, po gmeraniu w google, wyszło, że są produkowane przez Continentala. No i ludzie nie oceniają ich wcale tak źle.

Wineterstary, po gmeraniu w google, wyszło, że są produkowane przez Continentala. No i ludzie nie oceniają ich wcale tak źle.

wodzu, barum tez nalezy do continentala ale ich polarisow w zyciu bym do 159 nie zalozyl. To niskobudzetowe opony, ktore moze i sprawdza sie w skodzie fabi ale 159 ze swoimi wlasciwosciami jezdnymi zdecydowanie potrzebuje opon o lepszych parametrach

Gary - piszesz że polaris to budżetówka i byś nie założył
ja śmigałem w chyba jeszcze tańszej frigo 2
zarówno w 156 jak i w GT i złego słowa nie powiem ( i na tą zimę też założę pewnie Frigo 2 )

Gary - piszesz że polaris to budżetówka i byś nie założył
ja śmigałem w chyba jeszcze tańszej frigo 2
zarówno w 156 jak i w GT i złego słowa nie powiem ( i na tą zimę też założę pewnie Frigo 2 )

bocian, zalezy pewnie z czym porownujesz. Jezdzilem na burumach polarisach 1 i 2 i debicy frigo (chyba 1) i w porownaniu z goodyearami UG7 i UG7+, a nawet tanszymi uniroyalami M+S byla prawdziwa przepasc. Goodyeary i Uniroyale wyraznie lepiej radza sobie na mokrym i na sniegu i sa duzo cichsze.

Ale ja nie wydaję żadnej opinii co do wintersatrów, tylko stwierdziłem fakt co do producenta i opinii.

Zdanie swoje wyrażam teraz. Myślę, że Continental nie pozwoliłby sobie na robienie totalnego badziewia. Lepsze opony od znanego producenta niż chińszczyzna.
Z oponami pewnie tak jak z telewizorami, płacimy dodatkowo za markę, z tą różnicą, że ekrany LCD robi, podobno, jedna firma i sprzedaje wszystkim( SONY, LG, Samsung, itd.) a w oponach mamy parę znanych firm.
Co do opon Frigo, maiłąem jeździłem, żyję, złego słowa nie powiem.

UG7 jak dla mnie bardzo dobre. Miałem je w poprzedniej Belli. Tera sprawdzę Pirelki. Miałem kupować królujące w testach Continentale ale nadarzyła się niezła okazja.
Latałem w 156 na UG7+ a ostatnią zimę w 147.. Super opona, wżera się w śnieg.. W 159 mam Micheliny i też przyzwoicie się trzymają, choć nie mogę sobie pozwolić na taką jazdęjak na UG7+.

Pamiętajcie też, że 2,4 JTDm i 3,2 powinny mieć indeks 98W.. co kosmicznie ogranicza paletę dostępnych opon. :(

Ja zakupilem Michelin Primacy Alpin PA3 - b dobre opony. Czytalem tez, ze Pirelli Sottozero sa niezle, ew Dunlopy Wintersport 3D lub starsze M3.

Swoja droga ciekaw jestem czy ktos jezdzi na run flatach z forum (osobiscie sie nie zdecydowalem ze wzgledu na gorszy komfort jazdy na oponach tego typu oraz mieszanych opiniach uzytkownikow)

Dokładnie te zakupiłem, więc moją oceną możesz poznać dopiero po pierwszych śniegach.

Dobra, dobra... kiedy jezdzilem Accordem- kupowalem opony- tzn szedlem do jakiegos pana "Stefana" i po chwili mialem opony.
Tak sie skladalo, ze kupujac samochod dostalem do niego takze komplet zimowek na stalowkach, wiec wszystko dzialo sie niejako z automatu.
Tym razem niestety kupilem auto bez zimowek. Nie usmiecha mi sie wymiana opon, wole miec dwa komplety calych kół.
Zaczalem przegladac tematy na forum i obes***alo mnie wiedza, paramatrami, cenami, doswiadczeniami itd
Mozg mi sie zlasowal od tego wszystkiego. Zyjac w blogiej nieswiadomosci, zmienialem opony, gdy sie poscieraly, badz zlapalem nieuleczalengo kapcia.
Teraz widze, ze mialem sporo szczescia:) (jak to głupi)
Ale do rzeczy. Zdecydowalem sie na Goodyear Ultra Grip 7+ 205/60R16 96 H XL
Juz wiem, co oznacza 96 i H i XL...
Az tu nagle przeczytalem, ze jesli kupie 60tki to ubezpieczyciel bardzo sie ucieszy i w razie (tfu, tfu) nieszczescia, odmowi uznania szkody, bo... w instrukcji wyraznie wymagane sa:215/55.
Dobrze wiedziec.
Teraz trzeba do tego dobrac jakies felgi. Naczytalem sie o Chinskich alusach i serce zamarlo mi w piersi. Krzywe, pekajace...a do tego tez jest 150 roznych oznaczen.
Wiec proste pytanie:
Jesli kupie komplet felg Alfa Romeo np SPEEDLINE 5X110 ET 34 7JX16H2 OTWÓR CENTRUJĄCY 65 MM
to czy wsadze na nie owe Goodyear UG 7+ 215/55R16 ?
Czy ktos z szanownych uzytkownikow forum moze mnie oswiecic: jakie paramety felgi i opony koresponduja ze soba?
Wiem tylko tyle, ze na felge 16" kupuje opony 16", pozniej zaczyna sie jakas magia np. 5X110 ET 34 7JX16H2
5x110 to pewnie sroby
ET - to raczej nie ten alien z wielka glowa, ktory chcial wrocic do domu?
Help...

PS. Zrobilem 2000 Km moja Q-Troniczna Alfa i jestem zachwycony, nie chcialbym na zime posadzic jej na zle dobranych kapciach :)
PS1. Dostalem od znajomego z forum (i pracy) klubowe ramki, ktore jezdza ze mna w bagazniku. Mam nadzieje, ze w ciagu kilku dni zrzuce z siebie belgijskie blachy i bede mogl zamontowac Alfaholiczne rameczki do Polskich rejestracji.

Pozdrawiam serdecznie.
Wrath

Az tu nagle przeczytalem, ze jesli kupie 60tki to ubezpieczyciel bardzo sie ucieszy i w razie (tfu, tfu) nieszczescia, odmowi uznania szkody, bo... w instrukcji wyraznie wymagane sa:215/55.
Dobrze wiedziec.
Tu chodzi bardziej o homologację auta, nie o instrukcję. Homologacja może być na więcej wymiarów. Problem może zaistnieć też tylko w razie szkody AC. Należałoby jednak przeszukać Warunki Ubezpieczenia pod tym kątem.

Pamiętajcie też, że 2,4 JTDm i 3,2 powinny mieć indeks 98W.. co kosmicznie ogranicza paletę dostępnych opon. :(

A czy 98V nie wystarczy do 3.2 SW? Zastanawiałem się z kolei nad sensownością zakupu XL-ek, bo jak rozumiem nie wszystkie modele o indeksie 98 i większym muszą być wzmacniane...

wtedy to już trochę za późno ale i tak dziękuję

Już w tym temacie wyraziłem swoją opinię na temat sottozero 2.
Ale żeby pomóc, to w skrócie.
Opony na śniegu rewelka, w świeżym alfa zachowuje się jak czołg. Ruszasz i jedziesz tam gdzie chcesz.
Na mokrym, suchym bez najmniejszych problemów. Zużycie, zrobiłem w zeszłym roku na nich bez mała 20 kkm, minimalne.
Ogólnie polecam.

Amortyzatory
Powrót