• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie opony zimowe kupić?

• Autor wątku Autor wątku nicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A ja szanuje twoj wybor i konstruktywny wklad w dyskusje. Bez obelg i wysmiewania.

dziekuje i wzajemnie.

moze jesli chodzi o te wysmiewanie osoby, której cytowałes, czyli:

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
Naprawdę ten temat to mnie bawi tak samo jak olejowy.
Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
Śmiać mi się chce

chodzi moze o to, że co pol roku jest zawsze to samo. ZAWSZE.
- przed zima pytania, jakie opony na zime.
- na wiosne - jakie na lato.
- jeden mieszka w gorach i jezdzi po piździdołkach;
- drugi mieszka w miescie powiatowym i nie wie, co to snieg bo nie wyjezdza dalej niz 3km za miasto.
- na wiosne part II - jaki olej na wymiane po 15k km i jakie filtry
- na jesien - znowu olej i jaki teraz zalac: "a ja mam dpf i eko nie wiem co lać (jakby ciezko bylo spojrzec w instrukcje ze trzeba lac 5w-30 acea c2/c3)"; inny napisze "a ja nie mam dpf i eko i tez nie wiem co lac (jakby ciezko bylo pomyslec, że jak w instrukcji jest klasa acea c2/c3 5w-30 i jak nie ma dpf, to leje 5w30 ale bez normy c2/c3".

a, no i szukajka. po co uzywac :) mam blad p0237. trudno wpisac w google "alfa 159 p0237" albo szukaj -> p0237 w dziale 159. nie, lepiej zalozyc nowy temat bo moze nikt takigo bledu nie mial w aucie, które ma juz 15 lat. trzeba uzywac mózgu, tylko tyle i az tyle.

pzodrawiam serdecznie :)

Człowieku mając najlepsze opony i patrząc na dupy i za...ajac po mieście możesz też kogoś zabić. Uwielbiam tego typu porównania. W takim razie do jakiego auta można założyć tanie opony? Do którego one pasują? Twierdzisz, że do Yarisa 1.0 mogę założyć najtańsze bo na takie mnie stać i na takiego 20 letniego Yarisa i wtedy to już nikogo nie zabije? Naprawdę p....lenie. Większych bzdur nie słyszałem. To i inne fora pełne są takich speców.

Ja kupowałem opony "premium" (Dunlop Winter Sport 4D) do Peugeota 307 SW rocznik 2007, którego sprzedałem ostatecznie w roku 2020 za 3.500 zł. Bo na bezpieczeństwie nie oszczędzam. Ale dziękuję za kulturalną wypowiedź.

Ja kupowałem opony "premium" (Dunlop Winter Sport 4D) do Peugeota 307 SW rocznik 2007, którego sprzedałem ostatecznie w roku 2020 za 3.500 zł. Bo na bezpieczeństwie nie oszczędzam. Ale dziękuję za kulturalną wypowiedź.

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Jeżeli nie stać mnie na opony premium to mam w ogóle zrezygnować z auta czy jak? Po co są te tańsze opony? Kupuj sobie nawet do taczki za 400 zł opony za 5tys mało mnie to interesuje. Jeżeli jeżdżę po mieście i przykładowo jedna-dwie trasy w roku, przebiegi roczne mam ok.8 tys, prędkości max. ok.90-100 km/h z przewagą miejskich 40-60km/h to co według Ciebie powinienem kupić? Głupoty wypisujesz Ty i inni i tyle w temacie

Odpowiadając na Twoje pytanie - Yaris jest lżejszy od 159, więc łatwiej się zatrzyma - chcesz ryzykować, Twoja osobista sprawa.

ja cały rok jezdze na zimówkach robie max 4tys. km i co nie wolno, zedre zakładam nastepne i co nie moge?

Ostatnia edycja:
Kupując lepsze a co za tym idzie najczęściej droższe opony robimy jedną, aczkolwiek ważną rzecz - minimalizujemy ryzyko. Tylko tyle i aż tyle.

Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka

Wtedy byś je wykluczył a nie zmniejszył. Coś jeszcze mądrego masz do powiedzenia w tym temacie?

Wtedy byś je wykluczył a nie zmniejszył. Coś jeszcze mądrego masz do powiedzenia w tym temacie?

Skoro robi jak robi, to niech tak dalej robi. Najważniejsze, ze w rwzie wypadku żeby tylko sobie uszkodzil auto, a nie innym użytkownikom drog. Nie ma co dalej sie bić z koniem

Skoro robi jak robi, to niech tak dalej robi. Najważniejsze, ze w rwzie wypadku żeby tylko sobie uszkodzil auto, a nie innym użytkownikom drog. Nie ma co dalej sie bić z koniem

Bua hahaha to weź to powiedz wszystkim co na Dębicy frigo hp2 jeżdżą. Naprawdę jest tu beton i nie ma z kim rozmawiać

- - - Updated - - -

Nie nie wykluczył bym go bo ktoś może jechać na badziewanej Dębicy i mnie potrącić jako pieszego na wspomnianych pasach. Betonu nie przebije

Bua hahaha to weź to powiedz wszystkim co na Dębicy frigo hp2 jeżdżą. Naprawdę jest tu beton i nie ma z kim rozmawiać

kurde, patrzac na Twoja wczesniejsza wypowiedz w tym temacie, np ta:
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Jeżeli nie stać mnie na opony premium to mam w ogóle zrezygnować z auta czy jak? Po co są te tańsze opony? Kupuj sobie nawet do taczki za 400 zł opony za 5tys mało mnie to interesuje. Jeżeli jeżdżę po mieście i przykładowo jedna-dwie trasy w roku, przebiegi roczne mam ok.8 tys, prędkości max. ok.90-100 km/h z przewagą miejskich 40-60km/h to co według Ciebie powinienem kupić? Głupoty wypisujesz Ty i inni i tyle w temacie

pamietam, że pisalem odpowiedz do tego posta, ale go w pewnym momencie usunalem, bo nie bylo sensu pisac. ale napisze drugi raz.

oczywiscie, po cos opony ekonomiczne powstaja, nie ma nakazu kupowania opon premium. wszystko jest dla ludzi.

tansze opony sa (albo raczej powinny byc) do aut, które np jezdza po miescie, sa małe i miejskie (np wlasnie toyota yaris 1.0). bo jest male i lekkie, jedzi 40-50km/h po miescie. w takim wypadku liczy sie bardziej refleks kierowcy, a nie wlasciwosci opony, ktora prawie stoi w miejscu, rzadko tez jest pewnie dobrze nagrzana.

stac Cie na auto za 20 patyków? powinno Cie tez stac na opony za 1,5 tysiaca. Alfa, w tym przypadku mowimy o 159, bo to o niej temat - wazy 1700kg. Z kierowca prawie 1800. druga sprawa, ze kupowanie takiego auta do jazdy stricte po miescie, w szczegolnosci z cała ekologia - mija sie z celem. duzo osob nim jezdzi w trasy, i to nie jezdzi po 80km/h. na pewno nie.

jakbym mial x5, cayenne czy cos wiekszego, auto by kosztowało ze 40 tysiecy, to wtedy i bym musial kupic wieksze i lepsze opony, aby taka mase i moc zatrzymac bezpiecznie. pewnie by wtedy wlaciały jakies micheliny albo pirelli. Bym nie zalował złotowki na bezpieczenstwo, zwłaszcza, że i tak juz tyle wydałem na auto.

druga sprawa, ze opon nie kupujesz na rok ani na dwa lata. kupujesz je na 5-6 lat. komplet - 1400zł. podzielić na 6 lat uzytkowania - niecałe 250zł rocznie. 20zł miesiecznie - paczka fajek.

ja jezdzilem na debicy frigo. nie narzekalem na nie, nigdy w zyciu w zaden poslizg nie wpadlem. ale to bylo audi a3 z afn. A nie Alfa 159.

koniec tematu z mojej strony, bo nie ma sensu dyskutowac.

No fakt nie alfa 159������������. Alfa to Alfa nie jakieś tam Audi������. Nie no tu się zgadzam. Tak stać mnie było na alfę za 42 tys i dołożyć ostatnio jakieś 33tys w nią i stać mnie na opony nawet za 2tys tylko nie widzę sensu ale srajcie się dalej z tymi Waszymi argumentami które coraz bardziej przemawiają do mnie. Chyba się zdecyduje. Zacznijmy od tego skąd czerpiecie swoją wiedzę skoro tacy fachowcy jesteście w dziedzinie ogumienia? Nie wiedziałem, że opony mają przeznaczenie do marki i wielkości auta? Dziś widziałem dużego suva na Dębicy HP2. No idiota, debil skończony, a później stałem koło BMW E46 też kurcze na hp2. Jak mógł na tylni napęd założyć ten szajs. A może kupiłem swoją 159 za 6 tys bo już po tyle chodzą i wtedy mogę założyć Dębice Frigo HP2? No mogłem kupić za 6 tys nie za tyle co dałem kurcze no ale cóż już za późno teraz tylko opony premium muszę mieć po conajmniej 2 tys za komplet. Naprawdę rozbawiles mnie. Pisz dalej nie kończ tematu. On jest tak dobry jak o oleju. Może jeszcze wahacze mi doradzisz do alfy za 42 i 6 tys?

- - - Updated - - -

Co się mija jeszcze z celem? Kupowanie wielkiego suva żeby pojechać po bułki? A jak mam ochotę mieć takiego żeby jeździć tylko po bułki to co mogę? Naprawdę konstruktywnie mi opisales wszystko. Proszę o więcej

- - - Updated - - -

a jakbym miał ferrari to by mnie było stać żeby wylewać szampana na ulicę i odpalać fajkę 100 dolarowka??????

Ostatnia edycja:
Ciekawa dyskusja.
A może zamiast o oponach trzeba rozmawiac o skutecznosci hamulców?
Proponuję kupować tylko auta z hamulcami ceramicznymi, najlepiej hamują i dyskusja o oponach jest zbędna.
Albo nie, rower ma jeszcze krótszą krótszą drogę hamowania....

proponowałbym aby każdy kupował to na co ma ochotę, na co ma kasę i brał za to odpowiedzialność ;)

p.s. siema Czarny po dłuższej przerwie :D

Panowie, przypominam o kulturze. Czasem warto przemyśleć swoje racje i albo napisać je w przyjaznej formie, albo nic nie napisać. Nie chce mi się edytować postów, żeby powycinać to co brzydkie, dlatego wywalam całe.

Tak naprawdę kto decyduje, że opona jest premium czy budżetowa? Oponeo.pl?
Bo jeśli tak, to na tej stronie Hankook jest klasą średnia a na innej premium.

Najczęściej cena - natomiast Pirelli potrafi łączyć te 2 światy i wypuścić drogą oponę, która tak sobie się sprawuje :).

Najczęściej cena - natomiast Pirelli potrafi łączyć te 2 światy i wypuścić drogą oponę, która tak sobie się sprawuje :).

Alfa Romeo wybrała Pirelli. "Polityka" i układy biznesowe były tego przyczyną czy jednak nie jest aż tak źle z tymi Pirelli. Na Nurburgring co wzięli na test? AR stawia też na Goodyear. @Koplak może zrobisz ranging opon. TOP 5 marek np. Pozdro.

Amortyzatory
Powrót