Bua hahaha to weź to powiedz wszystkim co na Dębicy frigo hp2 jeżdżą. Naprawdę jest tu beton i nie ma z kim rozmawiać
kurde, patrzac na Twoja wczesniejsza wypowiedz w tym temacie, np ta:
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Jeżeli nie stać mnie na opony premium to mam w ogóle zrezygnować z auta czy jak? Po co są te tańsze opony? Kupuj sobie nawet do taczki za 400 zł opony za 5tys mało mnie to interesuje. Jeżeli jeżdżę po mieście i przykładowo jedna-dwie trasy w roku, przebiegi roczne mam ok.8 tys, prędkości max. ok.90-100 km/h z przewagą miejskich 40-60km/h to co według Ciebie powinienem kupić? Głupoty wypisujesz Ty i inni i tyle w temacie
pamietam, że pisalem odpowiedz do tego posta, ale go w pewnym momencie usunalem, bo nie bylo sensu pisac. ale napisze drugi raz.
oczywiscie, po cos opony ekonomiczne powstaja, nie ma nakazu kupowania opon premium. wszystko jest dla ludzi.
tansze opony sa (albo raczej powinny byc) do aut, które np jezdza po miescie, sa małe i miejskie (np wlasnie toyota yaris 1.0). bo jest male i lekkie, jedzi 40-50km/h po miescie. w takim wypadku liczy sie bardziej refleks kierowcy, a nie wlasciwosci opony, ktora prawie stoi w miejscu, rzadko tez jest pewnie dobrze nagrzana.
stac Cie na auto za 20 patyków? powinno Cie tez stac na opony za 1,5 tysiaca. Alfa, w tym przypadku mowimy o 159, bo to o niej temat - wazy 1700kg. Z kierowca prawie 1800. druga sprawa, ze kupowanie takiego auta do jazdy stricte po miescie, w szczegolnosci z cała ekologia - mija sie z celem. duzo osob nim jezdzi w trasy, i to nie jezdzi po 80km/h. na pewno nie.
jakbym mial x5, cayenne czy cos wiekszego, auto by kosztowało ze 40 tysiecy, to wtedy i bym musial kupic wieksze i lepsze opony, aby taka mase i moc zatrzymac bezpiecznie. pewnie by wtedy wlaciały jakies micheliny albo pirelli. Bym nie zalował złotowki na bezpieczenstwo, zwłaszcza, że i tak juz tyle wydałem na auto.
druga sprawa, ze opon nie kupujesz na rok ani na dwa lata. kupujesz je na 5-6 lat. komplet - 1400zł. podzielić na 6 lat uzytkowania - niecałe 250zł rocznie. 20zł miesiecznie - paczka fajek.
ja jezdzilem na debicy frigo. nie narzekalem na nie, nigdy w zyciu w zaden poslizg nie wpadlem. ale to bylo audi a3 z afn. A nie Alfa 159.
koniec tematu z mojej strony, bo nie ma sensu dyskutowac.