• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie dywaniki gumowe kupić?

Niestety przeżyłem różne dywaniki welurowe i jak według mnie to bardzo mało jest dywaników nie oryginalnych które spisywały by sie tak jak te z ASO chyba tylko te z przedziału cenowego od 180 zł w górę - ale jak dla mnie to lepiej dołozyć juz do oryginału. Nie wiem czemu ale tamte sie szybko sypią. Niestety nie wiem czemu ale pewnie kwestia jakości materiałów a co za tym idzie kwestia ceny. Ja pozostaje przy welurze z ASO. Jesli chodzi o gumowe to z praktyki po eksploatacji oryginalnych, polskich i niemieckich zdecydowanie polecam takie http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-159-dywaniki-oryg-grafit-niemieckie-i1430559419.html - z racji wytrzymałości gumy

No właśnie mam dywaniki welurowe z ASO, ale pomimo ich faktycznej wytrzymałości to jednak strasznie wieje z nich nudą...
Absolutnie nie jestem fanem "haftów" i innych tego typu pierdół na dywanikach (co można znaleźć na Allegro), ale brakuje mi tego "czegoś", co miały chociażby fabryczne welury do 147 w postaci czerwonych nici użytych do mocowania tasiemki itp. (akurat do 159 pasowałoby coś mniej "sportowego, a bardziej "dostojnego"). Dywanik z ASO do 159 wygląda mega-nudno i aż prosi się o jakiś niewielki dodatek "rozweselający" w postaci małego kolorowego loga gdzieś z boku;)
I takiego OEM'a lub wysokiej jakości "after-marketa" szukam.

No właśnie mam dywaniki welurowe z ASO, ale pomimo ich faktycznej wytrzymałości to jednak strasznie wieje z nich nudą...
Absolutnie nie jestem fanem "haftów" i innych tego typu pierdół na dywanikach (co można znaleźć na Allegro), ale brakuje mi tego "czegoś", co miały chociażby fabryczne welury do 147 w postaci czerwonych nici użytych do mocowania tasiemki itp. (akurat do 159 pasowałoby coś mniej "sportowego, a bardziej "dostojnego"). Dywanik z ASO do 159 wygląda mega-nudno i aż prosi się o jakiś niewielki dodatek "rozweselający" w postaci małego kolorowego loga gdzieś z boku;)
I takiego OEM'a lub wysokiej jakości "after-marketa" szukam.
Ja na przednich dywanikach mam logo alfy

Chyba aluminiowa plakietka powinna byc na przednich.

dokladnie!

Kurde, to mnie zmartwiliscie, bo myslalem, ze cos fajnego poza ASO mozna trafic a tu lipa. Najgorsze jest to, ze sprzedaja w komplecie a u mnie tylne sa praktycznie jak nowki, gdyz przez 6 lat zycia belli nikt tam praktycznie nie siadal.

Jak chcesz tylko jeden np kierowcy poszukaj producenta (na alledrogo) PFI z Knurowa - u nich zamowisz nawet jeden z weluru i obszyciem takim jak Ci pasuje. Bralem od nich najtansze do 147 - krojem sa idealne natomiast welur najtanszy jest cienki wiec jak ktos chce lepszy to mozna taki zamowic.

Ja na przednich dywanikach mam logo alfy

No ja też mam, ale takie szare... W 147 były oryginalne dywaniki z kolorowym logo, a do 159 takich nie mogę w ASO znaleźć - w tym jest cały problem. Jedyne inne dywaniki jakie są dostępne w autoryzowanych serwisach to właśnie te z "blaszką", a to też nie to czego szukam.

Żeby było jasne - nie jestem fanem tandetnych haftów i innych oznaczeń modelu, jakie można znaleźć na dywanikach z Allegro. Chodzi mi o wysokiej jakości produkt (odpowiadający wytrzymałości dywanikom z ASO) z małym kolorowym logo marki gdzieś z boku (tak jak to było na dywanikach do 147).

Też się przymierzam do zakupu dywaników, cięzko znaleźć coś sensownego na allegro, np. tutaj są dywaniki (dedykowane dla 159) czeskiej firmy:
http://allegro.pl/dywaniki-gumowe-alfa-romeo-159-doma-i1818594639.html

Z opisu aukcji wynika że dedykowane do 159, na innych aukcjach (http://allegro.pl/listing.php/search?category=18669&string=159&order=bd&change_view=1) "dywnaików dedykowanych do 159" można znaleźć zapisy typu
Oferowane dywaniki korytkowe, które są przedmiotem
niniejszej aukcji nie są oryginalnym wyrobem. W niektórych przypadkach możliwe będzie ich docięcie, w celu lepszego ułożenia dywanika na podłodze samochodu.

Ja nic docinać nie zamierzam. W związku z tym mam 2 pytania do posiadaczy oryginalnych (w ogóle były takie?) gumowych dywaników:
- Czy były rożne dywaniki dla wersji SW/Sedan?
- Czy dywaniki z pierwszego linka są podobne do Waszych?

Ja nic docinać nie zamierzam. W związku z tym mam 2 pytania do posiadaczy oryginalnych (w ogóle były takie?) gumowych dywaników:
- Czy były rożne dywaniki dla wersji SW/Sedan?
- Czy dywaniki z pierwszego linka są podobne do Waszych?

W sumie te dywaniki z linku są dość podobne do oryginalnych jeśli chodzi o fakturę.
Oryginalne są takie same w SW i berlinie, w końcu podłoga nie różni się niczym.
Zaletą (oryginałow) jest np. to, ze wykonane są (były?) z dość przyjemnie pachnącej gumy, nie śmierdziały starą dętką.
Po blisko 6-ciu latach używania pojawia się u mnie zmęczenie gumy (na razie bez przetarcia) pod piętą prawej nogi.
Ale to jest chyba normalne a po takim czasie nie ma nawet o czym pisać.
Nie wiem czy teraz coś się zmieniło, ale w moich dywanik przedniego pasażera nie miał przewidzianego kołka przytrzymującego
i przez to się lubi przesuwać.

W sumie te dywaniki z linku są dość podobne do oryginalnych jeśli chodzi o fakturę.

Faktura podobna, a kształt dywaników również?

Oryginalne są takie same w SW i berlinie, w końcu podłoga nie różni się niczym.

Też mi się tak wydawało, zmyliły mnnie aukcje, w których to niektórzy sprzedawcy wystawiają aukcje podwójnie pisząc w jednej sedan a w drugiej SW.

Zaletą (oryginałow) jest np. to, ze wykonane są (były?) z dość przyjemnie pachnącej gumy, nie śmierdziały starą dętką.

Fakt o tym nie pomyślałem, teraz zrobiłeś mi małe zamieszanie w głowie :)

PS
z ciekawości, ktoś się orientuje ile kosztują oryginalne dywaniki?

A nie zamierzacie w zimę jeździć na welurach ?

mialem przez trzy zimy welury w 145 i to nie bylo dobre rozwiazanie. Nasiakaly woda, ktora przez noc zamarzala i rano na dywaniku bylo lodowisko.
W tym roku praktycznosc wygrala u mnie z estetyka i do 159 kupilem gumowe oryginaly. Widzialem je u kumpla i jak gumowe zle nie wygladaja. Wiecej bede mogl napisac, jak zaloze i troche z nimi pojezdze.

Tylko co z tego, że gumowe, skoro tak naprawdę nie mają głębokich korytek i woda z obuwia, od razu wyleje się na dywanik i podłoga będzie mokra całą zimę.
Czy nie lepiej po prostu pamiętać o tym, żeby otrzepywać obuwie.

no wlasnie Franek po to pytam zeby sie dowiedziec czy ktos z kolegow je ma.Dzieki za podpowiedz.Czyli mowisz ze beda pasowac na 100%??

O ile wiem - pasują. Ale głowy nie dam sobie uciąć, bo po prostu ich nie mam i nie wiem czy tak jest na 100%.
Sam jeżdżę zimą na welurowych dywanikach, ale jeżeli miałbym kupić gumowe to chyba wybrałbym właśnie te.

Też się przymierzam do zakupu dywaników, cięzko znaleźć coś sensownego na allegro, np. tutaj są dywaniki (dedykowane dla 159) czeskiej firmy:
http://allegro.pl/dywaniki-gumowe-alfa-romeo-159-doma-i1818594639.html

Ja w ubiegłym roku kupiłem takie dywaniki - też z przeznaczeniem użytkowania w okresie zimowym. Jest to wyrób firmy Gumárny Zubří, a nie jak to niektórzy radośnie piszą niemieckiej firmy Doma - niby szczegół, ale jednak.
Jestem z nich zadowolony - guma miękka, nie śmierdząca, w miarę poprawnie dopasowana (nic nie odstaje, haczy, etc.). Brak wyższych boków rekompensują dużą miękkośćią, więc łatwo je wyjąc nawet z wodą jaka zbiera się pomiędzy poszczególnymi panelikami.
Po zimie włożyłem do auta welurowe dywaniki, więc te gumowe nie miały się kiedy zużyć, także nie wypowiem się o ich trwałości.

Gary wrzuc link do tych dywanikow.Ja bym wolal cos korytkowego,myslalem o tych ale nie wiem czy ksztaltem beda pasowac http://allegro.pl/dywaniki-gumowe-korytka-alfa-romeo-159-od-2005-i1872841960.html no a ewentualnie te http://allegro.pl/dywaniki-gumowe-alfa-romeo-159-doma-i1864215527.html bo reszta w chwili obecnej na allegro to wedlug mnie jakas tandeta...nie wliczajac oczywiscie tych oryginalnych ale one sa troszke drogie

http://allegro.pl/dywaniki-gumowe-alfa-romeo-159-oryginalne-wloskie-i1869617040.html
nie maja wysokich rantow ale nie planuje wchodzic do Belli w butach oklejonych sniegiem, wiec powinny dac rade. Wysokie brzegi poza tym duzo gorzej wygladaja

Amortyzatory
Powrót