• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie amortyzatory do AR 159 ?

• Autor wątku Autor wątku Magic159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jaki przebieg wytrzymują amortyzatory?
Podczas mycia zawieszenia moim oczom ukazały się naklejki na amorkach na których data produkcji pokrywa się za datą produkcji samochodu. Trochę dziwne bo mam 303 tys...z czego 240 w Polsce.

Odkopie trochę temat.

Zastanawiam się nad włożeniem do 159 amortyzatorów FK z lini HIGH TEC czyli bez regulacji jedynie nieco twardszych od oryginalnych no i sprężyn o około -25mm :) Sprężyny wiem już jakie chce ale gorzej jest z amorami.

Moim problemem jest to że przód auta siedzi i tak fajnie nisko ale tył to jest jak koza :/ moja alfa jeździ na 18" felgach które mają 8" szerokosci i z oponami 235/45/18.
Przód ładnie wypełnia nadkole ale z tyłu prześwit jest za duży i w dodatku zrobiło się bardzo miękko :/
Z przodu prześwit między rantem błotnika a oponą to 25mm a więc nie jest źle za to z tłu to już 55mm a to już lekka przesada :/

Amortyzatory FK znajduję w różnych sklepach ale nigdy nikt o nich nic nie mówił. Są twarde no to dobrze przynajmniej nie będzie siadać przy załadowaniu ale jaka jest ich jakość ??

Jak się ma założenie twardych niższych sprężyn jedynie na tyl żeby ją trochę posadzić ma to jakiś sens ?
Szczerze to walałbym całość wymienić na twardo.

Co myślicie ? jestem ciekaw waszych opinii.

Mam te MTS-y u siebie juz dość długo (rok albo dwa), wszystko fajnie hula, obniżenie do 19" moim zdaniem idealne

moze moje pytanie zabrzmi glupio, ale czym rozni sie zawieszenie (amortyzator) za okolo 100zl/szt od tego za np 300zl/szt? mam na mysli takie co znajde np na stronie iparts

Czy Koni FSD są jeszcze do kupienia do alfy 159 2.4?
Chcę założyć sprężynę Eibach Pro kit i szukam do tego amortyzatorów - jak znajdę to koni FSD jak nie to co polecacie?

Czy Koni FSD są jeszcze do kupienia do alfy 159 2.4?
Chcę założyć sprężynę Eibach Pro kit i szukam do tego amortyzatorów - jak znajdę to koni FSD jak nie to co polecacie?
Są na pewno dostępne Koni Sport z regulacją. Albo Bilstein B8 (razem ze sprężynami Eibacha dostępne w sprzedaży jako zestaw Eibach B12).

Panowie mam szybkie pytanie do was, jakie amortyzatory do alfy 159 z sprężynami -40mm?? Blistein 4 czy może tansze kayaby?? Bo chyba niestety Koni FSD już nie ma :(

Panowie mam szybkie pytanie do was, jakie amortyzatory do alfy 159 z sprężynami -40mm?? Blistein 4 czy może tansze kayaby?? Bo chyba niestety Koni FSD już nie ma :(
B4 mają twardość jak oryginalne, ja bym włożył coś twardszego przy takim obniżeniu.

A jak sie mają kayaby do tych b4?? Bo różnica w cenie jest dość spora

Odkopie troche bo nie znalazlem tu odpowiedzi... Do 2.4 i eibacha jakie amorki? Bilstein B4 bedzie ok czy zbyt miękko?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Odkopie troche bo nie znalazlem tu odpowiedzi... Do 2.4 i eibacha jakie amorki? Bilstein B4 bedzie ok czy zbyt miękko?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Eibach w swoim zestawie wykorzystuje B8 (twardość B6 ze skróconym skokiem). Ale niektórzy mają Eibachy na zwykłych amortyzatorach i jeżdżą.

Osobiście do eibacha mam amory koni sport. Z czystym sumieniem mogę polecić.

W sumie porównując ceny zestawu Koni Sport ze sprężynami obniżającymi -35 mm i bilstein b12 pro wychodzi praktycznie tak samo, a wiem, że eibachy w zestawie z bilsteinem spisują się dobrze... szkoda tylko, że taka cena... ponad 3k...

Dodatkowo mam pytanie.... Otóż znalazłem zestaw Bilstein b12 Pro Kit który obniża o 30-35 mm, ale jest też zestaw Bilstein b12 Sportline obniżający 45-50 mm.... ktoś używał? ktoś coś wie?

Ostatnia edycja:
W sumie porównując ceny zestawu Koni Sport ze sprężynami obniżającymi -35 mm i bilstein b12 pro wychodzi praktycznie tak samo, a wiem, że eibachy w zestawie z bilsteinem spisują się dobrze... szkoda tylko, że taka cena... ponad 3k...

Dodatkowo mam pytanie.... Otóż znalazłem zestaw Bilstein b12 Pro Kit który obniża o 30-35 mm, ale jest też zestaw Bilstein b12 Sportline obniżający 45-50 mm.... ktoś używał? ktoś coś wie?

MAm gdzieś jeszcze na stanie amorki Koni FSD na przód do 159-ki. W niezłej cenie ;) nowe. Chyba nic lepszego nie kupisz na przód.

bardziej na tył szukam bo siedzą od nowości i mają ok 50% :P nie masz całego zestawu po taniości? :P

Koni FSD ma super opinie. Chyba tylko pozytywne. Sam kiedyś szukałem ale już skończyli robić. Kiedyś kolesie podpowiedzieli mi w warsztacie żeby kupować części do auta np. amory, ktòre sa cały czas produkowane. Gdyby jeden się wysypał a nie ma już go na rynku to jest problem.

To jakie polecacie amory na przód oprócz koni? Sprężyny mam eibachy. Trzeba od razu robić przód i tył, czy można zrobić tylko jedną oś?

To jakie polecacie amory na przód oprócz koni? Sprężyny mam eibachy. Trzeba od razu robić przód i tył, czy można zrobić tylko jedną oś?

Zdecydowałeś się na jakieś amorki?
Mam zagwozdkę co wybrać pod Pro Kita.
Jakieś zwykłe amorki typu B4, KYB czy oryginalne wystarczą?
Czy może lepiej nie żałować hajsu i wziąć jakieś sportowe?
Koni FSD? Koni Sport? Bilstein B8? W przypadku B8 chyba będzie za twardo, Koni Sport są regulowane, podobno bardziej komfortowe od B8, a FSD nie wiem czy się nadają do Pro Kitu.
Macie jakieś doświadczenia?

Pozdro

Amortyzatory
Powrót