[159] jaki wahacz górny

1:10 to cienki, poliftowy.
1:6 to gruby, przedliftowy.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka
Z tego co ja pamiętam jest właśnie na odwrót, ja mam 2010r i zakładałem meyle o nr.
15-16 050 0021/HD
15-16 050 0020/HD

Po lifcie sworzeń ma mniejszą średnicę.

Tzn gruby u Ciebie pasował? Nie masz czasem zamontowanych żeliwnych zwrotnic? Były stalowe wkładki w gnieździe sworznia?

Tzn gruby u Ciebie pasował? Nie masz czasem zamontowanych żeliwnych zwrotnic? Były stalowe wkładki w gnieździe sworznia?
Porównywałem w sklepie oba i właśnie ten co zamontowałem gołym okiem widać że jest cieńszy dlatego się zdziwiłem że ludzie do po lifta polecają meyle z grubym sworzniem. Spr. również po numerze org. i wszystko by się zgadzało, poprzednio mechanik założył mi z grubym sworzniem i momentalnie mi się sworzeń wyrobił bo nie był dobrze osadzony w Gnieździe zwrotnicy.

Z tego co się orientuje to polifty nigdy nie miały tzw. dużego brembo chyba że wersja TI a z kolei wersja TI nigdy nie miała zawiasu z polifta,co za tym idzie polift ma cienki sworzeń chyba że jest wersją TI .
Tak na chłopski rozum. Jeśli jest inaczej to mnie poprawcie.

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

Z tego co ja pamiętam jest właśnie na odwrót, ja mam 2010r i zakładałem meyle o nr.
15-16 050 0021/HD
15-16 050 0020/HD

Oczywiście masz rację, mój błąd - za szybko sobie przeliczyłem ;)

1:6 to cienki, poliftowy.
1:10 to gruby, przedliftowy.

- - - Updated - - -

Z tego co się orientuje to polifty nigdy nie miały tzw. dużego brembo chyba że wersja TI a z kolei wersja TI nigdy nie miała zawiasu z polifta,co za tym idzie polift ma cienki sworzeń chyba że jest wersją TI .

Nie bardzo. 2.4JTDm, 3.2 V6 i TBi miały zawsze duże Brembo bez względu czy to była wersja TI czy nie.

Tak jak napisał FXX. Dodatkowo wszystkie polifty miały takie same lekkie aluminiowe zwrotnice. Z małym wyjątkiem, podobno niektóre egzemplarze 1.9 JTDm wychodziły z małym zaciskiem. Widocznie montowali to co zostało.

tego co się orientuje to polifty nigdy nie miały tzw. dużego brembo chyba że wersja TI a z kolei wersja TI nigdy nie miała zawiasu z polifta,co za tym idzie polift ma cienki sworzeń chyba że jest wersją TI .

Mam Ti polift 2.0 i sworzeń cienki. Czyli teoria troszkę nie trafiona.

Jest to bzdura. Sam mam drugiego polifta(pierwszego mi rozwalili) i oba mają duże brembo. Duże brembo miało Ti lub 2.4 lub 3.2. Cienki sworzeń powinny miec wszystkie poifty choć zdarzyły mi się 2 przypadki że w polifcie był wahacz/zwrotnica przedliftowa i zamówiony wahacz nie pasował.... I żeby nie było za ciekawie nie bylo to duże brembo na zasadzie ktoś sobie podmienił. Dalej tematu nie zgłębiałem

Podziękował Panowie za odpowiedź. Kompletuje graty do swapu na duże brembo a ostatnio byłem zmuszony kupić dwa górne wahacze i chciałbym żeby już zostały bym za chwile znów nie musiał kupować następnych, biorąc pod uwagę że mam przedlifta. Reasumując,zwrotnice muszę mieć z przedlifta,koniec,kropka inaczej moje nowe wahacze mogę sobie wsadzić w buty?!
Pozdrawiam.

Tak musisz zorganizować sobie zwrotnice z przedlifta innaczej górne wahacze bedziesz musiał też wymienić przy swapie

Panowie pytanie. Czy tuleje wachacza górnego powinny się obracać tzn. złapałem kluczem francuskim tuleje i kręci się dookoła?

Czyli jak montuje się wachacz to nie ma różnicy w jakiej pozycji się go dokręca bo tuleje i tak kręcą się dookoła?

Oryginalny nie. Wahacz robiony przeze mnie ma znaczenie bo daje inne tuleje

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Ja pytam o zakupiony wachacz w sklepie, nie regenerowany. Kupujesz wachacz, np. TRW czy inny obojętne i czy w takim wachaczu tuleje się obracają dookoła?

W wahacz TRW nie ma to znaczenia. Jakie tuleje maja inni producenci nie wypowiadam się bo nie znam wszystkich

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Jasio79 nie rozumiem co piszesz. Pytam tylko czy tuleje kręcą się dookoła w nowych wachaczach? Co to ma za znaczenie jakiej firmy? Wyjąłem swój wachacz i tuleja kręci się dookoła tak jak pisałem dlatego pytam jak jest w nowych? Moim zdaniem nie powinny się kręcić, a jeżeli tak to zakładanie wachacza w pozycji 0 nie będzie miało znaczenia.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót