• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] jaki wahacz górny

Już mnie powoli szlag trafia, miesiąc temu wymieniłem wahacz górny i znowu coś zaczęło tłuc - na 90% ten wahacz. Nie wiem czy takie g*wno robią czy mechanik nie potrafi założyć wahacza :[
Spójrzcie na zdjęcie i powiedzcie czy ta tuleja ma tak wyglądać, czy coś jest spartolone:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/12003286/wahacz/20130613_161258.jpg

tutaj druga tuleja:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/12003286/wahacz/20130613_161251.jpg
Wiesz może jakiej firmy wahacz zakładał Ci mechanik?

Już mnie powoli szlag trafia, miesiąc temu wymieniłem wahacz górny i znowu coś zaczęło tłuc - na 90% ten wahacz. Nie wiem czy takie g*wno robią czy mechanik nie potrafi założyć wahacza :[
Spójrzcie na zdjęcie i powiedzcie czy ta tuleja ma tak wyglądać, czy coś jest spartolone:

tutaj druga tuleja:

Powiem Ci, że mnie też ch** strzelił, jak po 5 miesiącach od wymiany górnego, okazało się, że znowu się zepsuł. W moim przypadku był to górny TRW.

taa taaa macie racje moog i trw to najwieksze gowno...... ciekawe czy rzeczywiscie macie takie wahacze w swoich autach patrzrac na to ze np moog na te chwile nigdzie nie jest dostepny wszedzie zerowe stany na hurtowniach ..... i jak kupowalem do siebie 3 miesiace temu tez byly zera......ciekawe skad mechanik go wytrzasnal....:) skoro moog to gowno trw to gowno........zaraz napiszecie ze lemforder to gowno.......a najlepsze beda hart krafy master sparty dekermany i inne chino podobne.....

- - - Updated - - -

tutaj druga tuleja:

wlacz sobie google grafike i duze zdjecie i zobacz jak wyglada nowy wahacz ta tulejka wychodzi dokladnie tak samo..... jeszcze nic nie sprawdziles a siejesz zament ze moog to gowno ze mechanik spierd***** zaraz ktos spyta gdzie zakladales i sie okaze ze zrobisz antyreklame mechanikowi a sie okaze ze stuka calkiem co innego......

a tak wogole to jak wahacz rzeczywiscie sie zje**l to jedziesz na reklamacje i bedziesz wiedzial co i jak .....

taa taaa macie racje moog i trw to najwieksze gowno...... ciekawe czy rzeczywiscie macie takie wahacze w swoich autach patrzrac na to ze np moog na te chwile nigdzie nie jest dostepny wszedzie zerowe stany na hurtowniach ..... i jak kupowalem do siebie 3 miesiace temu tez byly zera......ciekawe skad mechanik go wytrzasnal....:) skoro moog to gowno trw to gowno........zaraz napiszecie ze lemforder to gowno.......a najlepsze beda hart krafy master sparty dekermany i inne chino podobne.....

Ale co chcesz napisać? Jeśli jest co najmniej kilka osób tutaj na forum, które mają problemy z górnym wahaczem TRW to wyjścia są trzy:
- albo jesteśmy w zmowie, pracujemy dla konkurencji i uprawiamy marketing szeptany
- jeden z dystrybutorów kupił partię podróbek niskiej jakości
- TRW wypuściło serię wadliwych wahaczy.

Na chwilę obecną ja sam będę reklamował wahacz TRW i założę na pewno coś zupełnie innego (najpewniej Lemförder). Nie wiem skąd kupuje mój mechanik, ale nie jest to mechanik pracujący w szopie, tylko mechanik, u którego każdego tygodnia stoi kilka Alf 159 i mechanik, który bierze na siebie koszty wymiany gwarancyjnej, więc raczej nie kupuje tanizny z allegro. Dla mnie wniosek jest jeden - TRW zaliczyło wtopę z tym elementem i na chwilę obecną trzeba unikać wahaczy górnych tego producenta.

Ostatnia edycja:
taa taaa macie racje moog i trw to najwieksze gowno...... ciekawe czy rzeczywiscie macie takie wahacze w swoich autach patrzrac na to ze np moog na te chwile nigdzie nie jest dostepny wszedzie zerowe stany na hurtowniach ..... i jak kupowalem do siebie 3 miesiace temu tez byly zera......ciekawe skad mechanik go wytrzasnal.... skoro moog to gowno trw to gowno........zaraz napiszecie ze lemforder to gowno.......a najlepsze beda hart krafy master sparty dekermany i inne chino podobne.....

wlacz sobie google grafike i duze zdjecie i zobacz jak wyglada nowy wahacz ta tulejka wychodzi dokladnie tak samo..... jeszcze nic nie sprawdziles a siejesz zament ze moog to gowno ze mechanik spierd***** zaraz ktos spyta gdzie zakladales i sie okaze ze zrobisz antyreklame mechanikowi a sie okaze ze stuka calkiem co innego......

Co się tak gościu pienisz ?
Nie wiem czy takie g*wno robią czy mechanik nie potrafi założyć wahacza :[
Moim zdaniem to było pytanie a nie stwierdzenie. Sam robisz zamieszanie zamiast udzielić konkretnej odpowiedzi.

Ja tydzień temu zakładałem wahacz. Doszedłem do wniosku, że niema się pchać w TRW skoro wszyscy narzekają.
Założyłem Lemfordera, ponieważ cena oryginalnego w ASO_Katowice trochę mnie zniechęciła - 610zł.
Zobaczymy ile wytrzymają lemfordery na dziurawych drogach i felgach "18.

Potwierdzam u siebie. TRW klęka już a nie przeleciałem nawet 15k. Masakra.Ktoś ma już większy przebieg na Lamforderach?

a tak wogole to jak wahacz rzeczywiscie sie zje**l to jedziesz na reklamacje i bedziesz wiedzial co i jak .....
Proponuję Ci wrócić do szkoły i nauczyć się czytania ze zrozumieniem.

Podłącze się, u mnie również po 11000km padł górny wahacz TRW (kupiony w hurtowni), tydzień temu założyłem Sidem i zobaczymy ile wytrzyma, felgi mam 17.Także nie polecam i nie założę więcej TRW.

A jeśli chodzi i wahacze górne na przód firmy Lemforder to spotkałem się z dwoma seriami: 34966 01 i 34965 01 oraz 34941 01 i 34942 01.

Które będą pasować do 1.9 JTDM 16V (rok produkcji 2006)?

Podłącze się, u mnie również po 11000km padł górny wahacz TRW (kupiony w hurtowni), tydzień temu założyłem Sidem i zobaczymy ile wytrzyma, felgi mam 17.Także nie polecam i nie założę więcej TRW.

U mnie sworzeń w górnym wahaczu TRW (kupiony w intercars 2012-03) padł po 19kkm, obecnie śmigam na MM.

A jeśli chodzi i wahacze górne na przód firmy Lemforder to spotkałem się z dwoma seriami: 34966 01 i 34965 01 oraz 34941 01 i 34942 01.

Które będą pasować do 1.9 JTDM 16V (rok produkcji 2006)?
Dzisiaj sprawdzałem na podstawie numerów OEM org. wahaczy i 66 65 to wersje po lifcie a 41 i 42 przed liftem. Najlepiej otworzyć stronę intercarsa i przeczytać opis dot. sworznia.

widze ze masz z 2006 więc napewno masz z większą srednicą swożnia or 517873337. Nie polecam zameinników bo trwałosc znikoma. udało mi się wychaczyc ori za 250 zł
podesle ci linka do sprzedawcy moze bedzie miał jeszcze cos w tej cenie. Te które ogładasz są własciwe
przerabiam ten temat aktualnie wiec w razie pytan zapraszam na priv
pzdr.
Michał
http://moto.allegro.pl/wahacz-przedni-lewy-gorny-alfa-romeo-159-oryginal-i3086807120.html

Witaj
A pamiętasz może tego gościa co sprzedawał te wahacze??? Bo strona jest już w archiwum

z racji tego,że u mnie trzeszczy cały zawias mam zamiar od strzału wymienić wszystkie wahacze,drążki itd i tak sie zastanawiam:Lemforder czy Magneti Marelli? TRW odpada,moze MOOG który jest nawet droższy,ale czy lepszy?Troche kasy na to pójdzie i chciałbym zeby toto przynajmniej z 50tyś przejechało w ciszy

Czy nigdzie nie dostanie się elementów zawieszeni które są na pierwszy montaż? Czy kupując nawet w ASO to nie będą takie jak w samochodzie które opuszcza fabryke?

Teoretycznie te firmy robią na pierwszy montaż,ta kwestia wytrzymałości wg mojej teorii to jakość montażu:fabryka -maszynowo zgodnie z projektem i komputerem itd.,a pózniej już nawet w aso powiedzmy coś za słabo czy za mocno dokręcą,pod nie odpowiednim kątem.Może.

Sam wymieniałem kilka tyg temu górne wahacze na TRW. Płaciłem 340zł/szt. Mam nadzieje że wytrzymają trochę.
Porażka to zawieszenie. Górne wahacze miałem jeszcze z datą produkcji auta. Wytrzymały 200tyś. Więc zamiennik powinien bez problemu wytrzymać 80-100tyś.

Amortyzatory
Powrót