• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] jaki wahacz górny

bami159

Nowy
Auto
Giulia
witam muszę wymienic wahacz górny, w sklepie podają mi dwa numery katalogowe jeden to 51335397 a drugi 51787337 czym one się różnią mam alfe z przed lift. jest różnica w tych wahaczach z przed i po lifcie ?? czy to cos innego np. srednica swożnia?

witam muszę wymienic wahacz górny, w sklepie podają mi dwa numery katalogowe jeden to 51335397 a drugi 51787337 czym one się różnią mam alfe z przed lift. jest różnica w tych wahaczach z przed i po lifcie ?? czy to cos innego np. srednica swożnia?
Prawdopodobnie chodzi o różnice między wahaczem do wersji z ksenonami, a wahaczem do wersji bez ksenonów.
Pozdrawiam.
- Rafał

Prawdopodobnie chodzi o różnice między wahaczem do wersji z ksenonami, a wahaczem do wersji bez ksenonów.
Pozdrawiam.
- Rafał

ten pierwszy jest dużo tańszy i sygnowany jest od 2009 w zwyż jak by tak było to było by to na plus :) ale obawiam sie ze to różnica sworznia:/
dzieki.
pzdr. Michał

Różnica jest w stożku sworznia.

Tzn, że kupując wahacz górny trzeba uwzględnić rocznik samochodu, bo w przeciwnym razie nie będzie pasował, tak?
Pozdrawiam.
- Rafał
ja wymieniłem górny lewy na trw bo stukał (reszta wszystko ori) i po 20 tys zas to samo :/ szukam teraz ori bo te zamienniki o dupe raztrzasł wrrrrrrrrrr.
0d 2008 odchudzili alfe o 45 kilo min. kosztem zawiecha
pzdr.
Michał

Panowie mam problem z doborem wahacza górnego.
Rok temu warsztat założył mi TRW (nie wiem czy błędnie nie dobrali), teraz po 17kkm jest do wymiany.

Według pana ze sklepu polecanego tutaj na forum. Dla auta poliftowego (vin 93900007204701), pasują jedynie wahacze starego typu (eper 51817624) "nie przerabialne na TRW". Pan był na tyle uprzejmy, że zmierzył oba wahacze:
"wahacz MM czyli st typ, moim zdaniem pasujący
średnica po opuszczeniu gumki :) na dole 13mm, srednica pod gwintem 11,5 mm
TRW odpowiedznio 13,8 i 13 mm"

Co brać? Nie chcę się opierać na zdaniu warsztatu, bo podejrzewam że rok temu źle mi dobrali i przez to się szybko zużył (realna wogóle jest ta moja teoria?)

Ja nie dawno wymieniałem u siebie też górny na magneti marelli no i jeździ. Miał chyba zeszlifowany znaczek alfy o ile się nie mylę.

Jeszcze jedna rzecz mi się nasuwa, jeśli TRW ma większy stożek sworznia to chyba nie ma możliwość omyłkowego zamontowania większego TRW w miejsce mniejszego MM? Natomiast odwrotna sytuacja jest możliwa?

po liftowe mają mniejszy sworzeń, mi trw poleciał po 20 tys KM wiec uważam ze to nie wina montazu bo montowałem go w aso lecz słabej jakosci wahacza, ogólnie trw robi teraz straszny chłam a orginalne podrozały od tego roku do 700 stówek :/ co za absurdy nie zarabiają na sprzedaży aut to chcą zarobic na serwisie

To już nic nie wiem, pan z autosklep24 proponuje ten z mniejszym sworzniem (magneti marelli), natomiast twierdzi, że TRW ma większy sworzeń... Są dwa rodzaje TRW? Z różnymi sworzniami?

po liftowe mają mniejszy sworzeń, mi trw poleciał po 20 tys KM wiec uważam ze to nie wina montazu bo montowałem go w aso lecz słabej jakosci wahacza, ogólnie trw robi teraz straszny chłam a orginalne podrozały od tego roku do 700 stówek :/ co za absurdy nie zarabiają na sprzedaży aut to chcą zarobic na serwisie

Ja montuję do przedliftówek wahacze firmy A.B.S. - nowe, a do poliftówek - z racji "zajebistej" jakości dostępnych zamienników oraz bardzo "przystępnych" cen wahaczy nowych - najczęściej ludzie biorą dobre używki...

Ja mam przedlifgtową z 2007r. wiec wiekszy sworzeń, kupiłem TRW bo to firma która produkuje na pierwszy montaż lae okazało sie z poleciał po 20 tyś :/ a ty już zmieniałes ??czy to orginał ci poleciał?? ten magneti mareli powinien byc ok ma zeszlifowane znaki ricambri wiec mozliwe ze szły po lifcie na pierwszy montaz

Ja mam po lifcie i TRW poleciał po niecałych 17kkm. Tylko warsztat twierdzi, że wsadził TRW, a z mojego śledztwa wynika że TRW jest tylko do przedliftowych...

To już nic nie wiem, pan z autosklep24 proponuje ten z mniejszym sworzniem (magneti marelli), natomiast twierdzi, że TRW ma większy sworzeń... Są dwa rodzaje TRW? Z różnymi sworzniami?

Może ktos potwierdzić tą moją teorię?

Dzisiaj byłem na trzepaku sprawdzić zawieszenie bo mi lekko stuka przy szybkim skręcaniu. Powiedziano mi, że sworzeń ma lekki luz. Przeczytałem wątek i nadal nie wiem jak rozpoznać oryginalny wahacz (lepszej jakości) od zwykłego. Zwykle ceny wahają się w granicach 260zł ale są też za ponad 400zł np.: TU

Zastanawiam się nad wymiana bo stukanie nie jest uciążliwe i pojawia się tylko przy szybkim ruchu kierownicą. Chociaż może lepiej wcześniej niż później wymieniać??

Ja montuję do przedliftówek wahacze firmy A.B.S. - nowe, a do poliftówek - z racji "zajebistej" jakości dostępnych zamienników oraz bardzo "przystępnych" cen wahaczy nowych - najczęściej ludzie biorą dobre używki...

Tomek czy faktycznie A.B.S są dobre??

widze ze masz z 2006 więc napewno masz z większą srednicą swożnia or 517873337. Nie polecam zameinników bo trwałosc znikoma. udało mi się wychaczyc ori za 250 zł
podesle ci linka do sprzedawcy moze bedzie miał jeszcze cos w tej cenie. Te które ogładasz są własciwe
przerabiam ten temat aktualnie wiec w razie pytan zapraszam na priv
pzdr.
Michał
http://moto.allegro.pl/wahacz-przedni-lewy-gorny-alfa-romeo-159-oryginal-i3086807120.html

Ostatnia edycja:
Tomek czy faktycznie A.B.S są dobre??

Jeśli szukasz najtańszego możliwego rozwiązania - to tak, są ok. Lepsze są (i oczywiście droższe) - Lemfordery. TRW strasznie zjechało z jakością, co do Magneti Marelli - nie mam większych doświadczeń, FAST buja się z technologią produkcji - a właściwie prawidłowym smarowaniem tulei, oryginały są drogie jak jasna cholera.

Amortyzatory
Powrót