• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki wahacz dolny?

no więc kopiłem te tuleje febi przyszły i na suwmiarce wychodzi , że mają średnice jakąś pół milimetra większą niż fast, mechanik który wymieniał uważa, że nie ma sensu wymieniać bo te gniazdo w wahaczu mogło już się wyrobić...

i pytanie do ekspertów
tuleja "cukierek" może odpowiadać za następujące objawy?:
- szarpanie kierownicą na dziurach
- "gumowatość" układu kierowniczego
- piszczenie opon za zakręcie jakby traciły zbieżność

Ostatnia edycja:
temat wahaczy przerabiałem przez ostatnie miesiące bardzo intensywnie ;)

w tamtym roku reklamowałem TRW - reklamacja uwzględniona następny kupował warsztat i jest OK.

w tym roku prawa strona, będąc w sklepie rozmawiałem ze sprzedawcą który potwierdził ,że TRW się troche zepsuło , że mają troche reklamacji, polecił Mi RTS , na to nie było reklamacji, zaraz po wymianie jeździe próbnej już było słychać stukanie - reklamacja
kolejny jeszcze raz dałem szanse tej firmie RTS ( skoro nie było reklamacji to może pech) wahacz przez tydzień może dwa nie wydawał odgłosów - reklamacja
w sklepie polecili mi Veme (na TRW są reklamacje) Vema to samo tydzień , może dwa wytrzymała i zaczeło się stukanie, skrzypienie.
kolejny zakupił już warsztat - TRW po tygodniu jest ok ;)

Pozorne oszczedności, kupie sam , taniej w sklepie, zaoszczędze te 50-100zł w porównaniu do ceny którą zaproponował warsztat, efekt te które kupowałem były już 3x wymienianie w tym roku, w krótkim odstępie czasu, za każdą wymiane trzeba było zapłacić w efekcie wyszło soporo drożej .

Ostatnia edycja:
Kupiłbys ori i miałbyś spokój....a to całe latanie, reklamacje, kasa, wymiana to na dwa ori by straczylo:-P

Ja raczej też będę kupować ori w dobrej cenie. Ale na pewno nie w ASO gdzie chcieli za dolny 1850.... masakra:mad:
Że jak? Prawie 2 kPln za kawalek amelinium/stali/gumy? Ja pierdykam, co się dzieje.
W ubiegłym roku zmieniałem u siebie i zapłaciłem za TRW (od oryginału różnił się zdartymi i zamalowanymi zielonym lakierem numerami i znaczkiem Ricambi) coś koło 600 pln.
Przegięcie na całego.

Że jak? Prawie 2 kPln za kawalek amelinium/stali/gumy? Ja pierdykam, co się dzieje.
W ubiegłym roku zmieniałem u siebie i zapłaciłem za TRW (od oryginału różnił się zdartymi i zamalowanymi zielonym lakierem numerami i znaczkiem Ricambi) coś koło 600 pln.
Przegięcie na całego.
Dokładnie. W innym ASO udało ni się uzyskać cenę 1500. Według mnie to stanowczo za dużo.

Dodano po 3 minutes:

Na razie jeżdżę na starym wahaczu bo guma na tylnej tulei jest lekko popękana ale na razie nic się złego nie dzieje ale trzeba się przygotować na wymianę.

Ostatnia edycja:
W tym roku na fiat-alfa-lancia za oryginalny dolny zapłaciłem chyba 950PLN. Pzdr.

W tym roku na fiat-alfa-lancia za oryginalny dolny zapłaciłem chyba 950PLN. Pzdr.
Widziałem był taki okres,że mieli tanio lewy po 1100 a prawy po 1500 teraz widzę, że oba za 1250. Cena jeszcze powiedzmy do zaakceptowania. Ludzie piszczcie o swoich doświadczeniach z zamiennikami to może znajdziemy alternatywę dla ori.

Ja od stycznia jeżdżę na TRW za 800 zł (z hurtowni) i nie mogę narzekać. Nawet miesiąc temu byłem na stacji diagnostycznej i wszystko OK. Zrobione ponad 10 000 km. Wymieniony razem z górnym.

Wszystkie elementy zawieszenia kupuję TRW.

ja przejechalem juz 30 tys na Fascie za 490 zl.Narazie problemow nie bylo.Na ostatnim przegladzie diagnosta powiedzial mi, ze tylna tuleja jest troche popekana.Pozatym nic wiecej.Zobacze we wrzesniu na przegladzie

Mało wytrzymał.
Bierz TRW i będziesz zadowolony :) Tylko z pewnego źródła. Przez serwis albo hurtownię.

Kupować oryginał czy TRW? Jak myślicie? Bo chyba zaczyna mi popukiwać dolny lewy po przebiegu 105 tys km.
Widziałeś ceny oryginałów? Nawet przy przyjęciu manewrow marketingowych, pozycjonowania cen itd. to już przesada z tym sztucznym wywindowaniem 'wartosci' za rzecz jakby nie było eksploatacyjną w aucie.
Grubo ponad 1 kpln za wahacz to już niezłe przegięcie - szukaj rozsądnego zamiennika.

Widziałem, są masakryczne, nie wiem w sumie co robić, sworzeń powoli klęka więc pora zmienić, na dodatek przy okazji zmieniam sprężyny i amorki :/

Ale jak czytam o tych reklamacjach TRW itd to chyba dorzucę kilka stówek i kupie tego z fiat-autoparts za 1100 :/

Są dwa rodzaje TRW, jedne 'TRW' z allegro, a drugie, trochę droższe z hurtowni, jedne mają 'wymalowany' znak TRW, a drugie-droższe wytłoczony, pojawiły się chińskie podróbki TRW które widocznie odbiegają jakością od oryginałów.

tuleje febi również zaczęły pukać... wychodzi że tuleje przeznaczone do ori wahacza nie pasują do wahacza vema, kurna tyle kasy na te tuleje i robocizne wydałem, że jeszcze trochę i miałbym nówki trw

Amortyzatory
Powrót