• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki wahacz dolny?

Tylna czy przednia? Jestem kilka miesięcy po wymianie tylnej TRW i jest spoko. Nawet niedawno zaglądałem pod auto, wciąż wygląda jak nówka ;)
Jesteś pewien, że to tuleja a nie sworzeń?
Mi chodzi o przednia. Mechanik sprawdzał i mówił że całą gume w niej rozerwało. Ciekawe jaki jest koszt i ile wychodzi taniej niż wymiana całego wahacza.

Tylna czy przednia? Jestem kilka miesięcy po wymianie tylnej TRW i jest spoko. Nawet niedawno zaglądałem pod auto, wciąż wygląda jak nówka ;)
Jesteś pewien, że to tuleja a nie sworzeń?
Mi chodzi o przednia. Mechanik sprawdzał i mówił że całą gume w niej rozerwało. Ciekawe jaki jest koszt i ile wychodzi taniej niż wymiana całego wahacza.

Dwa lata temu kupiłem wahacze vema wbrew obiegowej opini. Sztuka 799 zł. Zrobiłem juz na nich około 30 tyś po mieście. Zero problemów.

Ale Vema za 799 to nie jest wcale tanio. W podobnej kasie można mieć LM.

Zwróć uwagę, że to cena sprzed dwóch lat :) Teraz jest zdecydowanie taniej :)

Hi,

Dopadło i mnie - na przeglądzie okazało się, że mam zerwane duże tylne tuleje w obu dolnych wahaczach.
Nie wiadomo jak sworznie - dowiem się po wykręceniu całego elementu. Różnica w wymianie samych tulei w stosunku do całych wahaczy jest znaczna i skłaniam się ku temu, aby wymienić same tuleje, jeśli sworznie będą OK.

Jak sytuacja przedstawia się na froncie zamienników? Czy na chwilę obecną warto kupować TRW lub Lemfordera, czy jest taka sama kaszana jak z wahaczami górnymi? Czy ktoś zakładał oryginały i warte są wydania na nie 2 x tyle co na zamienniki?

ja mam FASTA od 25 tys.km i jest OK wiec po co przeplacac??Jedynie co to gorne wahacze sa lipa i to nie ma roznicy czy kupisz Fast,TRW,Lemfordera,Vema itp.Jedyne gorne ktore sa najtrwalsze to Oryginały chyba ok.700 zl/szt.

Jak to mówią: biednego nie stać na tanie rzeczy ;) i mam pewne obawy w montażu tanich zamienników. U Ciebie jest ok, ale co jeśli np. 2/5 wahaczy tego producenta jest dobrych, a reszta wraca na reklamację? Znając moje szczeście, trafię na te niedobre ;)
We wcześniejszych postach przewijają się informacje, że ktoś założył nowy wahacz i skrzypiało.

Co do górnych - tiaaa, jestem właśnie w trakcie reklamacji Lemfordera :rolleyes:

a geometrie trzeba robić? czy gumy wahacza mogą powodować noszenie po koleinach ?

Trzeba sprawdzić geometrię.
Przednia jak dobrze pamiętam jest tańsza, TRW poniżej 100 zł.

@magil: jakiej firmy u siebie zakładałeś tuleje i jak prezentowało się to kosztowo z wymianą?

Wymiana 2 godz i dwa piwka :) Za tylną dolną TRW płaciłem chyba 160 zł.

Ja 2 miesiace temu wymienialem dolne tylne tuleje obu przednich wahaczy, razem z geometria (p+t) koszt 720zl, wzialem tuleje TRW. Po zakupie auta zmienilem od razu lewy wahacz na TRW, wytrzymal okolo 50tys i padla wspomniana tuleja.

Gdzie kupowaliście tuleje? Podrzuczcie jakiegoś linka:-)

A czy ta tylna tulejka jest z jakims płaszczem olejowym,ostatnio mialem z niej wyciek i chce to potwierdzic:)

Tuleja z płaszczem olejowym? A nie miałeś przypadkiem wycieku z maglownicy? Bo tam często kumuluje się olej właśnie z wspomagania.

Mi zaczął z niej smar się wydostawać i tak jezdziłem z rok aż zaczęła pracować na sucho i poszła:-) Mam zamiar wymienić przy okazji obie na lewym dolnym wahaczu. Chce kupić z MOOGa. Duża za 160zł a ta mała za 60zł. Montował ktoś z MOOGa?

Tuleja z płaszczem olejowym? A nie miałeś przypadkiem wycieku z maglownicy? Bo tam często kumuluje się olej właśnie z wspomagania.
Tez tak podejrzewalem,kupilem nawet maglownice ale moja okazala sie sucha ,zero wycieku z magla,płynu nie ubywa,z tylejki juz nie kapie,pewnie sie wykapalo a słyszalem i czytalem ,ze wlasnie tulejka ma w sobie olej i stad chce to potwierdzic.

Ja mam tą dużą mooga. Ale przejechałem dopiero na niej ze 2 tyś. Na razie ok.

Amortyzatory
Powrót