[159] Jaki silnik wybrać

sleyer3

Nowy
Auto
alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.
Z racji że nikt nie zagląda, nie pomaga w temacie "pomoc przy zakupie" zakładam nowy temat i liczę na wsparcie.
Jaki silnik wybrać zastanawiam się nad 1.7tbi lub 2.4jtdm pytanie jakie sa w nich typowe usterki, czy w benzynie jest łańcuch i czy rzeczywiście są z nim problemy?? Obecnie mam 7-kę 1.9 itd i zastanawiam się czy jest sens pakować się w diesla bo robię tylko 800km miesięcznie krótkie odcinki.
Czy skrzynia sprawia problemy, czy to ta sama co w mojej 6-cio biegowej 7-ce?? Typowe usterki??

Ja bym zmienił wybór na między tbi a 2.0 JTDm.

Pozdrawiam.
Rafał

Jeżeli robisz tylko krótkie odcinki to diesla bym odpuścił. Zaraz będą problemy z DPF, spalanie większe bo wiecznie nie dogrzany. Ja mam 1.9 jtdm i służy mi praktycznie tylko na trasy, na odcinku typu 3-4 km to zimą nawet wskazówka nie drgnie od temperatury. Ponieważ 159 to ciężka bestia to nawet głupi 1.9 jtdm na zimnyn po mieście weźmie 9-10 litrów.
Nie wiem czy na twoim miejscu nie pokusił bym się na zadbanego 2.2 jts, brak turbo więc na miasto/krótkie odcinki jak znalazł. Poczytaj na forum o tym silniku, każdy kto ma to chwali.

10k km rocznie i zastanawiasz się nad 2.4? Nie wiem dlaczego w Polsce jest moda na kupowanie dizla do kręcenia się wokół komina, a później zdziwienie, ze turbo pada, wtryski padają czy pęka głowica. Do takich przebiegów zapomnij o 2.4 i kup 1,75. Z resztą tematów jaki silnik wybrać były tu już dziesiątki.

2.4 JTDM

Zużycie paliwa:

Krótkie odcinki 3-4 km --> w zimie 11-12,5 l/100km latem 10-11,5 l/100km
Nagrzany silnik w mieście --> 9-10 l/100km
Trasa zgodnie z przepisami 6 l/100km
Trasa sprawnie 6,5 l/100km
Drogi szybkiego ruchu / autostrady 7 l/100km (c.a. 140 km/h)

Tak z moich doświadczeń.

Teoretycznie w 2.4 JTDm mogą pękać głowice, ale to najpewniej skutek jazdy z nieszczelnym kolektorem dolotowym (wysokie EGT).
Chyba u nikogo po modyfikacji kolektora nie zdarzył się taki przypadek.

W 2.0 JTDm czasem pękają tłoki (szczególnie tych po remapie) więc jeśli koledze zależy na mocy to dobrze się zastanawia między 2.4 JTDm a 1,75 TBi.

Jeśli Twoje 800-1000 km na miesiąc to trasy, albo przynajmniej odcinki 10 km to warto wziąć 2.4 JTDm. Inaczej lepiej TBi - na wypalanie DPF w 2.4 JTDm też trochę paliwa potrzeba, na zimno i na krótkich odcinkach nie jest królem ekonomicznej jazdy. 1.75 TBi zapewni też mimo wszystko lepsze wrażenia akustyczne. (mimo że JTDM to R5 i pracuje bardzo równo, to jednak Diesel i nie ma się co spodziewać kultury pracy rodem z silnika benzynowego)

Skrzynia

W 2.4 JTDm jest skrzynia F40. Dużo lepsza konstrukcja niż M32 łączona z 1.9 JTDm.

Ostatnia edycja:
Z ciekawości - ile naliczono pęknięć tłoków w 2.0 JTDm?

Pewnie mniej więcej tyle ile pękniętych głowic w 2.4. Policzyć można na palcach rak ale, że takie tematy zawsze robią dużo szumu to już się zakodowało jako typowa usterka :lol:

6 litrów w ponad półtorej tonowej krowie z silnikiem 2.4? Mi w Brerze nie udało się zejść przy normalnej jeździe poniżej 7 ale pewnie ja źle trzymam :lol:

Znam przypadek Bociana i TI z Rzeszowa, jakieś inne?

Z racji że nikt nie zagląda, nie pomaga w temacie "pomoc przy zakupie" zakładam nowy temat i liczę na wsparcie.
Jaki silnik wybrać zastanawiam się nad 1.7tbi lub 2.4jtdm pytanie jakie sa w nich typowe usterki, czy w benzynie jest łańcuch i czy rzeczywiście są z nim problemy?? Obecnie mam 7-kę 1.9 itd i zastanawiam się czy jest sens pakować się w diesla bo robię tylko 800km miesięcznie krótkie odcinki.
Czy skrzynia sprawia problemy, czy to ta sama co w mojej 6-cio biegowej 7-ce?? Typowe usterki??
W TBi jest pasek. Rzeczywiście, nie ma z nim żadnych problemów. W TBi jest m32. Podobno problematyczna. U mnie nie. Też szukałem 2,4, a kupiłem TBi i nie żałuję ani trochę.

taa tych pękających tłoków w 2.0 Jtdm to chyba z 4 przypadki, całe mnóstwo normalnie. Ja zrobiłem już 35 tyś po mapie i nic się nie dzieje
w tych silnikach są też skrzynie F40, ale również i C635

U mnie również dochodzi 30k po sofcie. Witek z R-Performance bardzo chwali 2.0 JTDma.

Dzięki za zainteresowanie, obecnie mam 7-ke 1.9 jtdm i fakt zimą na krótkich odcinkach ciężko zagrzać, robię do pracy ok 10 km. Nie widzi mi się ten silnik w 9-ce mimo że ma 150 KM to przy jej masie osiągi mogą drastycznie spaść. To jeszcze pytanie na koniec, jak z olejem w benzynie, nie ma problemu jak w ts-ach że łyka pół na pół? ?

Zdecydowanie 1.75 . Miałem 1.9 8v a teraz Tbi. Różnica kolosalna. Na plus dla benzyny. Ceny części takie same jak do 1.9 . Rozrząd w ASO na oryginalnyc czesciach plus 2 lata gwarancji 1500zł. I jak narazie pomijajac oleje i filtry nie było innych wydatków od roku użytkowania. Pali od 6 do 25 litrów. Mi średnio według dystrybutora 9.2 l Temperaturę w te najwieksze mrozy łapie po paru km. Przód auta prowadzi się w porównaniu do ciężkiego diesla. Oleju od wymiany do wymiany nie bierze ani grama. W TBI skrzynia musi znosić mniejszy moment niż w dieslu więc jest bardziej trwała, w dodatku jest dużo bardziej dopasowana i w zestawieniu zachowuje sie dużo lepiej. Minusy ? Spójrz na rynek :) w cenie TBi można miec dwa JTDM. Lub wychuchać diesla na perfekt i jeszcze zostanie.

JTS ma jeszcze mniejszy moment i co. M32, życia nie oszukasz.

Ogólnie w necie jest mało 1.7 tbi na sprzedaż diesli jest o wiele więcej więc jest w czym wybierać. Ale mimo że jestem miłośnikiem silników wysokoprężnych teraz ciągnie mnie do benzyny ze względu na choćby komfort jakim jest cisza w kabinie.

2.4 ma nieporównywanie lepszą kulturę pracy od turboklekota 1.9. Serio.

Ja nie szukalem a kupilem Tbi .Bardzo pozytywnie jestem zaskoczony tym silnikiem .Auto nie sprawia wrazenia ciezkiego ,silnik ciagnie od samego dolu do gory.Bardzo sprawnie sie jezdzi po miescie i spalanie na normalnym poziomie.Minusem slabe brzmienie silnika, ale to zawsze mozna poprawic.Przyspieszenie jak na taki maly silnik rewelacja.

Pękające głowice w 2.4 od krótkich dystansów. Dobry żart :) Normalne jak ktoś wsiada i od razu pałuje po odpaleniu to może tak. Ja swoją 5 razy w tygodniu 4 razy dziennie robię dystans 1,2km do pracy. Już 6 lat użytkuje tak swoją Brere i żadnych problemów z motorem nie ma a już grubo ponad 300tyś km jest. Turbina i wtryski fabryka jedyne co padło nie dawno to dwumas.

Też stałem przed dylematem TBi czy JTDm, mimo że nie jestem fanem diesli wybrałem 2.0 JTDm 170KM. Miałem kiedyś Fiata Stilo 1.9 JTD 115KM i mam zaufanie do diesli z rodziny JTD. Gdy bym nie liczył się ze spalaniem to brałbym TBi, szkoda że nie było w wersji Q4 :/

Amortyzatory
Powrót