[159] Jaki płyn do wspomagania?

Po wymianie płynu zauważyliście jakąś różnice w pracy wspomagania? Może ktoś napisać?

Po wymianie płynu zauważyliście jakąś różnice w pracy wspomagania? Może ktoś napisać?
Za każdym razem gdy spuszczałem przepracowany płyn. Tylko ważne, żeby przepłukać układ a nie wymieszać stary płyn z nowym, bo w ten sposób można sprawę pogorszyć.

Za każdym razem gdy spuszczałem przepracowany płyn. Tylko ważne, żeby przepłukać układ a nie wymieszać stary płyn z nowym, bo w ten sposób można sprawę pogorszyć.

Tak. Ok. Ale jaka jest różnica? Kierownica chodzi lżej? Czy będzie chodzić tak jak w moim STILO z elektrycznym wspomaganiem z włączoną opcją CITY?
Bo w Alfie nawet kiedy dźwignę oba przednie koła do góry to tak nie chodzi.

Nie bedzie tak chodzić jak elektryczne i cale szczęście bo to by była porażka.

Dokładnie.
Może chodzić trochę lżej. Np. w JTS myślałem już, że będę musiał wymienić pompę, a wystarczyło porządnie przepłukać układ i w tej chwili pompy nawet po zimnym rozruchu nie słyszę.

Jeżeli jeszcze jestem w stanie komuś pomóc to napiszę to co wiem.
Najlepiej będzie gdy do układu wlejemy olej typu atf iii dexron, jest on odpowiednikiem zalecanego przez 159 oleju Tutela GI/E. Jego kolor to czerwony. Osobiście szukałbym zamiennika, ważne oby było to ATF III(1l tutela kosztuje ok.50zł, z elfa można kupić to samo za 25zł). Oleju zielonego bym unikał w sytuacji gdy nasza maglownica jest już lekko przepracowana. Ostatnio zepsuła mi się maglownica, oddałem ją do regeneracji, a tam została ona uzupełniona olejem chyba orlenowskim dexron II. II będzie gęstszy niż III, może to i dobrze, będzie to napewno objawiać się cięższym kręceniem kierownicą na zimnym. Jeżeli ludzie od regeneracji leją taki olej i zwrotów nie ma to znaczy, że chyba musi być sprawdzony, wydaje mi się że oba atfy są względne.

A dlaczego? Ja się przyzwyczaiłem... Po za tym, po przekroczeniu 40km/h elektryczna juz chodzi ciężej. Ale przy manewrach na parkingu, to rewelacja a nie porażka. :) A to moje porównanie do elektrycznej to był żart :edziahaha:
Pytałem czy po wlaniu zielonego chodzi choć troszkę lżej.

Elektryczna to naprawdę świetna sprawa. Najgorsze jest jednak to, że jak człowiek wsiada po alfie np. do stilona (nie odwrotnie :P) to wydaje mu się, że to samochód dla kobiety i to bez włączonego trybu City :D Jednak tak jak kolega wcześniej wspomniał tylko przy kręceniu kierownicą na małych prędkościach. Później działa z takim samym oporem jak i ta w AR.

Ale tu nie chodzi tylko o siłę jaką musimy przyłożyć, żeby kręcić kierownicą. Chodzi też o to jak kierownica przekazuje nam informacje co dzieje się z przednimi kołami. Przy wspomaganiu elektrycznym mamy o wiele mniej tego czucia. Jedni tego nie potrzebują i im drżenie kierownicy przeszkadza, a inni, czyli np. ja tego potrzebuję. W 156 był świetny układ kierowniczy, tam od razu było czuć, że przednia oś zaczyna tracić przyczepność.
W Giulietcie jest wspomaganie elektryczne, czy hydrauliczne? Bo tam kierownica nie komunikuje się z nami za mocno, a tryb Dynamic miałem wrażenie, że powoduje tylko większy opór, ale nic poza tym.

Witam chcialem odgrzac temat.
Mam pytanie odnosnie plynu Venol ATF II.Czy ktos stosowal u siebie ten plyn i czy to nie zaszkodzi maglownicy i pompie.Zostalo mi z ciezarowki 3 litry i chcialem wymienic w Alfie tylko nie wiem czy nie bedzie zbyt gesty czy poprostu kupic cos lepszego.Z gory dzieki za odpowiedz

Do 159 musi być olej klasy dexron III.

Moja lata na Mobilu ATF320. Od 2 lat, gdy zmieniłem zbiorniczek bez problemów. Tfu! Tfu! Abym nie zapeszył. ;)

Ile mniej wiecej wchodzi w nasze Alfy tego plynu mam czerwony i pytanie czy musze przeplukac uklad czy poprostu spuscic stary i zalac nowy.

Zawsze lepiej porządnie przepłukać układ. W tym celu musisz kupić dwa, a najlepiej trzy litry. Wspomniany Mobil jest bardzo dobry i do tego w dobrych pieniądzach.

Możliwe to że w sklepie sprawdził w katalogu do Alfy 159 dał mi zielony płyn febi?

Zawsze lepiej porządnie przepłukać układ. W tym celu musisz kupić dwa, a najlepiej trzy litry. Wspomniany Mobil jest bardzo dobry i do tego w dobrych pieniądzach.

Koniecznie przepłukać i Mobil (jest czerwony) o którym pisałem kilka postów wyżej - wcześniej.
Od ponad 3 lat i wymianie zbiorniczka na nowy, zapomniałem co to problem ze wspomaganiem. Nic nie piszczy, nic nie pieni się, płyn czyściutki, żaden szlam, czy maź.
Wszystko działa i oby tak dalej. A robię ok. 40-50 tys. km/rok.

Ostatnia edycja:
Po katalogu Inter Data oryginalny płyn to FIAT 9.55550-AG2 a zamiennik Dexron III

Po katalogu Inter Data oryginalny płyn to FIAT 9.55550-AG2 a zamiennik Dexron III

Oryginalny to Tutela Dextron III jeżeli chodzi o czerwony wiec nie piszcie bzdur. Może to to jest jakis numer Fiata. Jest to najpewno Dextron III i każdy płyn Dextron III jest zgodny

- - - Updated - - -

Oryginalny to Tutela Dextron III jeżeli chodzi o czerwony wiec nie piszcie bzdur. Może to to jest jakis numer Fiata. Jest to najpewno Dextron III i każdy płyn Dextron III jest zgodny

Amortyzatory
Powrót