• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki płyn do wspomagania?

Po katalogu Inter Data oryginalny płyn to FIAT 9.55550-AG2 a zamiennik Dexron III

Patrz a w takim magicznym dokumencie zwanym instrukcja obsługi napisali że ma być FIAT 9.55550-AG3

Oryginalny to Tutela Dextron III jeżeli chodzi o czerwony wiec nie piszcie bzdur. Może to to jest jakis numer Fiata. Jest to najpewno Dextron III i każdy płyn Dextron III jest zgodny

Nie to żebym się czepiał ale w instrukcji jest podana Tutela GI/R, nie widziałem Dextrona III który by spełniał którąś z tych norm:

FIAT 9.55550-AG3
IVECO 18-1807
MAN M 3289
MB 345.0
ZF TE-ML 02K

Naprawdę nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy zamiast najpierw zajrzeć do instrukcji od razu ładują się na forum i pytają jaki olej do tego czy tamtego.
Przecież to najprostsza i co ważne w 99% przypadków najbezpieczniejsza metoda to stosować się do instrukcji jeśli chodzi o dobór płynów.
A jak chcemy zastosować inny to patrzymy jakie normy i parametry ma "oryginał" i kupujemy zamiennik który ma te same normy i parametry.

Ostatnia edycja:
W zależności od roku produkcji były dwa rodzaje płynu w instrukcji.
wcześniej:
FIAT 9.55550-AG2, czyli Tutela GI/E (odpowiednik to dextron 3)
potem:
FIAT 9.55550-AG3, czyli Tutela GI/R.

W zależności od roku produkcji były dwa rodzaje płynu w instrukcji.
wcześniej:
FIAT 9.55550-AG2, czyli Tutela GI/E (odpowiednik to dextron 3)

Faktycznie, zajrzałem do papierowej instrukcji (mam 1 edycje z 2007) i tam jest GI/E, GI/R jest w edycji PL 2/2011, 1 edycji 6/2010 EN reszty nie chciało mi się szukać.
Ciekawe co zmienili w układzie wspomagania, że wymagało to zmiany oleju.
Jeśli jednak elementy pozostały bez zmian to znaczyłoby, że producent uznał nieprawidłowy olej winnym zgłoszonych awarii układu wspomagania.

Zmienili prawdopodobnie sam olej, dlatego na czerwonym poliftowe wspomaganie pracuje lepiej :)

Patrz a w takim magicznym dokumencie zwanym instrukcja obsługi napisali że ma być FIAT 9.55550-AG3

Nie to żebym się czepiał ale w instrukcji jest podana Tutela GI/R, nie widziałem Dextrona III który by spełniał którąś z tych norm:

FIAT 9.55550-AG3
IVECO 18-1807
MAN M 3289
MB 345.0
ZF TE-ML 02K

Naprawdę nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy zamiast najpierw zajrzeć do instrukcji od razu ładują się na forum i pytają jaki olej do tego czy tamtego.
Przecież to najprostsza i co ważne w 99% przypadków najbezpieczniejsza metoda to stosować się do instrukcji jeśli chodzi o dobór płynów.
A jak chcemy zastosować inny to patrzymy jakie normy i parametry ma "oryginał" i kupujemy zamiennik który ma te same normy i parametry.

To sobie przeczytaj co pisze na Tuteli z tyłu ok, a później pisz

- - - Updated - - -

Zrobię Ci zdjęcie jutro albo po jutrzejszym bo mam tą tutele

Ostatnia edycja:
Już się pogubiłem
Czyli Tutela GI/R ma kolor różowy , a Tutela GI/E ma kolor zielony ???

Zmienili prawdopodobnie sam olej, dlatego na czerwonym poliftowe wspomaganie pracuje lepiej :)

Z tego co patrzyłem po eperze to zmieniali pompy wspomagania w zależności od rocznika.

Dodam jeszcze, że na naklejce pod maską widziałem też zalecenie
GI/A - czerwony

;)

Powiem tak - przeczytałem cały wątek i... wiem mniej niż wiedziałem. Na początku niby że trzeba lać III, potem II, potem czytam, że czerwony jednak be i ładujemy zielony, dwie strony teoria całkowicie odwrotna, na zielonym padają maglownice, na czerwonym padały pompy, potem czytamy że były dwa płyny w zależności od rocznika, inny zaś mówi że mimo zmiany serwisowej trzeba lać czerwony zamiast zielonego... Myślę popatrzę, co doradzą firmy. Wchodzę na Liqui Molly - mówi AG3, wchodzę na Motula - AG2, zgłupieć można. Nie wiem co było lane do tej pory, odciągnąłem strzykawką trochę żeby sprawdzić to mam żur o bliżej niezidentyfikowanym kolorze, więc aż prosi się o wymianę. W instrukcji nie sprawdzę, bo poprzedni właściciel zgubił, a w internetach znowu są dwie wersje, wariactwo...
Jakby ktoś miał jednak jedną spójną wersję - rocznik 2010, poliftowy 2.0jtdm. Skończy się najpewniej tak, że pojadę do ASO i wleją mi, wychodzi na to że zielony AG2?

Nie doradzę ale powiem jak u mnie było. Silnik 2.0 rocznik 2010 kolor przed wymianą żółto-zielony. Wlany fuchs koloru zielonego zgodny z oryginałem. Po pół roku wszystko chodzi bardzo dobrze, kierownica podczas manewrów na parkingu chodzi trochę lżej jak przed wymianą. Mnie tutaj bardzo namawiano na zmianę na czerwony, tylko skoro tyle lat był zielony i nic się nie działo z układem, to po co miałem zmieniać. 20191025_161646_HDR.jpg

Jakby ktoś miał jednak jedną spójną wersję - rocznik 2010, poliftowy 2.0jtdm. Skończy się najpewniej tak, że pojadę do ASO i wleją mi, wychodzi na to że zielony AG2?

Fabrycznie miałeś zielony.
Ja też miałem zielony. I zmieniłem na zielony.

Na jaki Ty zmienisz, to już Twoja decyzja. Nikt Ci nie zagwarantuje, że będzie lepiej na takim czy takim.
Problemów na zielonym nie miałem, więc i taki zapodałem. Skręca, jeździ. Jeszcze ;)

Nie chodzi mi o gwarancję, po prostu nie wiem jaki wlać, bo wolałbym zostawić taki jaki jest. Chciałem uniknąć wizyty w serwisie z pierdołą, którą przecież można zrobić samemu, tylko nie wiem jaki był lany do teraz, bo jak napisałem w strzykawce jest żurfix i ciężko z tego uwidzieć czy było to wcześniej zielone czy czerwone, a tutaj jak i w internetach sprzeczne info :D Skoro fabryka lała zieleń to już rozjaśnia jakoś sprawę, dzięki ;)
Jeszcze gwoli ścisłości - zielony, czyli podsumowując wszystkie 5 stron wcześniej to norma AG2/ATF II, IG/R rozumiem?

Ostatnia edycja:
Może ktoś podpowie, jaki płyn do wspomagania mam nalać? ATF II czy ATF III? Nie mam pojęcia co tam było, i co trzeba nalać, a w układzie zostało tylko tyle, co w przekładni jakieś resztki, które i tak chyba już przedmuchało i jest pusto. ATF2 jest gęstszy, a 3 rzadszy. Nie chciałbym mieć jakiś przebojów później:p

Nie śledziłem tego wątku i nie wiem co jest polecane ani jaka jest teoria ale mogę powiedzieć co sprawdziło się w 159 1.8 mojego syna. Ciągle coś tam się działo w układzie wspomagania. a to bulgotało a to chwilowe zaniki wspomagania w skrajnym skręcie i in. Zalany został tani Fanfaro ATF III (trzy-syntetyk robiony na Litwie) i problemy minęły. Auto jeżdziło na nim 2 lata zanim zostało sprzedane i żadnych problemów.

Tu akurat wypada spytać jaki rocznik, bo to co opisujesz to był dość powszechny problem spowodowany wadliwym zbiorniczkiem płynu, usunięto to w poliftowych modelach.

Tu akurat wypada spytać jaki rocznik, bo to co opisujesz to był dość powszechny problem spowodowany wadliwym zbiorniczkiem płynu, usunięto to w poliftowych modelach.

Wadliwy zbiorniczek był tylko w 1.9 JTDm.

Amortyzatory
Powrót