• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

• Autor wątku Autor wątku pitt24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kolego tyle stron jest wałkowane o olejach a Ty dalej pytasz czy można wlać 10w40. Takie totalne min. informacji które powinieneś już wyczytać to że powinien to być 5w40 a że masz DPF to powinien on być C2/C3

Zadał pytanie by być w zgodzie ze swoim nickiem ;)
Mogles to sobie darowac.

A co do oleju no cóż kusi...cenowo. Teraz mam na oku motula xclean 5w40, ktory tym razem spelnia normy dpf'u i ma odpowiednia lepkość.
Jeszcze raz sory za bałagan. Moja nie uwaga. Kolejny raz uswiadomilem sobie, ze to nie poczciwe 1.9 TDI :)

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Mogles to sobie darowac.

A co do oleju no cóż kusi...cenowo. Teraz mam na oku motula xclean 5w40, ktory tym razem spelnia normy dpf'u i ma odpowiednia lepkość.
Jeszcze raz sory za bałagan. Moja nie uwaga. Kolejny raz uswiadomilem sobie, ze to nie poczciwe 1.9 TDI :)

Pozdrawiam.

Nie gniewaj się ;)

Rozumiem, że to Motul 8100 X-Clean 5W40 C3 więc zostaw go, to dobry markowy olej. Zadaj sobie pytanie po co chcesz zmieniać (wymień konkretne negatywy tego oleju i jak wpływają one na twój silnik), czego oczekujesz po nowym oleju, jakie konkretnie da ci pozytywy i konkrety a nie czysto teoretyczne wywody. Bez żadnych testów, pomiarów rzeczywistych (choćby hamownia) niczego się nie dowiesz, zaspokoisz tylko swoje ego, że też masz ten super olej i teraz ci lepiej odpala, szybciej jedzie, dodaje mocy, jest och i ach . Więc ? Jeśli czegoś nie mierzysz..., to możemy sobie gdybać...
Twoja kasa, twój samochód, twój wybór.

Pozdro ![TABLE="width: 288"]
[TR]
[TD="class: xl63, width: 288"] [/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Olej filtry

OLEJ CASTROL EDGE 5W40 do DPF jeśli masz filtry tylko UFI lub MANN przypominam o wymianie rozrządu na czas bo pompa wody wytrzymuje do 100tys max

- - - Updated - - -

Dodam że przejechałem 200tys moją Alfą i co do Oleju to z własnej głupoty testowałem kilka różnych z 5w40 na 5w30 sądziłem że będzie lepszy, nic bardziej mylnego juz po pierwszej wymianie czarny tłumik ale opamiętałem się i wróciłem do 5w40 z normą fiata i do dpfa

Są oleje 5W40, które można stosować zamiennie z 5W30. Sam na takim jeżdżę i silnik ma się bardzo dobrze. W pierwszym okresie produkcji zalecano właśnie oleje 5W40.

Są oleje 5W40, które można stosować zamiennie z 5W30. Sam na takim jeżdżę i silnik ma się bardzo dobrze. W pierwszym okresie produkcji zalecano właśnie oleje 5W40.

Mam Alfę z czerwca 2006roku i od samego począdku na każdym przeglądzie była zalewana selenią 5w40.I właśnie zdziwiłem się dlaczego nie 5w30

- - - Updated - - -

A wybierając między Motul 8100 X-Clean 5W40 C3 a Castrolem EDGE 5W40 który olej polecacie?

Ostatnia edycja:
Ja tez na Motulu

Ja Polecam Millersa EE 5w30 . Miałem pierw Selenię , potem zalałem Mobilem ESP ( auto zaczeło klepać jak TDI ) i Pablo poradził mi Millersa - całkiem inna bajka ,wycisza ładnie silnik .

Zgadzam się, na tym Millersie silnik pracował bardzo dobrze. Tak samo jak na Penrite Enviro+ 5W40.

Jaki olej wybrač?
Motul 8100 x-clean + 5w30
Motul 8100 x-clean c3 5w30
Motul 8100/x-clean fe 5w30

Niby pierwsze dwa znacznie droższe, ale normy fiata spełnia tylko ten ostatni, jest tańszy o 50 zł na 5l, ale czy lepszy?

Ostatnia edycja:
2 miesiace temu zalalem Millers oils EE longlife C3 5W30. Wczesniej przez rok mialem zalany Millers Trident - byl poprawny. Potwierdzam dobre opinie o EE, nie klamia w opisie, silnik pracuje o wiele ciszej, nie ma efektu bulgotania przez pierwsze 3 sek od odpalenia co u mnie wystepowalo. Ogolnie kultura pracy prawie jak w najnowszych Mercedesach.

Jaki olej wybrač?
Motul 8100 x-clean + 5w30
Motul 8100 x-clean c3 5w30
Motul 8100/x-clean fe 5w30

Niby pierwsze dwa znacznie droższe, ale normy fiata spełnia tylko ten ostatni, jest tańszy o 50 zł na 5l, ale czy lepszy?

Proponuję Motul 8100 x-clean + 5w30

Na oleju się nie oszczędza. Proponuję zakup u autoryzowanego przedstawiciela - allegro odradzam bo możesz kupić olej, który nawet nie stał przy Motulu. :)

Amortyzatory
Powrót