• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

• Autor wątku Autor wątku pitt24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No chodzi mi o to :

"cisnę dalej: polecacie i lejecie Millersa XF Longlife 5W30 C2 lub C3 a to wg producenta są Mid Saps - średnio pasując do DPF"

Ale ja nie wiem, o co chodzi temu jegomościowi.
Nie interesują mnie takie wywody, olej spełnia papierowe normy, a poza tym stosuję go od kilku ładnych lat i nigdy, ale to kompletnie ani razu nie było z nim żadnej krzywej akcji.

Ale ja nie wiem, o co chodzi temu jegomościowi.
Nie interesują mnie takie wywody, olej spełnia papierowe normy, a poza tym stosuję go od kilku ładnych lat i nigdy, ale to kompletnie ani razu nie było z nim żadnej krzywej akcji.
mi chodzi tylko i wyłącznie o dobór najlepszego oleju dla mojej Belli - spełniający normy ACEA C... i zarazem Low Saps ;)

Zaraz zaraz ale gdzie jest powiedziane, że nie może być midsaps? Wg autodaty ma być c2 wg instrukcji z tego co pamietam tez.

Wesołych i mokrego...

Potem AR wycofało się z C2 i podaje w instrukcji C3. Jednak wcale nie jest nigdzie napisane, że do DPF nie może iść mid-saps.

Ma ktoś linka do instukci do 159 gdzie jest c3?

Przepraszam, trochę się zagalopowałem - w instrukcji widnieje klasyfikacja FIAT 9.55535-S1. W wolnej chwili znajdę info nt. C3 i 1.9, bo gdzieś coś takiego właśnie wyczytałem.

Jaki bedzie najlepszy z tych olejów do 1,9jtdm z dpf
Elf fultech 5w30
Ravanol vmo 5w40
Fuchs Titan gt1 pro 5w30
Total ineo 5w30 może popiszecie o niższej klasie pozdrawiam i Wesołych Świąt

Ja zalalem Ravenol 5w40 i juz po pierwszych dwoch wypaleniach dpf'a moge powiedziec ze wydluzyl sie czas zapychania filtra. Jezdze glownie po miescie 95%, zwykle filtr zapychal sie 450-520 km a teraz wydluzylo sie do 650 km. Tankuje paliwo na jednej stacji wiec prawdopodobienstwo roznicy w paliwie jest znikome.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Ja zalalem Ravenol 5w40 i juz po pierwszych dwoch wypaleniach dpf'a moge powiedziec ze wydluzyl sie czas zapychania filtra. Jezdze glownie po miescie 95%, zwykle filtr zapychal sie 450-520 km a teraz wydluzylo sie do 650 km. Tankuje paliwo na jednej stacji wiec prawdopodobienstwo roznicy w paliwie jest znikome.

Jaką oliwe wczesniej mialeś? też *w40 ?
Jak ze spalaniem wzrosło, spadło? Też zastanawiam się nad tym olejem.

Mialem Orlen platinum 5w30 zalany przy pakiecie startowym. Ze spalaniem nie zauwazylem narazie zwiekszenia ale zmienilem kola z 16 na 17 wiec pewnie cos skoczy.

U mnie to się szykuje kumulacja, koła z 16 na 18, szerokość z 215 na 235, olej z 5w30 na 5w40.
Ktokolwiek może to potwierdzić że wzrosło mu spalanie po przejściu z 5w30 na 5w40?

Niby większe opory, ale czy to jest w ogóle zauważalne?

U mnie to się szykuje kumulacja, koła z 16 na 18, szerokość z 215 na 235, olej z 5w30 na 5w40.
Ktokolwiek może to potwierdzić że wzrosło mu spalanie po przejściu z 5w30 na 5w40?

Niby większe opory, ale czy to jest w ogóle zauważalne?

Spalanie na bank Ci pójdzie w górę jak zmienisz opony z 215 na 235.

Dokładnie. A po zmianie oleju to różnicy w spalaniu pewnie byś nie zauważył.

U mnie po takiej zmianie po miescie gdzie sie ciagle rusza i hamuje poszlo o prawie 2 litry. Na trasie ok 0,5 litra.

Amortyzatory
Powrót