[159] Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

• Autor wątku Autor wątku pitt24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
o ile mi wiadomo innej 110kW nie było ;)

Producent zaleca 5W40 i tego bym się trzymał. Selenia to dość średni olej.

Witam posiadam AR 159 1.9 jtdm SW 110 kW 2006r, DPF wyrzucony. , do tej pory silnik zalany był Mobil 1 ESP FORMULA 5W-30, nadszedł czas na wymianę oleju i filtru.

I tu pytanie jakiego oleju użyć, wiele osób poleca oleje firmy MILLERS. Czekam na jakies sugestie. Pozdrawiam[h=1][/h]

No ja zamówiłem u pabla. millers oils EE longlife 5w40. No ale ja mam DPF. To tylko moje subiektywne wrażenie ale chyba silnik zaczął "lżej" pracować. Napisz do niego. Dobra firma choć w Polsce w dalszym ciągu nie za dobrze znana. Ogólnie millers, motul, penrite.

Czemu 5w40, wole zalac 5w30 jak zaleca producent. I własnie nie wiem czy jest jakas różnica przy doborze oleju jak sie nie ma DPF

Pisz do Pablo., na pewno doradzi Ci coś dobrego.

Na 5W40 te silniki pracują bardzo dobrze. Skoro nie masz DPF-a możesz stosować lepsze oleje - mid/full saps.

Ostatnia edycja:
Zależy mi na dobrej jakosci oleju i wyciszeniu samochodu, mylse żeby kupić Millers Oils EE Longlife C3 5w30 + do płukanki Millers Oils Engine Flush - dobry zestaw?

Chyba że ktoś poleca inny dobry który wyciszy prace silnika i dobrze ochroni np. jakis motul?

Ostatnia edycja:
Dobry zestaw. Zrobiłem na takim dwie wymiany (20 000 km) i co jak co, ale ten olej dobrze wycisza silnik.

Mam pytanie do osób które używają Archiola 9100 czy u was jest również zaraz po odpaleniu auta takie jakby chwilowe1-2 sekundy przydlawienia silnika i za chwile chodzi normalnie? Dzieje się tak po długim postoju 5-6 dni?Napewno zaczęło się to dziać po zalaniu Archiola bo na samym oleju takiego efektu nie było. Czy możliwe żeby on się nie wiem wytrącał na wierzch oleju np.Moze ktoś wie co może być przyczyną? Filtr oleju Mann błędów żadnych nie ma

Mam pytanie do osób które używają Archiola 9100 czy u was jest również zaraz po odpaleniu auta takie jakby chwilowe1-2 sekundy przydlawienia silnika i za chwile chodzi normalnie? Dzieje się tak po długim postoju 5-6 dni?Napewno zaczęło się to dziać po zalaniu Archiola bo na samym oleju takiego efektu nie było. Czy możliwe żeby on się nie wiem wytrącał na wierzch oleju np.Moze ktoś wie co może być przyczyną? Filtr oleju Mann błędów żadnych nie ma

Raczej to nie ma nic wspólnego z olejem. Długo stojące auto ma czasem przemyślenie. :) A z drugiej strony po co lejecie te wynalazki? Słyszał ktoś o samochodach, które obróciły milion na liczniku bez wymysłów?

Raczej to nie ma nic wspólnego z olejem. Długo stojące auto ma czasem przemyślenie. :) A z drugiej strony po co lejecie te wynalazki? Słyszał ktoś o samochodach, które obróciły milion na liczniku bez wymysłów?
Tak,puchatek[emoji3]

A dorzucę coś od siebie do tej pory w poprzednich autach stosowałem Castrola EDGE 5W30 czy z 2.4 JTDM tez się po lubią?

Wysłane z mojego SM-T525 przy użyciu Tapatalka

Średni jakościowo olej. W dodatku lepkość niezalecana dla 2.4.

Porządne oleje robi Millers, Motul, Liqui Moly, Penrite, Amsoil. Dobierz sobie odpowiedni - w zależności czy auto ma DPF czy już nie.

Możesz poczytać sobie kilka stron tego tematu wstecz.

Uzywal ktos shell helix ultra 5w30 do alfy 159 1.9 JTDm z DPF.Co o tym oleju sadzicie.Paliwa shell ma chyba najlepsze.Przynajmniej z najmniejsza iloscia biokomponentow.A ten olej.Moze ktos uzywa. I jeszcze ten olej to ACEA C3..moze byc czy musi byc koniecznie C2..wczesniej lalem ten milers oil XF longlife 5w30 C2.Ponoc najlepszy.Ale z kasa kiepsko ;) a i tak wymieniam co 15 tys.km Sam nie wiem odzalowac co 15.tys czyli co pol roku w moim przypadku na millers czy moze ten tanszy shell helix ultra 5w30 C3 lub Castrol Magnatec 5w30 C2 ?

Ostatnia edycja:
Wg forumowych ekspertów to porządny olej.

Amortyzatory
Powrót