• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

• Autor wątku Autor wątku pitt24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Koledzy zbliża się wymiana oliwy i zastanawiam się nad
Motul Eco clean 5w30
Milers Xf longlife 5w30(obecnie zalany)
Milers EE Longlife 5w30
Który byście polecili?

Ja też leję Motula do wszystkiego co u mnie ma silnik spalinowy. Zastanawia mnie tylko dlaczego Motul do mojej Alfy z DPF proponuje olej x-cess zamiast x-clean ?

Ja też leję Motula do wszystkiego co u mnie ma silnik spalinowy. Zastanawia mnie tylko dlaczego Motul do mojej Alfy z DPF proponuje olej x-cess zamiast x-clean ?
widze ze masz 159 2.4... moze jakas roznica jest... moze warto zadac pytanie specjaliscie:)

- - - Updated - - -

Koledzy zbliża się wymiana oliwy i zastanawiam się nad
Motul Eco clean 5w30
Milers Xf longlife 5w30(obecnie zalany)
Milers EE Longlife 5w30
Który byście polecili?

bez wahania MOTUL

Tak , na ogólnym mi podpowiedzieli, ale tutaj quba ,pawo04 i może jeszcze ris polecają Motula..........

nie zawiedziesz się. w bravo lałem od początku selenie bo od nowości tak lał I właściciel. Ale w alfie jak ją kupiłem był zalany total wiec nawet sie nie zastanawiałem i zmieniłem na motula. Po rozmowach z moim mechanikiem z duzym doswiadczeniem oraz specem olejarskim i wysluchaniu osób zalewających motula nie miałem wątpliwości. i szczerze... nie żałuje.. pierwsze odpalenie i miałem wrazenie ze auto chodzi delikatniej i lżej.
LEJ MOTULA i ciesz się jazdą:)

Daleki jestem od polecania jakiejś konkretnej marki olejowej. Większość nowoczesnych smarowideł jest bardzo dobra. Ja stosuję Motul, ale nie mogę powiedzieć że jest dobry ponieważ to chyba jedna z niewielu rzeczy używanych w aucie, której nie można spróbować. Można sprawdzić opony czy dobrze trzymają na mokrym, kocki czy hamują i wahacze jak długo wytrzymają. Ale jak sprawdzić olej? Ja nie wiem.

Zadałem pytanie o Motula dlaczego mając w ofercie olej do DPF nie poleca go do 2,4 JTDM, a poleca go do 2.0JTDM. Może ktoś wie?

A to ja też mam pytanie a propo Motula, bo zbliża się wymiana i właśnie oleju tej firmy chciałbym spróbować.

Strona podaje:
[TABLE="class: AdviceComponentTable, width: 758"]
[TR]
[TD="class: AdviceTitle"]Pojemność[/TD]
[TD="class: AdviceValueColon"]:[/TD]
[TD="class: AdviceValue"]Pojemność układu smarowania 4,6 litrów[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: EmptyRow, colspan: 3"] [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: AdviceTitle"]Zastosowanie[/TD]
[TD="class: AdviceValue"]Flexible (max)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: AdviceTitle"]Częstotliwość[/TD]
[TD="class: AdviceValue"]Kontrola 3000 km[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: AdviceTitle"][/TD]
[TD="class: AdviceValue"]Wymiana 30000 km / 24 miesiące[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: AdviceTitleProduct"]Produkty[/TD]
[TD="class: AdviceValueProductColon"]:[/TD]
[TD="class: AdviceValueProduct"]8100 ECO-CLEAN 5W-30 (cały rok)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: AdviceTitleProduct"] [/TD]
[TD="class: AdviceValueProductColon"]:[/TD]
[TD="class: AdviceValueProduct"]8100 X-CLEAN FE 5W-30 (cały rok)[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Z tym, że ja mam usunięty DPF, więc w tym wypadku nie powinno być coś innego? Co polecacie z Motula do 1.9 (150KM) bez DPF?

Panowie, co ile tak wymieniać olej w 2,0 JTDm? Bo przecież nie co 35k km.

Panowie, co ile tak wymieniać olej w 2,0 JTDm? Bo przecież nie co 35k km.
Jak już było napisane tysiąc razy w tym i innych wątkach, najlepiej co 15kkm jeśli jeździsz głównie trasy, a co 10kkm jeśli miasto. Nie rzadziej niż co rok. Myślę że szczególnie w autach z DPFem gdzie przy wypalaniu filtra olej się degraduje.

Koledzy mam taką prośbę podałbym trzy specyfikacje olejów i jeżeli mogilibyście wypowiedzieć się która najlepiej wypada:

Specyfikacja 1

Klasa lepkości SAE J 300 5W-30
Gęstość w 20°C ASTM D 1298 0.845
Lepkość w 40°C ASTM D445 57,9 mm²/s
Lepkość w temperaturze 100°C ASTM D445 10,4 mm²/s
Lepkość HTHS w 150°C ASTM D 4741 3,0 mPa.s
Wskaźnik lepkości ASTM D2270 171
Temperatura płynięcia ASTM D97 -42°C
Temperatura zapłonu ASTM D92 232°C
Popiół siarczanowy ASTM D874 0,80% masy
TBN ASTM D2896 8,0 mg KOH/g

Specyfikacja 2

Klasa lepkości SAE J 300 5W-30
Gęstość w 20°C ASTM D1298 0.853
Lepkość w 40°C ASTM D445 72,9 mm²/s
Lepkość w temperaturze 100°C ASTM D445 12,1 mm²/s
Lepkość HTHS w 150°C ASTM D4741 3,5 mPa.s
Wskaźnik lepkości ASTM D2270 163
Temperatura płynięcia ASTM D97 -33°C
Temperatura zapłonu ASTM D92 226°C
Popiół siarczanowy ASTM D874 0,77% masy
TBN ASTM D2896 7,1 mg KOH/g

Specyfikacja 3
Lepkość SAE 5w30
Ciężar właściwy (przy 15 ° C) 0.846
Lepkość kinematyczna (przy 100 ° C, cSt) 10.3
Lepkość kinematyczna (przy 40 ° C, cSt) 57.2
Lepkość Indeks 171
Lać Punkt (° C) < -35
Błysk Punkt (° C) > 200
Zimny Maniak Lepkość (cP) 6,600
TBN (miligram KOH/gm) 7.44

Przyjacielu lej i wymieniaj co 10kkm. Nie zawracaj sobie głowy, silnik przeżyje jeszcze kilku właścicieli.

Pozdro

Przyjacielu lej i wymieniaj co 10kkm. Nie zawracaj sobie głowy, silnik przeżyje jeszcze kilku właścicieli.

Pozdro
Chciałbym zwrócić uwagę że niektórym może nie pasować wymiana co 10kkm jeśli robią rocznie np 40kkm (trasy). Było ustalone przez forumowych guru od olejów że 15kkm przy trasach jest super, a 10kkm przy jeżdżeniu po mieście. Widziałem trochę historii serwisowych aut niemieckich - tam robią tylko jak instrukcja każe czyli co 30-35kkm w zależności o którym dieslu mówimy (oczywiście to za dużo jeśli silnik ma przejechać np 300kkm). Ale nie popadajmy w paranoje 10kkm miasto, 15kkm trasa i nie rzadziej niż co rok to jest super dla silnika.

Używał /używa ktoś oleju Amsoil Signure Serię 5w30 i jakie odczucia z pracy silnika a może jest ktoś kto przeszedł z Motula na tego Amsoila i może się wypowiedzieć czy odczuł roznice

Amortyzatory
Powrót