• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

• Autor wątku Autor wątku pitt24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja zalałem Mobil1 5w30 i wszystko ok przebieg 100 000. Oleje 5w40 powinny być stosowane do wysłużonych silników.
Jeżeli wasz motor nie ma wycieków lejcie tylko 5w30!!!
Skadzes to wydarl? :) Moze inaczej... Nowa 159 (tak wiem...) z silnikiem 2.4 na dzien dobry ma wysluzony silnik, bo zalewaja ja 5w-40?

Ja leję Motul ponieważ TYLKO Motul/Vavoline/Liqui Moly i chyba millers robią oleje 5w30 na bazie pełnych syntetycznych!! (Tak jak 0W) Resztaczyli mobil castrol i inne oleje 5W tak naprawde sa olejami produkowanymi na bazach półsyntetycznych z większą ilościa dodatków i sa to tak zwane oleje HC czyli hydrokrakowe.

Podsumowujac: Oleje 0w zawsze sa syntetyczne. Oleje 5w - syntetyczne produkują tylko Ci co wymieniłem wyżej. Reszta to HC. 10 w to juz mocne półsyntetyki i 15W mineralne.

Oczywiście jak motul to jedynym OFICJALNYM dystrybutorem Motula na nasz kraj jest Inter Cars. Także jak kupujece gdzie indziej warto sie dowiedzieć skąd go mają - olej do frytek sami sobie możemy wlac i to znacznie taniej.

Zgadza się: Alfy z silnikiem diesla są fabrycznie zalewane Selenią WR 5W40.
Kogo stać, może sobie takiego nalać. Olejem 5W30 krzywdy nie zrobisz, ale po co to zmieniać - zwróćcie uwagę, że nie da się z auta zlać i później nalać deklarowanych w instrukcji ilości (4,6l w siln. 1,9 i 6,4l w siln. 2,4). Niezwykle ważnym parametrem jest to, aby był to olej niskopopiołowy czyli C3.

Skadzes to wydarl? :) Moze inaczej... Nowa 159 (tak wiem...) z silnikiem 2.4 na dzien dobry ma wysluzony silnik, bo zalewaja ja 5w-40?

ARWodzislaw, jak na moj gust, to 159 byly zalewane w fabryce tym co zalecal producent, czyli w przypadku silnika 1.9 JTDm bylo to 5w-30, w przypadku wiekszego brata 5w-40.

Oczywiście jak motul to jedynym OFICJALNYM dystrybutorem Motula na nasz kraj jest Inter Cars. Także jak kupujece gdzie indziej warto sie dowiedzieć skąd go mają - olej do frytek sami sobie możemy wlac i to znacznie taniej.

Lepiej patrzeć na opakowanie i wiedzieć, czym się różni oryginał od bubla.

To co Ci powie gościu co to sprzedaje..... będzie podobne do tego, co Ci powie handlarz jak auto chce sprzedać ;))

Ja leję Motul ponieważ TYLKO Motul/Vavoline/Liqui Moly i chyba millers

Nie chyba, tylko Millers Oils :)

A odnośnie reszty - niestety, Motul powoli obniża jakość. Coraz więcej jego produktów to HC mimo oznaczenia 5w30.

Ja do swojej właśnie zakupiłem Millers Oils 5w30 XF C3 Longlife - po wielokrotnych konsultacjach ;)

A odnośnie pewnych sprzedawców to wystarczą wyszukiwarki autoryzowanych punktów sprzedaży umieszczone na stronach Motula czy Millersa.

ARWodzislaw, jak na moj gust, to 159 byly zalewane w fabryce tym co zalecal producent, czyli w przypadku silnika 1.9 JTDm bylo to 5w-30, w przypadku wiekszego brata 5w-40.
A można zapytać na podstawie czego kolega tak twierdzi?
Instrukcja (dla mojego auta to akurat wydanie 08/2006) nie rozróżnia rodzaju silnika (1.9 czy 2.4) tylko mówi, że do diesli "Olej na bazie syntetycznej o lepkości SAE 5W-40, który przewyższa wymagania specyfikacji FIAT 9.55535-M2" i oryginał to SELENIA WR (która to chyba nie spełniała specyfikacji C3)

Ostatnia edycja:
Kolega twierdzi tak na podstawie instrukcji obsługi. Producent zmienił zalecenia.

Jeśli masz 2006r to na bank wyleciało toto z fabryki z 5w-40.

Załączniki

• olej 2.JPG
    olej 2.JPG
    57.4 KB · Wyświetleń: 431
  • olej.JPG
    olej.JPG
    48.1 KB · Wyświetleń: 691
*wzorem nalepek,
*kolorami,
*dwuwarstwową etykietą,
*oryginalny olej ma inną barwę i konsystencję od podróbki

Motul.krakow swego czasu prezentował różnicę pomiędzy ściemnionym a oryginalnym olejem.

prymie;998967 *dwuwarstwową etykietą napisał:
tzn oryginalny ma podwujną etykietę ( tą z tyłu opakowania ) a podróbka pojedynczą ?

Bardzo czesto tak wlasnie bylo. Ale zadne ogladanie pudelek, butelek nie zastapi kupowania oleju w pewnym miejscu.

Wszystko pieknie, tylko tak jak pisalem, wypadaloby patrzec na calosc a nie tylko na etykiety. Ja biore Motula juz ktorys raz od jednego sprzedawcy i jestem pewny tego co wlewam do silnika. Gdyby Millers robil 5w-40 C3 to bralbym od Pawla.

Faya99 powiedz czy lepiej zalac 5w30 czy 5w40 oraz C2 czy C3 , mam taki sam silnik jak twoj + DPF i 112 000 tys . na liczniku ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A co powiecie na Shell 5W-30 Helix Diesel HX7 AV ??
AR 159 1,9 JTDM 150KM 2006, najechane 157000km

Witam mam takie pytanie: ile oleju wchodzi do 1,9jtdm 16v, przymierzam się do wymiany i nie wiem ile mam kupić.

Amortyzatory
Powrót