B
Bartek33
Guest
A ja polecam olej MOTUL do 1,9 jtdM mam zalany MOTUL 8100 X-Clean, od dawna stosuję ten olej w roznych autach porownanie do poprzednich oceniam na +
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Też jezdżę na tym Motul-u i również polecam!!!A ja polecam olej MOTUL do 1,9 jtdM mam zalany MOTUL 8100 X-Clean, od dawna stosuję ten olej w roznych autach porownanie do poprzednich oceniam na +
A ja polecam olej MOTUL do 1,9 jtdM mam zalany MOTUL 8100 X-Clean, od dawna stosuję ten olej w roznych autach porownanie do poprzednich oceniam na +
Maki280 napisał:Czy marka filtra oleju ma znaczenie ??
Ciekawy artykuł o różnicy pomiędzy 5W40 a 5W30. Nie faworyzuję żadnego producenta oleju.
http://www.bp.com/liveassets/bp_int...wnloads_pdfs/a/artykul_przeglad_olejow_bp.pdf
BTW. Castrol to konfekcjoner, tu zamówi bazę, tam dodatki, potem zleci wymieszanie wg określonych formulacji i wypuszcza pod własną marką. Jest jednym z wielu graczy na rynku, którzy tak robią. Nie tak znowu często mamy sytuację, że "producent" olejów ma jednocześnie własne rafinerie (jak np. Mobil, Liqui Moly czy nawet Lotos lub Orlen).
Warto również zwrócić uwagę na parametry olejów. Nie zawsze syntetyk to rzeczywiście syntetyk. Często olej, który na butelce ma napisane syntetyczny jest tak naprawdę olejem mineralnym. Obecnie mamy już bardzo dobre oleje produkowane w technologii HC (hydrokrakowane, np. Castrol) czy popularnej obecnie w produktach Mobil czy Shell technologii GTL (gas-to-liquid). Pozwalają one uzyskiwać te same rezultaty, które osiągają oleje z dużym udziałem grup PAO czy estrów czyli pełne syntetyki. Oprócz lepkości (np. 5W30) są jeszcze: temperatura płynięcia, liczba zasadowa czy wiskotycznosc (przyleganie do powierzchni). Liczba zasadowa powinna być jak najwyższa, bo taki olej dobrze myje i neutralizuje kwaśne przedmuchy spalin.